Τα οφέλη της πεζοπορίας στην υγεία μας

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου

Στη σημερινή εποχή οι περισσότεροι άνθρωποι βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στα καθημερινά πλαίσια του γραφείου, της απομακρυσμένης άσκησης εργασίας από το σπίτι, ακόμα του αυτοκινήτου μας. Οι ώρες που αφιερώνουμε σε αυτούς τους εσωτερικούς χώρους είναι πολλές με αποτέλεσμα να μην βρίσκουμε ελεύθερο χρόνο για λίγο περπάτημα ή μία βόλτα στην εξοχή και τη φύση.

Αυτήν η απόσταση που λαμβάνουμε από το καθαρό οξυγόνο επιδρά αρνητικά στην σωματική και ψυχική μας υγεία και καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενσωμάτωσης στη καθημερινότητά μας ενός περισσότερο υγιεινού τρόπου ζωής. Η πεζοπορία είναι ένας τέτοιος τρόπος να βελτιώσουμε την καλή ψυχοσωματική μας κατάσταση και να αποκτήσουμε μία νοοτροπία που ευνοεί την υγεία μας.

Τι είναι η πεζοπορία

Η πεζοπορία αφορά τη διάνυση μίας απόστασης με τα πόδια μεγαλύτερης των 5 χλμ και απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Μία απλή πεζοπορία συνίσταται από μία βόλτα και ένα περίπατο στη φύση, στο βουνό, στα ποτάμια, στις θάλασσες ακόμα και στη πόλη. Είναι ιδανική για εσάς που αγαπάτε το περπάτημα και την εξερεύνηση νέων τόπων.

Αν ωστόσο έχετε μία πολύ καλή φυσική κατάσταση και θέλετε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας έναν πιο γρήγορο ρυθμό βαδίσματος, τότε οφείλετε να δοκιμάσατε την ορεινή πεζοπορία ή/και ορειβασία. Πρόκειται για δύο είδη που σχετίζονται με πολύ πιο δύσκολες διαδρομές και μάλιστα σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Σε αυτήν την περίπτωση οι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν πιο έντονες εδαφικές δυσκολίες καθώς και να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση.

Τα οφέλη της πεζοπορίας

Κάθε είδος πεζοπορίας ευνοεί σημαντικά την υγεία μας και όποιο και αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις θα σε ανταμείψει αδιαμφισβήτητα. Αν αναρωτιέσαι ωστόσο ποια είναι τα βασικότερα προτερήματα αυτού του είδους άθλησης, τότε ρίξε μία ματιά εδώ:

Η πεζοπορία βελτιώνει τη σωματική σου υγεία

 • Ευνοεί σημαντικά τη λειτουργία της καρδιάς σου, ενδυναμώνει τους μυς της και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.
 • Αναπνέεις καθαρό οξυγόνο, έναν αέρα με λιγότερους ρύπους και καυσαέρια.
 • Μειώνει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία σου. Σύμφωνα με έρευνες η πεζοπορία περιορίζει τις απειλές για καρδιακή ανακοπή, διαβήτη και εγκεφαλικά επεισόδια.
 • Η κατηφορική πεζοπορία συμβάλει στην απομάκρυνση των σακχάρων από το αίμα και βελτιώνει την ανοχή της γλυκόζης.
 • Βελτιώνει τη σωματική σου δύναμη, εξασκεί και τονώνει τους μυς των ποδιών σου.
 • Αυξάνει την ισορροπία σου. Ο περίπατος σε μονοπάτι με δυσκολίες προσαρμόζει το βήμα σου και ταυτόχρονα καθιστά εύκολη την ισορροπία σου σε οποιοδήποτε έδαφος.

Ευνοεί την ψυχική σου υγεία

 • Σύμφωνα με ερευνητές, η πεζοπορία στη φύση μειώνει τις αρνητικές και εμμονικές σκέψεις που μπορεί να έχεις για τον εαυτό σου.
 • Αυξάνει τις ενδορφίνες, τις ορμόνες που σχετίζονται με την ευτυχία και την ευχαρίστηση.
 • Ευνοεί την αύξηση της δύναμης του μυαλού σου. Συμβάλλει στη γνωστική σου βελτίωση και ενδυναμώνει σύμφωνα με έρευνες την μνήμη σου.
 • Με βάση μελέτες, η επαφή με τη φύση βελτιώνει τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και την ικανότητα να επινοούμε νέους τρόπους διαχείρισης των καταστάσεων.
 • Ενισχύεται ακόμη η διάθεση σου και μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, μίας ορμόνης που σχετίζεται με το άγχος.
 • Συνδέεσαι εκ νέου με τη φύση, νιώθεις γαλήνη και ηρεμία, διαλογίζεσαι και προβληματίζεσαι για καταστάσεις που ίσως σκόπιμα ή μη είχες αγνοήσει.
 • Με τη πεζοπορία απελευθερώνεις την ενέργεια που συνδέεται με το άγχος και τη κατάθλιψη.

Η πεζοπορία ευνοεί την κοινωνική σου ζωή

 • Αλληλεπιδράς με πραγματικούς ανθρώπους και μοιράζεσαι μαζί τους στιγμές. Ακόμα και αν δεν έχεις κάποιον ομοϊδεάτη φίλο για πεζοπορία, αυτή σου προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσεις νέα άτομα και να διευρύνεις τον κύκλο σου.
 • Αποσυνδέεσαι από τα social media, αποκτάς και πάλι ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σου και δίνεις ουσιαστική έμφαση στον εαυτό σου.

Η πεζοπορία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος άθλησης που σε απελευθερώνει από μία κατά βάση καθιστική ζωή, ευνοεί την σωματική και ψυχική σου ευεξία και ανανεώνει τις κοινωνικές σου συναναστροφές. Ήρθε η ώρα να την εντάξεις στο πρόγραμμά σου και να δεις μία ουσιαστική αλλαγή στην ποιότητα της ζωής σου και της καθημερινότητάς σου.

Πηγή: Physical, Mental and Social Benefits of Hiking [Explained With Studies] Από: https://hikingandfishing.com/benefits-of-hiking/ 

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.