Τα οφέλη της οικολογικής οδήγησης

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Η οικολογική οδήγηση, στα αγγλικά eco driving, είναι πέρα από μια διαφορετική οδηγική συμπεριφορά, μια στάση ζωής. Μέσω αυτής προστατεύεις το περιβάλλον, την υγεία σου άμεσα και έμμεσα, την τσέπη σου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και τελικά όλο τον πλανήτη. Αξίζει να τη βάλουμε στη ζωή μας.

Η οικολογική οδήγηση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Από το 2012 η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου όρισε πλαφόν σε σχέση με την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που επιτρέπεται να εκπέμπει ένα όχημα. Έτσι ένα καινούριο αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται να εκπέμπει 130γρ διοξειδίου του άνθρακα, ενώ στην πραγματικότητα εκπέμπει 160 γρ. διοξειδίου του άνθρακα. Η επιβεβλημένη μείωση μπορεί να επιτευχθεί ,αλλάζοντας τον τρόπο οδήγησης των αυτοκινήτων μας, το οποίο θα έχει το επιπλέον όφελος ότι θα μας εξοικονομεί καύσιμα, το οποίο θα μας χαρίζει κατ’ επέκταση δωρεάν μετακινήσεις.

Πόσο eco είναι οι οδηγοί της Ευρώπης;

Στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι οι πολίτες σε όλα τα θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος. Αυτό είναι ορατό και σε μια απλή επίσκεψη σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, από την καθαριότητα στους δρόμους μέχρι και την οδηγική τους συμπεριφορά.

  • Συγκεκριμένα, στη Βρετανία οι δάσκαλοι οδήγησης υποβάλλονται και σε τεστ οικολογικής οδήγησης.
  • Στη Γερμανία όλοι οι εκπαιδευτές οδήγησης, αλλά και όλοι οι σπουδαστές εκπαιδεύονται και εξετάζονται στην οικολογική οδήγηση.
  • Στην Ολλανδία το 90% των οδηγών έχουν διδαχθεί τους κανόνες της οικολογικής οδήγησης, ενώ οι υποψήφιοι οδηγοί περνούν από «πράσινα» τεστ.

Τα οφέλη της οικολογικής οδήγησης

1) Εξοικονόμηση χρημάτων

Το βασικό όφελος που μπορεί να λειτουργήσει και ως ισχυρό κίνητρο στην αλλαγή νοοτροπίας μας, είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Καθώς η γρήγορη και νευρική οδήγηση φαίνεται να είναι στο DNA του έλληνα οδηγού, μόνο το όφελος στην τσέπη του θα μπορούσε να τον ωθήσει ισχυρά να αλλάξει συμπεριφορά και να οδηγεί πιο χαλαρά. Για να γίνει σαφές για το ύψος της εξοικονόμησης, ας μιλήσουμε με νούμερα. Κάθε χρόνο το κόστος της αγοράς καυσίμων από έλληνες οδηγούς ανέρχεται σε 15 δις. Ευρώ. Η οικολογική οδήγηση συνεπάγεται αυτόματα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών, ο μέσος έλληνας θα κέρδιζε περίπου δύο μήνες δωρεάν μετακινήσεις!

2)Βελτίωση οδικής ασφάλειας

Αν οδηγούμε πιο ήρεμα και όχι νευρικά μειώνουμε τις πιθανότητες τροχαίου δυστυχήματος. Π.χ. αν τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας και δεν κολλάμε στον μπροστινό μας, όπως συνήθως, ή δεν αλλάζουμε λωρίδα συνεχώς, ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες πρόκλησης τροχαίου. Η πρόβλεψη των συνθηκών οδήγησης προκειμένου να έχουμε τον έλεγχο του οχήματος, αποτελεί μέρος των κανόνων της «πράσινης οδήγησης».

3)Μείωση της ηχορύπανσης

Το οχήματα είναι από τις κυριότερες πηγές ηχητικής ρύπανσης. Όταν είμαστε εκτεθειμένοι διαρκώς σε ηχορύπανση, ζώντας σε μεγαλουπόλεις, βλάπτουμε ανεπανόρθωτα τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Η μόνιμη έκθεση σε δυνατό θόρυβο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και κώφωση. Το eco driving αποτελεί λύση, καθώς ένας από τους κανόνες του είναι η οδήγηση σε χαμηλές στροφές του κινητήρα, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα μείωση του εκπεμπόμενου θορύβου του οχήματος. Για να γίνει σαφής η βελτίωση μάθετε ότι ένα όχημα που κινείται με 4.000 στροφές το λεπτό εκπέμπει τον ίδιο θόρυβο με 32 οχήματα που κινούνται με την ίδια ταχύτητα αλλά στις 2.000 στροφές το λεπτό. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι εξωφρενική η διαφορά στη μείωση του ήχου συνολικά.

4)Προστασία του περιβάλλοντος

Η «πράσινη» οδήγηση είδαμε ότι συνεπάγεται μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από την κίνηση των οχημάτων. Στην Ελλάδα οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζονται σε 34 εκατομμύρια τόνυς, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών.

5)Εξοικονόμηση πηγών ενέργειας

Λιγότερη κατανάλωση καυσίμων συνεπάγεται επίσης και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, που αποτελεί μια μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.