Τα οφέλη της κινόα στη διατροφή μας – Απίστευτη συνταγή κινόα με μανιτάρια!

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Η κινόα είναι μία πλήρης πρωτεΐνη και ένα φανταστικό δημητριακό ολικής άλεσης χωρίς γλουτένη με πολλαπλά ευεργετικά οφέλη ως προς την υγεία. Γι’ αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια η κινόα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και η ζήτησή της αυξήθηκε κατακόρυφα.

Υπάρχουν 3 είδη κινόα που μπορούμε να βρούμε στην αγορά σήμερα, η κόκκινη, η λευκή και η μαύρη. Η κινόα προέρχεται από τη Νότια Αμερική (Περού, Χιλή, Βολιβία) και για χιλιάδες χρόνια αποτελούσε τη βασική διατροφή της φυλής των Ίνκας.

Τα τελευταία χρόνια, γευσιγνώστες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες λανθασμένα προτείνουν την κινόα σαν μια εναλλακτική επιλογή, αντί για πλιγούρι, ρύζι και κουσκούς και συχνά στα πιάτα την βλέπεις να παίρνει παρόμοιο ρόλο όπως τα πιο πάνω τρόφιμα. Στην πραγματικότητα η κινόα, αν και σερβίρεται σαν υποκατάστατο αυτών των τροφίμων, λόγω των ιδιοτήτων της βρίσκεται στην ίδια οικογένεια με τα παντζάρια, τα σέσκουλα και το σπανάκι.

Οφέλη για την υγεία

Η κινόα περιέχει μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, συμπεριλαμβανομένων της κερκετίνης και της καμφερόλης που έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και η συχνή, μικρή κατανάλωση της (48γρ. τη μέρα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, για καρκίνο του εντέρου και για παχυσαρκία. Επίσης, έρευνες έδειξαν ότι η κινόα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Μία εύκολη υγιεινή συνταγή που κυριολεκτικά θα λατρέψετε!

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι quinoa
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
  • 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια νερό μαγειρεύουμε την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια και το θυμάρι ανακατεύοντας ανά διαστήματα για περίπου 3 λεπτά.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την κινόα.
  • Σερβίρουμε αμέσως με παρμεζάνα.

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr