Τα οφέλη των πράσινων λαχανικών

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ψάχνετε τα ιδανικά τρόφιμα για την διατροφή σας;  Δείτε γιατί τα πράσινα λαχανικά είναι μια ιδανική επιλογή.

Η καλλιέργεια της γης και η κτηνοτροφία αποτέλεσαν τις πρώτες πηγές τροφίμων που αξιοποίησε ο άνθρωπος. Η γεωργία εξελίχθηκε αρκετά μέχρι σήμερα και μάλιστα έχουμε πληθώρα διαφορετικών προϊόντων τα οποία μπορούν να καλύψουν κάθε ανθρώπινη ανάγκη και να εξυπηρετούν αρκετούς διαφορετικούς διατροφικούς σκοπούς. Μια από τις πιο χρήσιμες κατηγορίες τροφίμων είναι τα πράσινα λαχανικά, όπως για παράδειγμα ο αρακάς και τα φασολάκια.

Υγεία των ματιών

Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν αρκετά καροτενοειδή τα οποία αποτελούν προβιταμίνες  της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α σχετίζεται με την καλή υγεία των ματιών όπως επίσης και οι ουσίες ζεοξανθίνη και λουτεΐνη. Επίσης, οι συγκεκριμένες ουσίες λειτουργούν σαν φίλτρο για τα μάτια μας αφού φιλτράρουν το υπεριώδες φως του ήλιου που είναι εξαιρετικά βλαβερό  και είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση καταρράκτη.

Προάγουν την  καλή υγεία του πεπτικού

Τα περισσότερα πράσινα λαχανικά περιέχουν μια ουσία η οποία ονομάζεται καμεστερόλη. Η καμεστερόλη έχει αντικαρκινική δράση και μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σχετικά με την νόσο. Μάλιστα σε μια έρευνα που έγινε στο Μεξικό αποδείχτηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες από φασολάκια και αρακά είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου. Επίσης, οι φυτικές ίνες οι οποίες περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα έχουν ως κύριο αποτέλεσμα  να βελτιώνουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καλύτερη υγεία του.

Τα οφέλη των πράσινων λαχανικών

Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα λαχανικά αυτά περιέχουν πολλές και διαφορετικές βιταμίνες όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, κατεχίνη, ψευδάργυρο και επικατεχίνη. Τα συγκεκριμένα συστατικά βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, τον διαβήτη ενώ επίσης λειτουργούν και σαν αντιφλεγμονώδη ειδικά οι βιταμίνες Α και Β. Οι παραπάνω δράσεις οφείλονται στο λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά συστατικά εναντίων των ελεύθερων ριζών οι οποίες αποτελούν πηγές πολλών ασθενειών και βλαβών  στον οργανισμό μας.

Συμβάλλουν στον έλεγχο της πίεσης

Η αρτηριακή πίεση και οι διαταραχές της σχετίζονται με την διατροφή μας άμεσα και με την ποσότητα σακχάρων και λιπαρών υλών που καταναλώνουμε. Οι φυτικές ίνες και οι πρωτεϊνες που περιέχουν τα συγκεκριμένα συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης επιβραδύνοντας τον  καταβολισμό των υδατανθράκων (άρα και την απελευθέρωσή τους στο αίμα). Επίσης επειδή τα ίδια αρκετά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν χρειάζεται να έχουμε καμία ανησυχία για τα δικά τους σάκχαρα. Μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα υλικά μειώνει και την πίεση μετά το φαγητό η οποία είναι πάντα λίγο ανεβασμένη. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αν καταναλώσουμε φασολάκια ή αρακά δεν πρέπει να προσέχουμε τα υπόλοιπα συστατικά της διατροφής μας.

Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς

Μια από τις πολλές δράσεις των ελευθέρων ριζών είναι ότι δημιουργούν πλάκες στα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να φράζουν σταδιακά οι αρτηρίες. Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε αρκετά από τα συγκεκριμένα τρόφιμα βοηθούν στο να αποτρέπουν τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την τελική λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον τα μακροθρεπτικά συστατικά τα οποία περιέχουν  (σίδηρο, ψευδάργυρο, Ασβέστιο) βοηθούν και στην πρόληψη εμφάνισης ανωμαλιών σχετιζόμενων με την αρτηριακή πίεση.

Τα οφέλη των πράσινων λαχανικών

Είναι χαμηλά σε θερμίδες

Για τους λάτρεις της διατροφής και της άθλησης είναι σημαντικό η τροφή να μην έχει πολλές θερμίδες ενώ ταυτόχρονα να έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά για τους μύες. Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν αρκετά λίγες θερμίδες δεδομένου ότι δεν θα μαγειρευτούν με μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου. Εμβαθύνοντας μια κούπα λαχανικά περιέχει 110 θερμίδες,  8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 12 γραμμάρια σακχάρων τα οποία δίνουν και την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις ασχολίες της ημέρας μας. Επιπλέον μια  πολύ υγιεινή επιλογή είναι να συνδυαστεί με κοτόπουλο ή κρέας για ακόμα πιο θρεπτικά αποτελέσματα και περισσότερη πρωτεΐνη διαθέσιμη για τους μύες μας οι οποίοι μετά την άσκηση έχουν υποστεί αρκετούς μικροτραυματισμούς και μικροφθορές.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.