Τα οφέλη του ροδιού

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το σπάσιμο του ροδιού την πρωτοχρονιά για καλοτυχία, δεν είναι τυχαίο έθιμο. Ο συγκεκριμένος καρπός, συνδέεται με διάφορες πτυχές της ζωής μας, έχει αναφορές σε πολλές θρησκείες και αποτελεί σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα αρκετά διατροφικά οφέλη, που έχει για τον οργανισμό μας. Ας δούμε ορισμένα από αυτά.

Τα οφέλη του ροδιούΑντικαρκινική δράση

Το ρόδι καταπολεμά τον καρκίνο και μάλιστα διάφορες μορφές του. Αναλυτικά, ο χυμός του, μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό των κυττάρων του καρκίνου του μαστού ή να τα καταστρέφει, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα απομονωμένα. Επίσης, βάσει πειραμάτων, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ καθυστερεί και την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Οστεοαρθρίτιδα

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει πως ο χυμός ροδιού μπορεί να εμποδίσει επιδείνωση του χόνδρου. Κατά συνέπεια λειτουργούν κατά της οστεοαρθρίτιδας.

Κυκλοφορικό

Το ρόδι βοηθά στην προστασία των αρτηριών. Συγκεκριμένα, ενισχύει την αποτροπή σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες και καταστέλλει την ήδη ανεπτυγμένη.

Χοληστερίνη

Το ρόδι έχει την τάση να ανεβάζει τους δείκτες της καλής χοληστερόλης (HDL) και να κατεβάζει τους αντίστοιχους της κακής (LDL) από το αίμα.

Τα οφέλη του ροδιούΠρόληψη Ατλζχάιμερ

Ο χυμός ροδιού μπορεί να προλαμβάνει τη νόσο Ατλζχάιμερ. Συγκεκριμένα δόθηκε σε πειραματόζωα, που είχαν την τάση για τη νόσο και παρατηρήθηκε ελαχιστοποίηση αμυλοειδούς πλάκας και βελτίωση στις πνευματικές εργασίες.

Οδοντική προστασία

Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός του ροδιού είναι ένας φυσικός τρόπος να αποτρέψετε το σχηματισμό πλάκας στην οδοντοστοιχία σας.

Για αθλητές

Το ρόδι προτείνεται να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ή έπειτα από έντονη άσκηση, καθώς αυξάνει την αιματική παραγωγή και να μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση.

Τα οφέλη του ροδιούΕρωτική διάθεση

Εκτός των άλλων το ρόδι θεωρείται το «Βιάγκρα της φύσης». Η κατανάλωση ροδιού αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, ορμόνης που συνδέεται με την αύξηση της λίμπιντο. Συγκεκριμένα σε έρευνες που έγιναν παρατηρήθηκε σημαντική στατιστική αύξηση (16% ως 30%). Εκτός από την αύξηση ερωτική επιθυμίας, η αύξηση της τεστοστερόνης βελτιώνει τη διάθεση και τη μνήμη και ενδέχεται να βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες.

Δερματικά

Το ρόδι καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα. Επίσης, δρα ευεργετικά, μειώνοντας τις ρυτίδες και τα έλκη.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr