Τα οφέλη του να δωρίζουμε τα μαλλιά μας για περούκες καρκινοπαθών

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια έντονη αποξένωση και μια τάση φυγής στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι άνθρωποι χαμένοι μέσα στη καθημερινή ρουτίνα τους με τους ασθματικούς τρόπους ζωής να έχουν πάρει τα ηνία του νου και του σώματος, έχουν ξεχάσει να επικοινωνούν με τους συνανθρώπους τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κλεισμένοι μέσα στα διαμερίσματα τους, μετά από μια δύσκολη και κουραστική μέρα στη δουλειά, κλείνονται στον εαυτό τους και δεν αναζητούν κανενός είδους προσέγγιση και επικοινωνία. Ένα συχνό φαινόμενο των ημερών είναι αυτό το τόσο μοναχικό σύνδρομο που κυνηγά όλους τους ανθρώπους του 21ου αιώνα. 

Πλέον η μόνη επικοινωνία των ανθρώπων, ακόμα και όσον αφορά τον κλειστό οικογενειακό κύκλο τους, είναι η ειδοποίηση του Facebook πως η ξαδέρφη τους έχει γενέθλια ή η φίλη τους έχει ανανεώσει την εικόνα του προφίλ της. Μέσα λοιπόν, σε αυτές τις τόσο απομονωμένες καθημερινότητες και την θλιβερή πραγματικότητα, ο εθελοντισμός είναι φυσικό επόμενο να έχει παραγκωνισθεί και να έχει ξεχαστεί σαν ένα μικρό βιβλίο σε ένα σκονισμένο ράφι της βιβλιοθήκης του νου μας. 

Είναι ωστόσο σημαντικό μέσα σε αυτό το τόσο γκρίζο τρόπο ζωής, να μην ξεχνάμε την ουσία του “αγαπάτε αλλήλους” και “φροντίζετε τον συνάνθρωπο σας”. Ο εθελοντισμός έχει πολλές όψεις και ποικίλες αποχρώσεις. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια μια νέα μορφή εθελοντικής βοήθειας έχει εμφανιστεί και λέγεται «Δωρεά μαλλιών!»

Τα οφέλη του να δωρίζουμε τα μαλλιά μας για περούκες καρκινοπαθών

Είναι γεγονός πια πως ο καθένας και η κάθε μία μας μπορεί να κόψει τα μακριά μαλλιά του και κάνοντας τα μια πλεξίδα να τα δωρίσει για τη δημιουργία περούκας! Πώς λειτουργεί όμως αυτή η διαδικασία; Είναι πολύ απλό! Ορισμένα και πλέον αυξανόμενα σε αριθμό, κομμωτήρια συνεργάζονται με εκείνες τις οργανώσεις που μετατρέπουν τα μαλλιά μας σε περούκες! Πηγαίνοντας στο κομμωτήριο λοιπόν, αφού πλέξεις τα μαλλιά σου μια πλεξίδα η κομμώτρια τα κόβει και έπειτα τα φυλάει σε λεπτό χαρτί. Τότε είναι που ξεκινάει το μαγικό ταξίδι του εθελοντισμού! Η πλεξίδα αυτή θα επεξεργαστεί από τους ειδικούς έτσι ώστε να κρατηθούν οι πιο δυνατές και υγιείς τρίχες και έπειτα θα μετατραπεί σε περούκα. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως για να δωρίσει κανείς τα μαλλιά του, δεν θα πρέπει να είναι βαμμένα, πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο μήκος προκειμένου να μην δημιουργηθεί μια περούκα με εξαιρετικά κοντά μαλλιά και φυσικά θα πρέπει να είναι όσο πιο υγιή και φυσικά γίνεται! 

Τα οφέλη του να δωρίζουμε τα μαλλιά μας για περούκες καρκινοπαθών

Γιατί είναι όμως πολύ σημαντικό να δίνουμε τα μαλλιά μας για περούκες; Στην ψυχολογία ενός ανθρώπου που την περίοδο αυτή κάνει χημειοθεραπείες για να ξεπεράσει τον καρκίνο είναι πολύ συχνή η απαισιοδοξία και η αίσθηση της απουσίας κάθε ευτυχίας και γενικά κάθε ευχάριστου και ζωτικού συναισθήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν να κάνουν με μια αρρώστια που όχι μόνο δεν έχει πανάκεια, αλλά επιπλέον ταλαιπωρεί απίστευτα πολύ τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι χημειοθεραπείες εξαντλούν εξαιρετικά το ανοσοποιητικό σύστημα και κουράζουν σε καθημερινή βάση τον άνθρωπο. Είναι επομένως λογικό, η ψυχολογία των ανθρώπων αυτών να είναι πεσμένη και εξουθενωμένη, μακριά από κάθε καλό συναίσθημα. 

Πώς θα ένιωθε όμως κάποιος, ο οποίος διανύει αυτή τη δύσκολη διαδικασία, εάν μπορούσε να αγγίξει, ακόμα και να φορέσει φυσικά μαλλιά και όχι πλαστικά; Μα φυσικά το συναίσθημα του θα ήταν τελείως διαφορετικό! Η αίσθηση πως έχει και πάλι φυσικά ανθρώπινα μαλλιά, τα οποία μπορεί να πλύνει, να χτενίσει, να πιάσει μια κοτσίδα ή κοτσιδάκια και να χαϊδέψει φυσικά είναι εντελώς διαφορετική! Νιώθει και πάλι την ζωτικότητα και φυσικά του δίνεται το κίνητρο να συνεχίσει τον αγώνα του, όσο δύσκολος κι αν είναι αυτός προκειμένου να καταφέρει να ξεπεράσει τον καρκίνο και να είναι και πάλι υγιής! 

Για αυτό λοιπόν δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως μέσα στο γκρι μπορούν να πεταχτούν ηλιαχτίδες χαράς, δυναμικά χρώματα και φωτεινές αποχρώσεις της ψυχής, εάν ασχοληθεί κανείς με τον εθελοντισμό! Πόσο μάλλον εάν κάποιος δωρίσει κάτι δικό του, κάτι το οποίο μετά από μερικό καιρό μπορεί και πάλι να κατέχει, προκειμένου να δώσει κουράγιο και χαρά σε κάποιον συνάνθρωπο του που το χρειάζεται! Οπότε, τι λες, είσαι έτοιμος να αφήσει την πλεξούδα σου να κάνει το δικό της ταξίδι; 

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.