Τα οφέλη της θετικής στάσης στον εργασιακό χώρο

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, και δεν υπάρχει πιο ενθαρρυντική εικόνα στον εργασιακό χώρο από έναν εργαζόμενο ο οποίος αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας με θετική στάση. Δείτε τα οφέλη της νοοτροπίας αυτής.

Η ανθρώπινη ψυχολογία είναι αρκετές φορές απρόβλεπτη και δύσκολη όσον αφορά τον έλεγχό της. Όμως η θετική ψυχολογία και η στάση ζωής συνδέονται με την ψυχική και σωματική μας υγεία και μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχό μας σε αρκετά καθημερινά ζητήματα. Ένα από αυτά είναι η εργασία μας.

Δείτε λοιπόν παρακάτω πώς μπορεί η θετική μας στάση να μας βοηθήσει στον εργασιακό χώρο.

Αρχικά να ορίσουμε ότι θετική στάση εννοούμε την ικανότητα που έχει το μυαλό μας να κάνει θετικές σκέψεις και να ανταπεξέρχεται με θετικό τρόπο στα προβλήματα και στα ερεθίσματα του εξωτερικού μας περιβάλλοντος.


Διαβάστε επίσης: Γιατί είναι σημαντική η θετική σκέψη;


Τα οφέλη της θετικής στάσης στον εργασιακό χώρο

Κάνει καλή πρώτη εντύπωση

Είτε πηγαίνουμε σε μια συνέντευξη εργασίας είτε πηγαίνουμε στην καθημερινή μας δουλεία,η πρώτη εντύπωση που δίνουμε στους άλλους ανθρώπους είναι σημαντική.

Σκεφτείτε το εξής: ποιος δεν θα ήθελε να εργάζεται με έναν άνθρωπο διαρκώς χαρούμενο και με διάθεση να αντιμετωπίσει και να λύσει όποιο πρόβλημα του παρουσιαστεί;

Εκτός του ότι έτσι διαμορφώνεται θετικό κλίμαστον εργασιακό χώρο, ευνοεί τις καλές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και,επιπλέον, είναι η νοοτροπία ανθρώπου που προτιμούν οι εταιρείες.

Αυξάνει την απόδοση

Άμεση συνέπεια των παραπάνω είναι και η αύξηση της εργασιακής απόδοσης. Ο οπτιμιστής, όπως ονομάζεται ο άνθρωπος με θετική στάση, είναι έτοιμος να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί γιατί θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα (αυτοπεποίθηση) και ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

Εκτός αυτού δημιουργεί κλίμα συνεργασίας με τους γύρω του και δουλεύει με ευχαρίστηση και μεράκι. Όλα τα παραπάνω όμως αυξάνουν και την απόδοση του σε μεγάλο βαθμό.

Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι οι οπτιμιστές άνθρωποι είναι κατά 20% πιο αποδοτικοί όσον αφορά την εργασία τους από τους πεσιμιστές (απαισιόδοξους).


Διαβάστε επίσης: 10 βήματα για να γίνετε καλύτερος ως συνάδελφος


Δημιουργεί ευχαρίστηση σχετικά με τη δουλειά

Ένα άτομο με θετική στάση βλέπει τη δουλειά του με άλλο μάτι. Η συμπεριφορά μαςείναι μεταδοτική και ωθεί και τους γύρω μας να είναι πιο χαρούμενοι, ως αντανάκλαση της δικής μας συμπεριφοράς.

Επίσης η σιγουριά που αποπνέουμε και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς μας κάνει να μας αρέσει περισσότερο η εργασίαμας. Εξάλλου ο ανθρώπινος εγκέφαλος αγαπά περισσότερο τις ασχολίες στις οποίες είναι αποδεδειγμένα ικανός.

Μειώνει το στρες

Αρκετές φορές κατά την εργασιακή μας ζωή θα βιώσουμε μεγάλο άγχος και αυτό δεν είναι παράλογο. Ωστόσο οι θετικές σκέψεις μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος αυτό.

Οι θετικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καταστάσεις και στημεγάλη πίεση, ενώ πιστεύουν ότι μπορούν να λύσουν όλα τους τα προβλήματα.

Τα οφέλη της θετικής στάσης στον εργασιακό χώρο

Αυτή είναι και η καλύτερη αντιμετώπιση ως προς το άγχος, μια και είναι ένα συναίσθημα το οποίο μας προειδοποιεί για έναν άμεσο κίνδυνο. Άρα αν ξέρουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, γιατί να αγχωθούμε;

Βέβαια για να γίνει πράξη το παραπάνω πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση, πράγμα που ένα άτομο με θετική στάση το έχει και το καλλιεργεί μέσα από την καθημερινή του τριβή.

Όλα τα παραπάνω συστατικά συνθέτουν ένα μείγμα, το οποίο μας κάνει να έχουμε μια θετική στάση ως προς την εργασία μας και διαμορφώνουν ένα ιδανικό περιβάλλον, ώστε να μπορούμε να είμαστε επαγγελματίες με όλη την έννοια του όρου.

Άρα, γιατί να μην υιοθετήσουμε αυτή τη στάση ζωής;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.