Τα οφέλη μιας βόλτας στη θάλασσα

Συντάκτης: Αθηνά Καρανάσιου

Μπορεί οι θερμοκρασίες να παραμένουν χαμηλές – λογικό άλλωστε για την εποχή – και το τσουχτερό κρύο να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για περιπάτους, αλλά μια βόλτα στη θάλασσα είναι πάντοτε μια καλή ιδέα!

Τα οφέλη; Πολλά! Είτε επιλέξεις να περπατήσεις πλάι της τις πρώτες πρωινές ώρες, είτε στο μεσημεριανό σου διάλειμμα από τη δουλειά ή ακόμη και στο τελείωμα της μέρας σου, θα σου προσφέρει απλόχερα ό,τι χρειάζεσαι!

Ας ξεκινήσουμε από την ευεργετική επιρροή της στη διάθεσή σου! Η τονωτική της δύναμη θα σου δώσει όλη την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της ημέρας. Θα ρουφήξεις όσο περισσότερο μπορείς από τη μυρωδιά της και ανοιγοκλείνοντας σφιχτά τα βλέφαρα σου, θα αποτυπώσεις τα φυσικά φωτογραφικά στιγμιότυπα των αποχρώσεων του γαλάζιου που απλώνεται μπροστά σου. Έτσι, θα οπλιστείς με αισιοδοξία και θα χαμογελάσεις σε όλα τα στραβά και τα παράδοξα που ίσως προκύψουν. Οι επιστήμονες, εξάλλου, επιβεβαιώνουν την καταλυτική επίδραση της θαλασσινής μυρωδιάς, αλλά και του ήχου του νερού, στη λειτουργία του εγκεφάλου. Αλήθεια, υπάρχει ωραιότερη μελώδια από αυτήν που συνθέτουν οι νότες των κυμάτων;;

Κι έπειτα η αίσθηση αυτή της απεραντοσύνης..! Πόση γαλήνη και ηρεμία αποπνέει! Όλα γύρω σου να τρέχουν σε ακατάπαυστους ρυθμούς κι εσύ στη θέα της θάλασσας να νιώθεις ότι ο χρόνος σταματά. Οι σκέψεις που σε ταλανίζουν εξανεμίζονται και όλα σου τα άγχη διαλύονται. Ξεχνάς – για λίγο έστω- τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, τη βλάβη στο αυτοκίνητο, τον καυγά με τον προϊστάμενό σου, την προθεσμία της εργασίας σου που εκπνέει, το νέο πρότζεκτ που ανέλαβες κι άλλα τόσα πολλά που συναπαρτίζουν τη φορτική μας καθημερινότητα.. Πόσο ωφέλιμο είναι αυτό, το έστω παροδικό, άδειασμα του νου!

Πού να δεις το άδειασμα της ψυχής! Γιατί η θάλασσα εκτός από αναμφισβήτητο αγχολυτικό, ενίοτε λειτουργεί και ως το πιο αποτελεσματικό γιατρικό. Είναι εκείνη που θα αφουγκραστεί ανομολόγητα πάθη και καημούς ∙ κι εσύ ανενδοίαστα θα της εξομολογηθείς ό,τι σε κατατρύχει.. Θα κλάψεις για την πρόσφατη σου απώλεια, θα εκδηλώσεις το θυμό σου, θα ανασύρεις από τη μνήμη σου ό,τι σε πόνεσε και.. μη βιαστείς..! Αγνάντεψε την λίγο ακόμη και –σσσσσ- άκουσε… Ίσως σου ψιθυρίσει τη λύση που ψάχνεις να βρεις…

Πέρα όμως από την ανακουφιστική και καταπραϋντική της δράση, μια βόλτα στη θάλασσα θα είναι και αναζωογονητική! Αν μάλιστα συνδυαστεί με την ώρα του δειλινού, η φυσική αυτή παλέτα των χρωμάτων θα σε μαγέψει. Λίγες δόσεις ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν!

Είτε γαλήνια λοιπόν, είτε τρικυμιώδης, η όψη της θα απελευθερώσει τη φαντασία σου και θα τονώσει τη δημιουργικότητά σου. Η ροή της θα συμπαρασύρει τις σκέψεις σου και οι συνειρμοί σου θα ξεχυθούν ελεύθεροι. Κι αν είσαι από τη φύση σου λίγο ρομαντικός πού ξέρεις.. ίσως εμπνευστείς.. και σκαρφιστείς έναν ωραίο στίχο… σαν κι αυτόν: « Να σ’ αγναντεύω, θάλασσα, να μη χορταίνω, απ’ το βουνό ψηλά στρωτή και καταγάλανη και μέσα να πλουταίνω απ’ τα μαλάματα σου τα πολλά».

Συντάκτης: Αθηνά Καρανάσιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.