Τα οφέλη της ανακύκλωσης πλαστικού

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Η ανακύκλωση του πλαστικού έχει καταγράψει πρόοδο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αν και οι ρυθμοί χαρακτηρίζονται σχετικά αργοί. Μια σημαντική αύξηση της ανακύκλωσης πλαστικού θα είχε θετικές συνέπειες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τη δημόσια υγεία. Η καύση και ο ενταφιασμός των πλαστικών επιφέρουν μόλυνση στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στο νερό. Από όλες τις κατηγορίες πλαστικών μόνο το PVC δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Επομένως μια προσπάθεια για μείωση του ενταφιασμού των πλαστικών μέσω της ανακύκλωσης είναι εφικτή και αναγκαία.

Η ανακύκλωση δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να σταματήσει την ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην επιβράδυνση της. Η ανακύκλωση πλαστικών συγκεκριμένα συνεισφέρει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Για να πραγματοποιηθεί η ανακύκλωση πρέπει να προηγηθεί ο διαχωρισμός των διαφορετικών ειδών πλαστικού. Τυχόν ανάμειξη των πλαστικών θα σταθεί εμπόδιο στην παραγωγή δευτερογενούς ύλης.

Ο διαχωρισμός των πλαστικών επιτρέπει την αξιοποίηση τους σε διαφορετικούς τομείς. Από την παραγωγή νέων προϊόντων με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των ανακυκλώσιμων υλικών, την χρήση τους ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή θερμότητας μέχρι την αξιοποίηση τους σε έργα για την βελτίωση του εδάφους και επέκταση της γεωργικής καλλιέργειας.

Το καλύτερο είδος πλαστικού

Το PET θεωρείται το φιλικότερο προς το περιβάλλον πλαστικό. Τα κύρια πλεονεκτήματα του είναι η καθαρότητα του υλικού του και η δυνατότητα του να ανακυκλώνεται. Τα μπουκάλια που παράγονται με υλικό PET μπορούν να δημιουργηθούν ξανά μετά την χρήση τους. Το νέο προϊόν δεν υστερεί σε ποιότητα έναντι του πρώτου εξαιτίας της καθαρότητας του υλικού.

Τα μεγαλύτερα οφέλη για το περιβάλλον που προκύπτουν από την ανακύκλωση του πλαστικού αφορούν την παραγωγή σακουλών. Η κατασκευή πλαστικών σακουλών από ανακυκλωμένο πλαστικό μειώνει την κατανάλωση της ενέργειας κατά δύο τρίτα και την έκλυση του διοξειδίου του άνθρακα κατά δυόμισι φορές.

Στην Ελλάδα καταλήγουν 30.000 τόνοι πλαστικού στις χωματερές ή χωρίς κανένα έλεγχο στο περιβάλλον από τις σακούλες των σουπερμάρκετ. Γίνονται όμως προσπάθειες τα τελευταία χρόνια από τη βιομηχανία πλαστικού για ανάπτυξη της ανακύκλωσης. Η βαρύτητα δίνεται στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων πλαστικού (σκραπ) από την παραγωγική διαδικασία. Από τους 300.000 τόνους πλαστικού που καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα σχεδόν το 10% αυτών προέρχεται από πλαστικά που ανακυκλώνονται.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr