Τα μυστικά αυτογνωσίας του John Demartini (Μέρος Β’)

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Για να κάνουμε αυτό που μας εμπνέει, οφείλουμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Ο δρ. John Demartini προσφέρει τα ανάλογα μέσα ώστε να βρούμε αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους.

Αλήθειες για τον εαυτό μας από τον δρ. John Demartini

Η προετοιμασία είναι αντίδοτο στον φόβο

Όταν λαμβάνουμε κάποια ρίσκα, σημαίνει ότι δεν είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και δεν έχουμε κάνει την απαραίτητη έρευνα. Ο φόβος συνδέεται με την έλλειψη γνώσης και την ασυμφωνία με τις αξίες μας, καθώς αποτελεί μεταμφιεσμένα την επιθυμία μας να λειτουργούμε με ευχαρίστηση αποφεύγοντας τον πόνο. Όταν πραγματικά μας εμπνέει ένας στόχος, τότε ο φόβος μειώνεται δραστικά. Εκτός από το ενδεχόμενο να πάνε όλα καλά, υπάρχει περίπτωση να μην πάνε όλα όπως ακριβώς τα θέλουμε, αλλά με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την ανάλογη έμπνευση, μπορούμε να προβλέψουμε τις λύσεις στα όποια προβλήματα. 

Η θετική σκέψη είναι μύθος…

…αλλά η ισορροπημένη σκέψη δεν είναι. Αυτό σημαίνει ότι όταν αισθανόμαστε ότι πετάμε στα σύννεφα πρέπει να σκεφτόμαστε υποχρεώσεις που έχουμε ξεχάσει ή ανθρώπους που δεν έχουμε βοηθήσει. Όταν είμαστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, είναι καλό να θυμόμαστε τι έχουμε προσφέρει και τι έχουμε καταφέρει. Οι άνθρωποι είναι πολυδιάστατοι, για αυτό δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνο θετικά. Ακόμα και τα πιο διάσημα βιβλία θετικής σκέψης είναι σε γλώσσα που δεν συνεισφέρει στην αυτενέργεια. Το άγχος προκύπτει από την ανισόρροπη αντίληψη σε σχέση με τη θετική σκέψη και την αδυναμία προσαρμογής στις αλλαγές των συνθηκών. 

«Το μυστικό» δεν είναι κάτι το μεταφυσικό…

…αλλά έχει να κάνει με τις αξίες μας. Προσελκύουμε αυτό που πραγματικά επιδιώκουμε. Αυτό σημαίνει ότι όταν επικεντρωνόμαστε στον στόχο που μας εμπνέει, τα γεγονότα που προκύπτουν αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα αυτού του στόχου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι ανάλογες ευκαιρίες. «Το μυστικό» δεν έχει να κάνει με τη φαντασία, αλλά με τους στόχους μας. Αυτό στο οποίο δίνουμε την προσοχή μας, αυτό φέρνουμε κοντά μας, όπως και τα ανάλογα άτομα, όπως στην περίπτωση του ίδιου του Demartini. 

Ο πλούτος σχετίζεται με την υπηρεσία στον άνθρωπο

Αν και ακούγεται παράξενο, ο πλούτος προκύπτει από την παροχή μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι οι αντιλήψεις περί χρήματος και ήθους είναι μύθοι, οι οποίοι προκαλούν ενοχές και αισθήματα κατωτερότητας στους ανθρώπους δημιουργώντας την εσφαλμένη πίστη ότι δεν αξίζουμε τον πλούτο. Στην πραγματικότητα, όμως, αξίζουμε τον πλούτο όταν έχουμε ως αξία την εξυπηρέτηση των ανθρώπων.

Αξίες και στόχοι

Από τη βρεφική ηλικία έχουμε αξίες, τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει. Είναι φανερό ότι οι αξίες είναι οργανικό κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Ωστόσο, τι γίνεται όταν οι στόχοι μας δεν συνάδουν με τις αξίες μας; Αυτό σημαίνει ότι είτε οι στόχοι θα προσαρμοστούν στις αξίες μας ή οι αξίες μας θα αλλάξουν βάσει των στόχων μας. 

Η βασικότερη αξία είναι η αγάπη

…και όχι η αγάπη με την έννοια του εμμονικού έρωτα, αλλά η αγάπη που προκύπτει από έναν ισορροπημένο νου, ο οποίος κάνει αυτό που πραγματικά τον εμπνέει και δεν χρειάζεται «διαλείμματα» ή «κίνητρα» για να κάνει αυτό τον οποίο τον οδηγεί στην ευτυχία. 

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.