Τα μισά από τα τρόφιμα του πλανήτη… οδηγούνται στα σκουπίδια!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τα μισά από τα τρόφιμα του πλανήτη… οδηγούνται στα σκουπίδια!Μεγαλύτερη προσοχή στις ποσότητες των φαγώσιμων προϊόντων που αγοράζουμε, μας καλεί να επιδείξουμε μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Διαπιστώθηκε πως το 50% των τροφίμων που βγαίνει στην παγκόσμια αγορά καταλήγει στο καλάθι των αχρήστων, τη στιγμή που πολλά εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο υποσιτίζονται! Περίπου δυο δισεκατομμύρια τόνοι οδηγούνται στα σκουπίδια λόγω των άσχημων συνθηκών αποθήκευσης, της υπέρβασης της ημερομηνίας λήξεως, των προσφορών και της σχολαστικότητας των καταναλωτών. Παράλληλα, η έρευνα απέδειξε ότι πάνω από το 30% των λαχανικών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν θεριστεί λόγω της κακής εμφάνισης τους!

Ειδικότερα, η έρευνα υποστήριξε ότι το 30% – 50% από τα τέσσερα δισεκατομμύρια τόνους των τροφίμων που παράγονται διεθνώς κάθε χρόνο πάνε χαμένα… με αποκορύφωμα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο δρ Fox, επικεφαλής του Ιδρύματος Μηχανολόγων Μηχανικών, δήλωσε: «Το ποσό των τροφίμων που χάνεται σε όλο τον κόσμο έχει φτάσει σε συγκλονιστικά επίπεδα. Πρόκειται για μια άσκοπη σπατάλη των πόρων της γης, του νερού και της ενέργειας, ενώ παράλληλα εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε στις υποανάπτυκτες χώρες».

Τα μισά από τα τρόφιμα του πλανήτη… οδηγούνται στα σκουπίδια!Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι η τεράστια σπατάλη των τροφίμων οφείλεται στις κακές γεωργικές πρακτικές, στην ανεπαρκή υποδομή όσον αφορά τις μεταφορές και την άσχημη αποθήκευση των προϊόντων στα σούπερ-μάρκετ. Άλλωστε, δεν είναι άγνωστο ότι τα περισσότερα από αυτά απορρίπτουν ολόκληρες συγκομιδές, επειδή τα φρούτα ή τα λαχανικά δεν έχουν την τέλεια εμφάνιση ή το σωστό μέγεθος. Παράλληλα, οι προσφορές τους στα ευπαθή αντικείμενα οδηγεί τους καταναλωτές στην άκρατη αγορά προϊόντων… που αργότερα θα κινηθούν προς τις χωματερές!

Μέσα από τα στατιστικά της μελέτης διαπιστώθηκε ότι για τις «χαμένες» καλλιέργειες έχουν σπαταληθεί ποσότητες νερού ύψους 550 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ παράλληλα ο πληθυσμός του πλανήτη συνεχίζει να αυξάνεται. «Οι κυβερνήσεις και οι φορείς ανάπτυξης πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αλλάξουν νοοτροπία στην κοινωνία σχετικά με τα απόβλητα και να αποθαρρύνουν τις σπάταλες των γεωργών, των παραγωγών και των σούπερ μάρκετ», συνεχίζει ο δρ Fox. Σκοπός των ειδικών ήταν να αποδείξουν στις κυβερνήσεις ότι πρέπει να εισάγουν καλύτερη τεχνολογία και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ώστε να μειωθούν τα απόβλητα σε χώρες με μεγάλη κατανάλωση, όπως είναι η Βρετανία.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.