Τα μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία της Αθήνας

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου

Διαβάζετε βιβλία; Και αν ναι από που τα αγοράζετε; Από τις μεγάλες αλυσίδες ή προτιμάτε τα μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία που μας δίνουν θαλπωρή όταν μπαίνουμε στην είσοδο τους;

Τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία τα βρίσκεις στα απρόσμενα στενάκια της γειτονιάς σου, τα οποία σε εκπλήσσουν με την ποικιλία που προσφέρουν, αλλά και με τις συζητήσεις που πιάνεις; με τους ανθρώπους τους, πάντα με άξονα το βιβλίο.

Αυτές οι μικρές  γωνιές μάς χρειάζονται περισσότερο από ποτέ -και αξίζουν την προτίμησή μας. Όχι μόνο γιατί δεν υστερούν σε τίποτα από τα μεγαθήρια της αγοράς του βιβλίου, αλλά γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία του Πολιτισμού, καθώς οι χώροι τους αποτελούν ανοιχτά και ζωντανά πεδία συζήτησης και προβληματισμού γύρω από ένα θεμελιώδες πολιτιστικό αγαθό.

Σας παρουσιάζω μερικές από τις  βιβλιοφιλικές γωνιές.


 Διαβάστε επισης: Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο της Nina George


ΠΛΕΙΑΔΕΣ

Στην οδό  Σπύρου Μερκούρη 62 στο Παγκράτι, βρίσκεται ένας μικρός, όμορφος χώρος, αρχιτεκτονικά άριστος με μία πεντάμετρη βιβλιοθήκη να δεσπόζει στο εσωτερικό του. Φιλικές προς τον αναγνώστη και πάντα ενημερωμένες, οι Πλειάδες λάμπουν, προσδίδοντας ένα ξεχωριστό αναγνωστικό άρωμα στον πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Οι ιδιοκτήτες του, Άλκης Τεμπονέρας και Αλεξάνδρα Μπίζη, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μία καθαρά βιβλιοφιλική προσέγγιση, γι’ αυτό και στους χώρους του θα δείτε όχι μόνο ανθρώπους της γειτονιάς, αλλά από όλη την Αθήνα.

ΦΩΤΑΓΩΓΌΣ

Αν, περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Κολοκοτρώνη 59β, τύχει και μπείτε στη Στοά Κουρτάκη, θα βρεθείτε μπροστά σε μία πολύ όμορφη έκπληξη: η Τζούλια Τσιακίρη, των εκδόσεων Το Ροδακιό, έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοφιλικά στέκια της πόλης, το οποίο μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από άλλη εποχή: τον Φωταγωγό. Στις προθήκες του μπορείτε να βρείτε όλους του τίτλους του Ροδακιού και πολλές άλλες επιλεγμένες εκδόσεις μικρών εκδοτικών οίκων, ενώ στους χώρους του γίνονται εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικών και χειροτεχνίας.

LITTLE TREE BOOKS

Στη Σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, στην οδό Καβαλλότι 2 στο Κουκάκι, βρίσκεται ένα πολύ ιδιαίτερης αισθητικής café-βιβλιοπωλείο, στο οποίο μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο σου, ενώ παράλληλα πίνεις τον καφέ σου και τρως τα πιάτα του. Ο λόγος, για το «Little Tree Books» που αποτελεί μία μοναδική εστία πολιτισμού στην περιοχή, καθώς συνδυάζει την ανάγνωση με τη γεύση. Στον ίδιο χώρο, ιδιαίτερα προ πανδημίας, διοργανώνονται από τους ιδιοκτήτες μουσικά live, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και λογοτεχνικές βραδιές.

ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ

Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, επί της Οδού Ακαδημίας 32 όπου εντυπωσιάζει με τη βιτρίνα του και με την αίσθηση του βάθους που σου δημιουργεί. Μιλάμε, για το βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» που δημιουργήθηκε από την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να επικοινωνούν με τους λάτρεις των βιβλίων. Το διευθύνει η Μαρία Παπαγεωργίου, που τα τελευταία 40 χρόνια εργάζεται στον χώρο του βιβλίου.

Μικρά βιβλιοπωλεία υπάρχουν πολλά,  για αυτό, να έχετε τις βιβλιοφιλικές σας κεραίες ανοιχτές όταν βγαίνετε στις γειτονιές. Μόλις εντοπίσετε έναν τέτοιο κατάστημα, μη διστάσετε να μπείτε μέσα, να χαζέψετε,  ή και να ζητήσετε τη γνώμη των ανθρώπων του για τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν. Πιστέψτε μας, δε θα το μετανιώσετε. Είστε έτοιμοι για αναζήτηση;

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.