Τα μεταπτυχιακά του ΕΜΠ

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα μεταπτυχιακά είναι ένα σημαντικό εφόδιο για την καριέρα μας, προσδίδοντάς μας εξειδίκευση και ανώτερη επιμόρφωση. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προσφέρει 20 ποιοτικά μεταπτυχιακά προγράμματα που ανοίγουν νέες επαγγελματικές προοπτικές, αναβαθμίζουν το βιογραφικό σας και το πιο σημαντικό, χωρίς δίδακτρα. Παρακάτω γίνεται μια σύνοψη των σχετικών τίτλων των μεταπτυχιακών και του κεντρικού τους σκοπού.

 1. Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων

Η μελέτη των θεμάτων και των τεχνολογιών, σε σχέση με το νερό, είναι μια άριστη πρόταση για επιστήμονες που επιθυμούν μια σχετική επιμόρφωση, όπως τοπογράφοι ή πολιτικοί μηχανικοί, γεωλόγοι, κ.ά.

 1. Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών

Ο δομικός σχεδιασμός με βάση αναφοράς τα φορτία και την απόκριση των κατασκευών, βρίσκει εφαρμογή σε πλήθος μαθημάτων που δημιουργούν άριστα επιστημονικά εχέγγυα για τις αντίστοιχες μελέτες και σχετικά ερευνητικά ζητήματα.

 1. Συστήματα Αυτοματισμού

Ο αυτοματισμός είναι κύριο ζητούμενο της βιομηχανίας και των ηλεκτρονικών συστημάτων. Μέσα από εξάσκηση, σε σχετικούς τομείς, γίνεστε ειδικοί σε όσους, νέους και παλιότερους, αυτοματισμούς χρησιμοποιούνται στην παγκόσμια αγορά.

 1. Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας

Η ενέργεια είναι το πιο κρίσιμο θέμα για κράτη και επιχειρήσεις. Θα μάθετε πολλά για τον ηλεκτρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα συναφή θέματα διαχείρισης.

 1. Τεχνο-Oικονομικά Συστήματα

Η σχέση της τεχνολογίας με την οικονομία είναι μεγάλη και διογκώνεται, διαρκώς. Εδώ, θα αποκτήσετε γνώσεις τόσο για επίκαιρα τεχνολογικά ζητήματα (διαδίκτυο, τηλεπικοινωνίες) όσο και για οικονομικά και επιχειρηματικά ζητήματα.

 1. Επιστήμη Δεδομένων και Μηχανική Μάθηση

Η επεξεργασία δεδομένων με αλγόριθμους και μαθηματικά μοντέλα είναι ένας ανερχόμενος κλάδος που απασχολεί ολοένα και περισσότερες εταιρίες. Εδώ, θα μπορέστε να γίνετε ειδικός στα αντίστοιχα έξυπνα μοντέλα και στις πολλαπλές εφαρμογές τους.

 1. Προστασία Μνημείων

Η διάσωση και αναστήλωση των μνημείων είναι ένα κλασικό τεχνολογικό, αισθητικό και πολιτιστικό ζήτημα. Θα μάθετε πολλά για την ιστορία, τη μελέτη και την επισκευή των μνημείων.

 1. Έρευνα στην Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός

Η αρχιτεκτονική, εκτός από τη σύνθεση και τη σχεδίαση, έχει και μια πλούσια θεωρητική βάση. Θα εμβαθύνετε σε πλειάδα θεωρητικών ζητημάτων, οξύνοντας τη λογική σας και αναβαθμίζοντας τη θεωρητική σας συγκρότηση στην αρχιτεκτονική.

 1. Πολεοδομία – Χωροταξία

Ο σχεδιασμός της πόλης και η οργάνωση του χώρου είναι κεντρικό θέμα σε όλα τα αστικά κέντρα. Θα εντρυφήσετε σε σχετικά θεωρητικά μαθήματα αντιλαμβανόμενοι καλύτερα τις αρχές σχεδιασμού και διαχείρισης όλων των προβλημάτων μιας σύγχρονης πόλης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος Χωροταξικός και πολεοδομικός νόμος: Οι αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών


 1. Υπολογιστική Μηχανική

Η μηχανική και η υπολογιστική της κατεύθυνση είναι αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων μηχανικών. Με πολλά σχετικά μαθήματα, θα εμπεδώσετε όλες τις σχετικές θεωρίες και θα γνωρίσετε και το σχετικό λογισμικό.

 1. Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών

Η επιστήμη και η τεχνολογία των υλικών είναι ένα διεπιστημονικό θέμα, ιδιαίτερα μοντέρνο και επίκαιρο. Θα μπορέσετε να εμβαθύνετε στις ιδιότητες των υλικών και στον σχεδιασμό τους.

 1. Περιβάλλον και Ανάπτυξη

Το περιβάλλον και η σχέση του με την ανάπτυξη είναι κρίσιμο πρόβλημα για όλο τον κόσμο. Θα γνωρίσετε όλο τον σχετικό προβληματισμό, με πλήθος εφαρμογών σε σχετικές αναλύσεις και γεωτεχνολογίες.

 1. Γεωπληροφορική

Η πληροφορική με ειδίκευση στα γεωπροβλήματα είναι ένας μοντέρνος κλάδος. Θα δείτε πολλά τέτοια προβλήματα, μαζί με τα πιο βασικά εργαλεία πληροφορικής που τα αντιμετωπίζουν.

 1. Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπόγειων Έργων

Η μελέτη και κατασκευή των υπόγειων έργων είναι μια επιστήμη με σημαντικό παρόν, αλλά και μέλλον. Θα εξειδικευτείτε στα υπόγεια έργα, γνωρίζοντας όλες τις σχετικές αναλυτικές και εργαστηριακές μεθόδους.

 1. Ναυτική και Θαλάσσια Τεχνολογία

Ο σχεδιασμός των πλοίων, αλλά και των υπεράκτιων έργων είναι κεντρικό θέμα. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με θαλάσσιες επιστήμες και τεχνολογίες, θα εισπράξετε αρκετές γνώσεις.

 1. Μικροσυστήματα και Νανοδιατάξεις

Τα νανοϋλικά και η νανοτεχνολογία είναι τομείς αιχμής. Θα εισαχθείτε στον σχετικό τομέα και θα μελετήσετε όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ανοίγοντας τη δίοδο προς τη σχετική επιστημονική έρευνα.

 1. Μαθηματική Προτυποποίηση σε Σύγχρονες Τεχνολογίες και τη Χρηματοοικονομική

Η μαθηματική μοντελοποίηση είναι η πιο εξαίσια πτυχή των θετικών επιστημών. Η εφαρμογή της στην τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά είναι μια τέλεια εξειδίκευση για πολλά επαγγέλματα.

 1. Φυσική και Τεχνολογικές Εφαρμογές

Η φυσική είναι η βάση όλων των κλάδων μηχανικών. Θα γνωρίσετε σε βάθος μοντέρνες θεωρίες εφαρμοσμένης φυσικής, με πολλά τεχνολογικά παραδείγματα.

 1. Εφαρμοσμένες Μαθηματικές Επιστήμες

Τα μαθηματικά είναι η βάση της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι εφαρμογές σε πρακτικά προβλήματα θα σας ανοίξουν το μυαλό και τους ορίζοντες.

 1. Εφαρμοσμένη Μηχανική

Η μηχανική είναι ένας σπουδαίος τομέας της επιστήμης. Θα δείτε, σε βάθος, όλη τη σχετική γνώση και θα μελετήσετε πλήθος αναλυτικών προσεγγίσεων σε ζητήματα σύγχρονων τεχνολογικών προβλημάτων.

Υπάρχει λοιπόν τεράστια ποικιλία και ευρεία γκάμα πρακτικών και ερευνητικών θεμάτων για όλα τα γούστα και ενδιαφέροντα. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες και τις λίστες των μαθημάτων: https://www.ntua.gr/el/school/postgraduate-studies

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…