Τα μεταλλικά κτίρια

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η κατασκευή των κτιρίων εκπροσωπεί πολλά υλικά, προϊόντα και τεχνολογίες. Μια μοντέρνα εκδοχή της δόμησης είναι τα μεταλλικά κτίρια. Θεωρούνται πολύ αξιόπιστα και ανθεκτικά σε αντισεισμικά θέματα και τα δομικά τους στοιχεία παράγονται εργοστασιακά, κάτι που εγγυάται υψηλή ποιότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής, χωρίς μείωση της αντοχής.

Οικοδομική τεχνολογία

Η κτιριακή υποδομή είναι από τα πιο κρίσιμα συστατικά μέρη του εθνικού μας πλούτου και, βέβαια, εκφράζουν και την ατομική ευημερία. Το οπλισμένο σκυρόδεμα κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες, παγκοσμίως, κυρίως, χάρη στην ευκολία ανεύρεσης των πρώτων υλών (χαλίκι, τσιμέντο, νερό) και στην προσαρμογή του, μέσω των καλουπιών σε οποιεσδήποτε διαστάσεις. Αν και η αποτελεσματικότητά του είναι διαπιστωμένη και αδιαμφισβήτητη, υπάρχουν και άλλα δομικά υλικά που είναι σε θέση να δώσουν άριστες τεχνικά λύσεις.

Ο χάλυβας

Η ανάγκη για τη μελέτη και κατασκευή πολυώροφων κτιρίων και κτιρίων με βιομηχανική χρήση έφεραν στο προσκήνιο τον χάλυβα που, συνδέοντας δοκούς και υποστυλώματα με κοχλιώσεις ή συγκολλήσεις και κατάλληλη μελέτη με εξειδικευμένα στατικά προγράμματα, αποδίδει, σε χρήση, ένα κτίριο με ομοιογενείς ιδιότητες και χωρίς τις όποιες αβεβαιότητες του σκυροδέματος. Συχνά, στις σύμμικτες κατασκευές συνδυάζεται ο χάλυβας και το σκυρόδεμα στις πλάκες του κτιρίου, καθώς ο χάλυβας προσφέρει μόνο τον σκελετό της κατασκευής και χρειάζονται άλλα υλικά για την επίστρωση των δαπέδων όπως κόντρα πλακέ ή σύμμικτες πλάκες με λαμαρίνα και μπετόν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξύλινες κατασκευές για οικολογικά σπίτια


Οι μεταλλικές κατασκευές

Τα βιομηχανικά κτίρια, ως επαγγελματικοί χώροι με μεγάλες αίθουσες βιομηχανικής παραγωγής, είναι τα, πλέον, κατάλληλα για να χτιστούν με μεταλλικές κατασκευές. Μειώνεται ο χρόνος κατασκευής συγκριτικά με τη συμβατική δόμηση και είναι πολύ εύκολη και η επέκταση του κτιρίου. Αντίστοιχες εφαρμογές βλέπουμε και στα σπίτια που, μερικές φορές, σηκώνουν ορόφους με μεταλλικά πλαίσια. Ο χάλυβας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και, συνέχεια, όλο και περισσότεροι μηχανικοί εντρυφούν στον αντίστοιχο ευρωκώδικα και εκπονούν αντίστοιχες μελέτες.

Η αρχιτεκτονική

Η μορφή του κτιρίου εξαρτάται από την πλαισιωτή ανάπτυξη της μεταλλικής κατασκευής, όμως, με κατάλληλες επενδύσεις και αρχιτεκτονικές προσαρμογές, μπορούν να επιτευχθούν από τις πιο σύνθετες μορφές έως τις πιο φουτουριστικές προτάσεις. Δεν απαιτούνται τα μεγάλα δοκάρια που συναντάμε στο σκυρόδεμα, ενώ και τα υποστυλώματα είναι πιο στενά. Γενικά, με σωστή συνεργασία αρχιτέκτονα και πολιτικού μηχανικού υπάρχει μεγάλη ελευθερία για προχωρημένα σχήματα και προσεγμένα σχέδια που να δίνουν μια προηγμένη, αισθητικά, εικόνα που, συνήθως, περιέχει μοντερνισμό και νέα υλικά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εμβληματική αρχιτεκτονική στις μέρες μας


Η δομική αξιοπιστία

Ως προς την αντοχή και την πολυετή ανθεκτικότητα του κτιρίου, ο χάλυβας, ως επεξεργασμένο βιομηχανικά υλικό, δεν απαιτεί κάποια σοβαρή συντήρηση. Ειδικά, αν τα χαλύβδινα τεμάχια είναι γαλβανισμένα, δεν υπάρχει σημαντική φθορά στον κύκλο ζωής του κτιρίου. Με κατάλληλες επιστρώσεις και επενδύσεις μπορούμε να έχουμε ένα κτίριο με τέλεια υγρομόνωση και ηχομόνωση, ακόμα και με επισκέψιμα κανάλια ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αν οι τοίχοι είναι, για παράδειγμα, από γυψοσανίδες ή τσιμεντοσανίδες που αντικαθίστανται πολύ εύκολα. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αξία της καλής μόνωσης


Γενικά, τα μεταλλικά κτίρια είναι ανερχόμενος οικοδομικός τομέας και, εφόσον οι εργολάβοι οικοδομών εμπιστευτούν αρχιτέκτονες που έχουν σχετική εμπειρία, θα αποτελέσουν και μια νέα τάση για τη δομική τεχνολογία των συνήθων οικοδομών.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…