Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εκπαίδευση

Συντάκτης: Παναγιώτα Γιαννούλη

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρχίζουν να παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση. Διάφοροι διαδικτυακοί τόποι όπως ο Wiggio, ο Sophia και ο Edmondo προσπαθούν να ενισχύσουν αυτό το δεσμό προσφέροντας νέα εργαλεία στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

WIGGIO

Ο Wiggio επιτρέπει τη δημιουργία διαδικτυακών ομάδων κάνοντας έτσι πιο εύκολη και αποτελεσματική τη δαδικασία της μάθησης. Οι διδασκόμενοι μπορούν να στείλουν και να λάβουν τα μηνυμάτά τους με τρεις διαφορετικούς τρόπους: δακτυλογραφώντας τα, στέλνοντας mail ή ηχογραφώντας τα. Επίσης, υπάρχει ένα ημερολόγιο , το οποίο βοηθάει στη διαχείριση των γεγονότων της ομάδας. Οι συναντήσεις μαθητών και καθηγητών γίνονται προσωπικά, με συνεδριάσεις ή μέσω chat room.

SOPHIA

Είναι μια ελεύθερη και δωρεάν πλατφόρμα μάθησης, η οποία προσφέρει σε όλους ακαδημαϊκό περιεχόμενο. Επίσης, ο SOPHIA θεωρείται από πολλούς ως ένα συνοθίλευμα του Facebook, του Wikipedia και του You tube προσαρμοσμένος αποκλειστικά σε θέματα εκαπαίδευσης. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους διδάσκοντες να δημιουργήσουν το κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον είτε βρίσκονται σε κάποιο σχολείο ή σε κάποιο ιδιωτικό χώρο.

EDMONDO

Είναι η νεότερη από τις υπόλοιπες σελίδες καθώς άρχισε να λειτουργεί πριν μερικά χρόνια.Αποτελεί μια μορφή του twitter αλλά εξυπηρετεί αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι δάσκαλοι μπορούν να πληροφορούν τους μαθητές για τις τελευταίες ενημερώσεις και για τα μαθήματα. Ακόμη,επιτρέπει τη συνεργασία και τη ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των δασκάλων και των μαθητών με ασφαλή τρόπο.

Η παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα προσπαθεί να βρίσκει όλο και πιο εξελιγμένα και πρωτότυπα εκπαιδευτικά μέσα. Αυτό γίνεται με γνώμονα το όφελος των μαθητών, καθώς με αυτούς τους τρόπους είναι πιο εύκολο να διατηρηρθεί αμείωτο το ενδιαφέρον τους κατα τη διάκεια του μαθήματος.

Συντάκτης: Παναγιώτα Γιαννούλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.