Τα μάτια ως καθρέφτης της ψυχής: Πώς να διαβάζουμε το βλέμμα των ανθρώπων

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Η φράση «τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής» εκφράζει τη γενική πεποίθηση ότι τα μάτια εκδηλώνουν τα βαθύτερα συναισθήματα. Επιπλέον, αποκαλύπτουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, ενώ ενδέχεται να σχετίζονται και με την ανάκληση αναμνήσεων και τη λήψη αποφάσεων.

Σημασία της φράσης

Τα μάτια μας μάς προδίδουν όσο και αν προσπαθούμε να κρύψουμε τα συναισθήματά μας και, ενδεχομένως, τις πράξεις μας. Μέσα από τα μάτια όλα μπορούν να αποκαλυφθούν χωρίς να πούμε ούτε μία λέξη.

Τα μάτια βοηθούν να ανιχνεύσουμε την πραγματική συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου, π.χ. κάποιος που δείχνει χαρούμενος μπορεί να έχει θλιμμένα μάτια. Αυτό μας βοηθάει να καταλάβουμε πότε κάποιος προσποιείται, πως προσπαθεί να δείχνει καλά ενώ δεν είναι και πως έχει ανάγκη από στήριξη, απλώς, για τους δικούς του λόγους, διστάζει να το πει.

Με λίγα λόγια, ό,τι υπάρχει μέσα μας φανερώνεται στα μάτια μας. Λάμπουν όταν είμαστε ερωτευμένοι, πετάνε φλόγες όταν είμαστε θυμωμένοι. Τα μάτια «κινδυνεύουν» να μας παρασύρουν, να βραχυκυκλώσουν τη σκέψη μας. Γι’ αυτό, αν θέλουμε να μάθουμε ποιον έχουμε απέναντί μας ή αν πραγματικά εννοεί αυτά που λέει, τότε ας τον κοιτάξουμε κατάματα.

Πώς να διαβάζουμε το βλέμμα των ανθρώπων

Όπως προαναφέρθηκε, κοιτάζουμε τον άλλον στα μάτια όταν τον ρωτάμε κάτι ή για να καταλάβουμε πάνω-κάτω τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, και έτσι έχουμε αμέσως την απάντηση. Το θέμα είναι να ξέρουμε πώς να το κάνουμε και στην πράξη με τον σωστό τρόπο.

Αυτό που πρέπει να παρατηρούμε είναι προς τα πού κατευθύνεται το βλέμμα.

Πάνω αριστερά: Αν σε μία συζήτηση ο ένας μιλάει και ο άλλος κοιτάζει πάνω αριστερά, αυτό σημαίνει πως αντλεί πληροφορίες από το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου του, το οποίο έχει σχέση με τη φαντασία.

Πάνω δεξιά: Πάνω και δεξιά κοιτάζει κάποιος όταν προσπαθεί να θυμηθεί κάτι που έγινε.

Κάτω και αριστερά: Κάτω και αριστερά κοιτάζει κάποιος που προσπαθεί να θυμηθεί ή βιώνει εκείνη τη στιγμή ένα αρνητικό συναίσθημα.

Κάτω και δεξιά: Κάτω και δεξιά κοιτάζει κάποιος όταν έχει συνομιλία με τον εαυτό του, δηλαδή όταν κάνει ασυνείδητη αυτο-ομιλία.

Γενικότερα, η γλώσσα του σώματος αλλά και του βλέμματος είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον, που μελετούν εδώ και χρόνια οι επικοινωνιολόγοι. Ο καθένας μας με λίγη παρατηρητικότητα μπορεί να μάθει πολλά για τους άλλους αλλά και τον εαυτό του.

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.