Τα μαλλιά μέσα από τη διατροφή

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η υγεία των μαλλιών μας εξαρτάται από την καλή διατροφή με την οποία διασφαλίζεται η παροχή όλων των θεραπευτικών ουσιών. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν την κατάσταση των μαλλιών μας; Η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη και ορισμένες τροφές μας δίνουν τη δυνατότητα να θωρακίσουμε την υγεία των μαλλιών μας. Οι πρωτεΐνες, τα καλά λιπαρά και η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης Α, συμπλέγματος βιταμίνης Β και σιδήρου είναι στοιχεία απαραίτητα.

Εύθραυστα ή στεγνά μαλλιά: έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου ή βιταμίνης C.

Θαμπά μαλλιά: έλλειψη βιταμίνης Α και απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Κακή ανάπτυξη των μαλλιών: έλλειψη βιταμίνης Β και C και ψευδαργύρου. Ή πρόβλημα θυρεοειδή ή ορμονική ανισορροπία.

Πιτυρίδα: αποτέλεσμα στρες που αλλάζει την ισορροπία των εκκρίσεων του τριχωτού της κεφαλής.

Τριχόπτωση: έλλειψη πρωτεΐνης ή έλλειψη σιδήρου. Ιδιαίτερα οι γυναίκες είναι ευάλωτες σε ελλείψεις σιδήρου κατά τη διάρκεια των περιόδων.

Ψαλίδα: έλλειψη πρωτεϊνών και απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Υγιεινά σνακ

Πρωί: Φρέσκα φρούτα για την αναζωογόνηση των μαλλιών σας.

Απόγευμα: Ωμά λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Βράδυ: Ολικής άλεσης ψωμί ή κράκερ με ζεστό αποβουτυρωμένο γάλα ή ακόμη καλύτερα γάλα σόγιας.

Ενδεικτικός οδηγός διατροφής

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή με τις σωστές αναλογίες τροφίμων στον σωστό χρόνο της ημέρας θα βελτιώσει την κατάσταση των μαλλιών σας σημαντικά.

Πρωινό: χυμός φρούτων και αυγό ποσέ για τοστ ολικής αλέσεως (βιταμίνη Α, C, πρωτεΐνη και βιταμίνη Β). Ή χυμός φρούτων και δημητριακά, καθώς είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο και βιταμίνες.

Μεσημεριανό: Καπνιστό σκουμπρί με σαλάτα φακής (ψευδάργυρος, λυσίνη, και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα). Ή αβοκάντο και γαρίδες με ψωμί ολικής αλέσεως (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρος, ιώδιο).

Συμπληρώματα: σίδηρος, βιταμίνη C.

Δείπνο: Στήθος κοτόπουλου, μπιζέλια, πιπεριές, φρούτα ή γιαούρτι (σίδηρος, ψευδάργυρος, λυσίνη βιταμίνη C, β-καροτένιο και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα).

Άπαχο βοδινό κρέας, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μακαρόνια και σπανάκι (σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνη C, λυσίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β).

Φιλέτο μπακαλιάρου, νωπά / κατεψυγμένα μπιζέλια (ψευδάργυρος, ιώδιο, λυσίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C).

Συμπληρώματα: ψευδάργυρος και χαλκός.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…