Τα λουλούδια του φθινοπώρου που θα αλλάξουν τον χώρο και την διάθεσή σας

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη

Τα λουλούδια και τα φυτά δεν αποτελούν ένα καλοκαιρινό προνόμιο. Μπορείτε κάλλιστα να έχετε ωραία και υγιή λουλούδια ακόμη και το φθινόπωρο και να στολίζετε τα μπαλκόνια,  τις βεράντες, το γραφείο ή να ομορφαίνετε τους κήπους και τα παρτέρια σας. Τα φθινοπωρινά λουλούδια είναι εξίσου ελκυστικά αλλά και ανθεκτικά για να αντέξουν τις δροσερές νύχτες. Το μόνο που χρειάζονται  είναι φροντίδα, οργάνωση και συμβουλές από έναν καλό γεωπόνο ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, καθώς όλα τα φυτά έχουν τα ξεχωριστά μυστικά τους. Θα σας παραθέσουμε δέκα είδη  φυτών τα οποία, όχι μόνο θα ομορφύνουν το χώρο σας,  αλλά  θα αλλάξουν ριζικά και αποτελεσματικά  και τη διάθεσή σας.

  1. ΑΓΙΟΔΗΜΗΤΡΙΑΤΙΚΑ

Τα αγιοδημητριάτικα ή αλλιώς – όπως είναι πιο γνωστά – χρυσάνθεμα, είναι από τα  πλέον γνωστά φθινοπωρινά λουλούδια. Φέρουν αυτή την ονομασία  επειδή η εποχή της ανθοφορίας τους συμπίπτει με την γιορτή του Αγίου Δημητρίου (26η Οκτωβρίου). Στην Κύπρο τα χρυσάνθεμα ονομάζονται και οκτωβρούδες μιας και ανθίζουν μέσα στον Οκτώβριο. Ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι η μεγάλη διάρκεια της ανθοφορίας τους. Είναι μια κλασική επιλογή για το μπαλκόνι και την αυλή καθώς, εκτός του είναι ανθεκτικά, δεν είναι πολύ απαιτητικά ως προς την φροντίδα τους. Χρειάζονται  ηλιακό φως και συχνό πότισμα, αλλά με μέτρο γιατί η ρίζα τους είναι ευαίσθητη. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία χρυσάνθεμων με διάφορα σχήματα και  χρώματα.

  1. ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ

Ο τηλέγραφος είναι ένα υπέροχο καλλωπιστικό φυτό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτό εσωτερικού χώρου, σε κρεμαστή γλάστρα στο μπαλκόνι αλλά και να φυτευτεί στον κήπο . Είναι αναρριχώμενο φυτό με στενόμακρα μωβ φύλλα και σχηματίζει άνθη  σε ροζ, μωβ ή λευκό χρώμα που αποτελούνται από τρία πέταλα. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό αλλά πρέπει να προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους και τις παγωνιές. Δεν χρειάζεται πολύ φως , διότι η πολύωρη έκθεση στον ήλιο εξασθενεί το χρώμα των φύλλων του.

  1. ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ

Η Πικροδάφνη ή Ροδοδάφνη , είναι ένας καλλωπιστικός θάμνος. Διαθέτει ποικιλίες με λουλούδια σε αποχρώσεις του λευκού, κίτρινου, σομόν, ροζ, κόκκινου ,βιολετί και μωβ. Ο καρπός της πικροδάφνης εμφανίζεται τον Σεπτέμβριο, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, παρόλα αυτά χρειάζεται ηλιοφάνεια. Είναι ιδιαίτερα  ανθεκτική,  ειδικά στους ισχυρούς ανέμους. Μπορούμε να τη φυτέψουμε σε γλάστρα αλλά η αλήθεια είναι ότι η πικροδάφνη γίνεται πολύ ωραίος φυσικός φράκτης. Αν βάλετε πικροδάφνη σε εσωτερικό χώρο χρειάζεται προσοχή από τα παιδιά και τα κατοικίδια γιατί ορισμένα τμήματα της είναι τοξικά.

  1. ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ

Φθινόπωρο χωρίς κυκλάμινο δε γίνεται. Ανθίζει το Σεπτέμβριο και διαρκεί έως και την άνοιξη. Τα άνθη του είναι πανέμορφα και έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως λευκό, ροζ, κόκκινο, φούξια, μωβ. Προτιμά τα δροσερά μέρη, χωρίς πολύ αέρα και ηλιοφάνεια. Το πολύ φως του ήλιου ξεθωριάζει τα φύλλα του και τα μπουμπούκια του κλείνουν.  Φυτεύεται εύκολα σε ρηχές γλάστρες και κατά τη διάρκεια του ποτίσματος καλό είναι να μη βρέχουμε τα φύλλα και τους μίσχους του.

  1. ΑΣΤΡΑΚΙ

Το άστερ ή αστράκι,  ανθίζει στα τέλη του καλοκαιρού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια και αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και τα βασικά χρώματα είναι λευκό, κόκκινο, μωβ και μπλε. Φυτεύεται σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, με καλή αποστράγγιση, αλλά και σε κήπους. Είναι τακτικά αρδευόμενο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας και είναι απαραίτητο να αφαιρούνται τα υπερώριμα άνθη.

  1. ΝΤΑΛΙΑ

Η ντάλια φυτεύεται την άνοιξη και ανθίζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου. Είναι ένα εντυπωσιακό φυτό, με πολλά μεγέθη, σχήματα και χρώματα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ότι αφορά το  πότισμα, λατρεύει το φως του ήλιου αλλά δεν επιτρέπεται να εκτίθεται χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και σε ανέμους. Ανάλογα το μέγεθος τους, μπορούμε να τις φυτέψουμε ως φράκτη, σε γλάστρα στο μπαλκόνι  ή και σε κήπο. Χρειάζεται να αφαιρούμε τακτικά τα αγριόχορτα γύρω από το φυτό.

  1. ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ

Η βουκαμβίλια ή μπουκαμβίλια είναι ένα πολυετές, αναρριχώμενο, καλλωπιστικό φυτό και πραγματικά είναι ότι πρέπει για  εκθαμβωτικές γλάστρες στα μπαλκόνια . Ίσως και το πιο εντυπωσιακό φυτό του φθινοπώρου. Βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τοίχους και για περιφράξεις. Η ανθοφορία διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι και τα πρώτα κρύα, οπότε το φθινόπωρο που έχει ήπιες θερμοκρασίες οι βουκαμβίλιες είναι εξίσου όμορφες. Είναι ένα ανθεκτικό φυτό που έχει ανάγκη από ελάχιστη περιποίηση, χρειάζεται πολύ ηλιακό φως και πρέπει να προφυλάσσεται από τους ανέμους και τη βροχή. Επίσης χρειάζεται αποστράγγιση γιατί η υπερβολική υγρασία κάνει κακό στο φυτό.

  1. ΚΑΤΙΦΕΣ

Η ανθοφορία αρχίζει από την άνοιξη και διαρκεί μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Οι κατιφέδες ευδοκιμούν σχεδόν παντού αλλά προτιμούν τα ηλιόλουστα μέρη και τα γόνιμα, αποστραγγιζόμενα εδάφη. Φυτεύεται σε γλάστρες, ζαρντινιέρες αλλά και στον κήπο. Ο κατιφές έχει ξεχωριστές ιδιότητες και όταν φυτεύεται στο λαχανόκηπο προστατεύει τα λαχανικά ή τα φρούτα από διάφορα έντομα.

  1. ΑΛΥΣΣΟΣ

Έχει πολλά μικρά λουλουδάκια χρώματος λευκού, κίτρινου ροζ, ή μωβ. Χαρακτηρίζεται από  παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Είναι φουντωτός και έχει γρήγορη ανάπτυξη ,χωρίς να απαιτεί  ιδιαίτερη φροντίδα. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη και μπορεί να φυτευτεί στον κήπο, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.

  1. ΚΑΛΟΥΝΑ

Η καλούνα είναι ένας πανέμορφος θάμνος που ουσιαστικά ανθοφορεί το φθινόπωρο. Έχει μικρά ανθάκια, που διακλαδώνονται και έχουν λευκό, σομόν, ροζ, κόκκινο και μωβ χρώμα. Είναι τρομερά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως και -20°C ! ), δεν απαιτεί πολύ φροντίδα και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τη διακόσμηση του μπαλκονιού.

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.