Τα λουλούδια, πηγή έμπνευσης και ζωής

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Φωτοπούλου

Μπορεί λόγω των συνθηκών να είμαστε άθελά μας έγκλειστοι στο σπίτι, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι μπήκε ο Απρίλιος και η παρουσία της άνοιξης είναι έκδηλη, ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Η φύση αρχίζει να ζωντανεύει, όπως και η διάθεσή μας, η οποία σίγουρα θα “ανέβει” κατακόρυφα, αν βγούμε μία βόλτα στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας και συνειδητοποιήσουμε, ότι τα πρώτα μπουμπούκια ξεμύτισαν και σιγά σιγά ανθίζουν.

Άνοιξη, λοιπόν, και ήρθε η ώρα τα λουλούδια να γίνουν για ακόμη μια φορά το ερέθισμα για δημιουργία, καθώς αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης σε όλους τους τομείς. Ζωντανοί οργανισμοί που μέσα στην καθημερινότητά σου χαρίζουν απλόχερα την ενέργειά τους.

Λουλούδια και Μόδα

Αν από κάπου εμπνέονται όλοι οι μεγάλοι γκουρού της μόδας σίγουρα είναι από τη φύση και από τα είδη των λουλουδιών που υπάρχουν. Απόδειξη φυσικά είναι το γνωστό σε όλους floral, το σχέδιο ενός υφάσματος με λουλούδια. Αποτελεί τάση τα τελευταία χρόνια και όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Καθώς η μόδα κάνει κύκλους, αποτελεί print (σχέδιο), που όλοι οι σχεδιαστές εμπιστεύονται κλασικά εδώ και χρόνια, ανεξαρτήτως εποχής.

Αδιαμφισβήτητα, τα λουλούδια αποτελούν πηγή ζωντάνιας και διάθεσης, η οποία αλλάζει, όταν και τα ρούχα που επιλέγουμε έχουν λουλούδια και χρώματα. Christian Dior, Blumarine, Emporio Armani, Luis Vuitton είναι μερικοί από τους μεγάλους οίκους μόδας, που για τις δημιουργίες τους εμπνεύστηκαν και συνεχίζουν να εμπνέονται από τα άνθη και τους κήπους. Μάλιστα, ο Christian Dior έχει πει: «Μετά τις γυναίκες, τα λουλούδια είναι ο,τι πιο όμορφο δημιούργησε ο Θεός στον κόσμο».

Όταν το άρωμα των λουλουδιών γίνεται άρωμά σου

Σύμφωνα με την επιστήμη, κάθε λουλούδι, όπως και το άρωμα που αναδύει είναι μοναδικό με σκοπό να προσελκύσει τον επικονιαστή του, ώστε να βρίσκεται σε συνεχόμενη εξέλιξη ο κύκλος της φύσης και της ζωής. Αυτή η μοναδικότητα του αρώματος ταιριάζει απόλυτα με τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, γεγονός που έδωσε έμπνευση σε μεγάλες αρωματοβιομηχανίες και σε μεγάλους οίκους μόδας να “αιχμαλωτίσουν” και να συνδυάσουν αυτές τις μοναδικότητες μέσα σε μπουκάλια. Τα περισσότερα αρώματα και κολόνιες έχουν ως επί το πλείστον βάση τους ένα λουλούδι και το άρωμά τους. Το ‘”La vie est belle” της εταιρίας Lancôme μυρίζει μανόλια , το “Modern Muse” της Estée Lauder αιχμαλωτίζει το γιασεμί, ενώ το “Miss Dior Cherie” (το αγαπημένο μου) εμπνέεται και αποστάζει τα αρώματα του τριαντάφυλλου και του γιασεμιού.

Όταν ο καμβάς “ανθίζει”

Η μοναδική ομορφιά των λουλουδιών δεν θα άφηνε σε καμία περίπτωση ανεπηρέαστους και ασυγκίνητους τους καλλιτέχνες, και ειδικά τους ζωγράφους, είτε ερασιτέχνες, είτε επαγγελματίες. Η ευαισθητοποίηση μπροστά στην εικόνα ενός λουλουδιού και η ασυναίσθητη επιθυμία της αποτύπωσής του σε πίνακα οδήγησαν πολλούς ζωγράφους σε μεγάλες καλλιτεχνικές δημιουργίες ανά τους αιώνες.

Η αγάπη του Van Gogh για τα λουλούδια φαίνεται στο έργο του και μάλιστα η ιδιαίτερη αγάπη για τα ηλιοτρόπια, τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης σε δύο σειρές έργων του. Άλλοτε σε βάζο, άλλοτε χωρίς, κάποιες φορές σκυφτά, κάποιες φορές περήφανα και ανοιχτά κατάφεραν, δικαίως, να αποτελέσουν ορόσημο στη μετά θάνατον καριέρα του και στην ιστορία της τέχνης γενικότερα.

Όταν μιλάμε για πίνακες με λουλούδια δεν γίνεται να μην έρθουν στο μυαλό μας τα νούφαρα του Monet, μια σειρά εμπνευσμένη από τη λίμνη με τα νούφαρα του ίδιου του ζωγράφου στο γαλλικό χωριό Giverny. Ο ρομαντισμός και η μαγεία του υδάτινου λουλουδιού προσπαθεί να αποτυπωθεί στα “Κρίνα του μπλε νερού”, αλλά και σε όλους τους πίνακες της σειράς.

Τα λουλούδια ως απαραίτητο στοιχείο στους χώρους μας

Κάτι τέτοιο αμέσως μας φέρνει στο μυαλό την κινεζική φιλοσοφία του φένγκ σούι, που δεν είναι παρά η τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων στους χώρους μας με σκοπό την ύπαρξη καλής ενέργειας. Η χρήση λουλουδιών επομένως, παρότι δεν είναι αντικείμενο, καθίσταται απαραίτητο στοιχείο του χώρου οπού ζούμε ή εργαζόμαστε. Ζωντάνια, ενέργεια, καλή διάθεση, χρώμα και τύχη είναι μερικά μόνο από τα “δώρα” που σου προσφέρουν απλόχερα τα λουλούδια και τα φυτά ως ζωντανοί οργανισμοί.

Μάλιστα, κάθε ένα ξεχωριστά, λόγω της μοναδικότητάς τους, συμβολίζει και κάτι διαφορετικό ανάλογα με το τί χρειαζόμαστε να αποκτήσουμε ή να τονώσουμε. Έτσι, λοιπόν, τα λίλιουμ προσφέρουν την ηρεμία, τα χρυσάνθεμα καλοτυχία, η ορχιδέα την υγιή σεξουαλική ζωή, ενώ η λεβάντα έχει θεραπευτικές ιδιότητες και βοηθά τη βελτίωση του ύπνου.

Φυσικά η λίστα με τα λουλούδια και τους συμβολισμούς δεν τελειώνει εδώ, αλλά, μπορεί ο καθένας να ανατρέξει και να βρει το δικό του κατάλληλο λουλούδι.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Φωτοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.