Τα likes αποκαλύπτουν…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Τα likes αποκαλύπτουν…Εχετε κρύψει τα προσωπικά σας στοιχεία από το Facebook και αισθάνεστε προστατευμένοι; Αλλάξατε τις ρυθμίσεις ότι το πλήρες προφίλ σας και τις φωτογραφίες σας να τις βλέπουν μόνο οι φίλοι σας και νομίζετε ότι διατηρείτε την πολυπόθητη ανωνυμία; Καιρός να το ξανασκεφτείτε. Μια ομάδα μελετητών στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ απέδειξε ότι μπορεί να σκιαγραφήσει με σχεδόν απόλυτη επιτυχία το προφίλ ενός χρήστη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης χωρίς καν να ανατρέξει στα προσωπικά του στοιχεία. Το μόνο που κοίταξαν και επεξεργάστηκαν ήταν ταlikes!

Τρεις κοινωνιολόγοι του πανεπιστημίου έριξαν μια λεπτομερή ματιά στα likes 58.000 χρηστών του Facebook, οι οποίοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Πέρασαν από ψιλό κόσκινο όλα τα αποτελέσματα, χρησιμοποίησαν πολλά ψυχομετρικά τεστ και πέτυχαν να μαντέψουν σωστά σε ποσοστό που ξεκινάει από 60% και φτάνει ως το εντυπωσιακό 95% τα προσωπικά στοιχεία κάθε μέλους. To μοντέλο τους διαχώρισε μεταξύ ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ανδρών με επιτυχία στο 88% των περιπτώσεων, μεταξύ Αφροαμερικανών και Καυκάσιων Αμερικανών σωστά στο 95% και μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σωστά στο 85% των περιπτώσεων. Μάντεψε, επίσης, σωστά τον σεξουαλικό προσανατολισμό των μελών του Facebook, φυσικά να το δηλώνουν δημόσια. Ομοίως, επιτυχώς αποκαλύπτονται άλλα προσωπικά στοιχεία από τα Like στο Facebook, όπως το θρήσκευμα, οι πολιτικές πεποιθήσεις ή ακόμα και αν οι γονείς ήταν χωρισμένοι όταν ο χρήστης ήταν 21 ετών.

Τα likes αποκαλύπτουν…Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους αναλύσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προϊοντικές προτάσεις ενός τμήματος μάρκετινγκ ή το διαφημιστικό μήνυμα που θα στέλνουν σε ομάδες χρηστών με βάση την όποια ομαδοποίησή τους. Από την άλλη, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τέτοιες αναλύσεις μπορούν να γίνουν χωρίς την ρητή συναίνεση του χρήστη και χωρίς να το αντιληφθούν. Επιχειρήσεις, κυβερνητικοί οργανισμοί ή ακόμα και οι χρήστες του Facebook θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν λογισμικό που θα αποκάλυπτε στοιχεία όπως η νοημοσύνη, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή οι πολιτικές πεποιθήσεις που ίσως δεν σκόπευε να αποκαλύψει ο χρήστης όταν έκανε Like.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…