Τα λάθη του πρωτάρη ηγέτη

Συντάκτης: Μαρία Κρίβα

Έρχεται μια στιγμή που οι περισσότεροι θα βρεθούν στη θέση του ηγέτη μιας ομάδας. Είτε λέγεται αφεντικό, είτε μάνατζερ, είτε ηγέτης, θα κληθεί να διοικήσει μια ομάδα ανθρώπων που θα στηρίζονται στις αποφάσεις του και θα είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους. Η πρώτη φορά θα είναι δύσκολη και η πρόκληση του να είσαι «το αφεντικό» είναι μεγάλη, ενώ τα λάθη στα οποία μπορεί να υποπέσει δεν είναι διόλου ασυνήθιστα.

Μερικά από τα συνηθέστερα είναι τα παρακάτω, γι’ αυτό μάθετε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε και να τα αποφύγετε.

Ανασταλτικότητα και δισταγμός

Η διστακτικότητα είναι από τις πρώτες καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτάρης μάνατζερ. Είτε εάν πρέπει να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση είτε εάν χρειάζεται να αναδείξει κάποιο πρόβλημα, ο άπειρος ηγέτης μπορεί να θεωρήσει πως ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Με το να δράσει πολύ γρήγορα νομίζει πως θα δώσει την εντύπωση ότι ασκεί περιττή εξουσία, ενώ με το να περιμένει ίσως δημιουργήσει την εικόνα του αδύναμου ή απροετοίμαστου αφεντικού. Θέλει ικανότητα και εμπειρία για να μπορέσει ένας ηγέτης να ξέρει πότε θα πρέπει να δράσει.

«Καβαλάω το καλάμι»

Η άλλη πλευρά του νομίσματος, θέλει το νέο ηγέτη να παίρνει τον τίτλο του πολύ κυριολεκτικά. Επικεντρώνεται στο να αναδείξει τις ικανότητές του και να φανεί επάξιος των περιστάσεων, αλλά ξεχνά να διοικήσει την ομάδα. Οι τεχνικές ικανότητες δεν είναι αρκετές για να δημιουργήσουν έναν ικανό μάνατζερ, γι’ αυτό ο πρωτάρης ηγέτης θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του στην ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων και επικοινωνίας. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, αλλά από την ομάδα, έτσι θα πρέπει να εξασφαλίσει την σωστή και αποδοτική λειτουργία της ομάδας του.

«Μπορώ να το κάνω μόνος μου»

Αν ο πρωτάρης ηγέτης θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, οι πιθανότητες είναι ότι θα αποτύχει. Το να πιστεύει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει μόνος του στις περιστάσεις είναι ένα κοινό λάθος που κάνουν οι νέοι μάνατζερς. Η στάση, όμως, αυτή έχει δείξει ότι οδηγεί στην αποτυχία, καθώς το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι εξίσου καλό χωρίς τη συμβολή της ομάδας. Η εμπειρία το έχει αποδείξει, γι’ αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνεται η συμβουλή κάποιου μέντορα, που θα καθοδηγήσει τον ηγέτη και θα τον βοηθήσει να αποφύγει λάθη που θα κοστίσουν τη μελλοντική επιτυχία.

Παράλυση κατά τη λήψη αποφάσεων

Είτε από φόβο να μην κάνουν λάθη, είτε επειδή δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους συναδέλφους τους, πολλοί πρωτάρηδες παραλύουν μπροστά στη λήψη αποφάσεων. Αυτό, όμως, δημιουργεί αρνητικές συνέπειες στην πορεία της εργασίας, καθώς η έλλειψη οποιασδήποτε απόφασης αφήνει την δεδομένη κατάσταση έρμαιο των περιστάσεων. «Κάποια απόφαση είναι προτιμότερη από καμία απόφαση» λέει μια έκφραση, συνεπώς είναι προτιμότερο να γυρίσεις πίσω εάν μια απόφαση δεν ήταν η ενδεδειγμένη και να την αντιμετωπίσεις με λογική και γνώση, παρά να μην λάβεις καμία απόφαση και να περιμένεις το πρόβλημα να λυθεί από μόνο του.

Leader και όχι player

H ομαδικότητα και η ικανότητα διαχείρισης της ομάδας είναι σημαντικά χαρακτηριστικά του σωστού ηγέτη. Ο πρωτάρης ηγέτης, λόγω ζήλου και ενθουσιασμού, μπορεί να επικεντρώνεται πολλές φορές στη διοίκηση της ομάδας και να ξεχνά ότι είναι και ο ίδιος σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας. Η θέση του μάνατζερ είναι μια θέση μεγάλης πρόκλησης, καθώς εκτός από τον να διαχειρίζεται μια ομάδα εργαζομένων, θα πρέπει και ο ίδιος να συμβάλει με τις τεχνικές του γνώσεις στην παραγωγή αποτελεσμάτων.

Συντάκτης: Μαρία Κρίβα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.