Τα κτίρια του 2018 που θα αιχμαλωτίσουν το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον (Μέρος Β’)

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Influence:

Συνεχίζοντας το πρώτο μέρος, το Architectural Digest επιλέγει τα 12 κτίρια ανά τον κόσμο τα οποία θεωρεί πως θα δημιουργήσουν μια οπτική ταυτότητα που θα ταιριάζει με το περιβάλλον τους με το τολμηρό, κάποιες φορές ακραίο και ριζοσπαστικό σχέδιο τους να δημιουργεί ένα εντυπωσιακά όμορφο αποτέλεσμα. Ποια θα είναι τα κτίρια που θα αιχμαλωτίσουν το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον εν όψει του νέου έτους εκφράζοντας την ουσία της τοποθεσίας όπου ανεγείρονται, παρότι η σύλληψή τους έγινε σε μία περίοδο όπου οι απαιτήσεις του χώρου ήταν διαφορετικές;

ARC Εργοστάσιο Παραγωγής Ενέργειας, Κοπεγχάγη – Δανία

Αρχιτέκτονας: Bjarke Ingles Group

Το Εργοστάσιο Παραγωγής Ενέργειας αποτελεί το αποκορύφωμα της δημιουργικής ευφυΐας, αποδεικνύοντας πως η περιβαλλοντικά φιλική αρχιτεκτονική συμβαδίζει με τον υψηλού επιπέδου σχεδιασμό. Το κτίριο, που περιβάλλεται από αλουμίνιο, πρόκειται να αποτεφρώνει ετησίως 400.000 τόνους απορριμμάτων σε καθαρή ενέργεια που θα καλύπτει τις ανάγκες 60.000 σπιτιών στην περιοχή – κάτι που περιλαμβάνεται στο σχέδιο της Κοπεγχάγης να γίνει η πρώτη πόλη παγκοσμίως με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2025. Πάνω στην οροφή θα υπάρχει η μεγαλύτερη επικλινής πίστα για σκι, αφού παρότι η χώρα σκεπάζεται συχνά με χιόνι δεν έχει βουνά για να ικανοποιεί τους λάτρεις τους αθλήματος.

Βιβλιοθήκη του Κάλγκαρι, Κάλγκαρι – Καναδάς

Αρχιτέκτονας: Snøhetta

Η καινούργια βιβλιοθήκη του Κάλγκαρι δημιουργήθηκε για να συνδέσει τους κατοίκους με τους δημόσιους χώρους, αποτελώντας δίοδο από τη μία γειτονιά στην άλλη. Το κτίριο είναι μετέωρο πάνω από την υπάρχουσα γραμμή υπέργειου σιδηροδρόμου που περνά μέσα από την καρδιά της πόλης. Το γεωμετρικό εξωτερικό θα τραβήξει τους επισκέπτες στις εσωτερικές δραστηριότητες, ενώ τα άνω επίπεδα θα προσφέρουν μία πιο ήσυχη και παραδοσιακή εμπειρία βιβλιοθήκης.

Εθνικό Μνημείο για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, Μοντγκόμερι – Αλαμπάμα

Αρχιτέκτονας: MASS Design Group

Έπειτα από μία χρονιά όπου τα μνημεία Συνομοσπονδίας αποτέλεσαν αμφιλεγόμενο θέμα στην Αμερική, τα εγκαίνια του πρώτου εθνικού μνημείου για τα θύματα του λυντσαρίσματος δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικά. Το Εθνικό Μουσείο για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη θα είναι μία εκπαιδευτική, αν όχι αλγεινή εμπειρία για κάθε επισκέπτη. Στην αρχή του Μνημείου θα βαδίζουν δίπλα σε βαθυκόκκινους στύλους που θα αναγράφουν τα ονόματα των θυμάτων και τις χώρες όπου συνέβησαν οι αποτρόπαιες πράξεις. Σταδιακά το έδαφος υποχωρεί ενώ οι στύλοι παραμένουν στο ίδιο ύψος με έναν τρόπο που υπενθυμίζει τα λυντσαρίσματα που έγιναν σε όλη τη χώρα. Από εκεί, το μουσείο ανοίγει σε έναν κεντρικό χώρο όπου οι επισκέπτες στέκονται και κοιτάζουν όλους τους στύλους απαγχονισμού. Οι στύλοι που βρίσκονται έξω από το κτίριο θα σταλούν, τα επόμενα χρόνια, στις χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν λυντσαρίσματα.

(διαβάστε τη συνέχει ατου άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…