Τα καλύτερα Ethnic Breakfast
Οι διατροφικές συνήθειες διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Τυπικό παράδειγμα η ποικιλία εδεσμάτων στο πρωινό. Ας δούμε τι περιέχει το πρώτο γεύμα της ημέρας σε ορισμένες τυπικές μορφές του
Έχεις κάνει check-in . Έχεις αφήσει όλα τα πράγματα στο δωμάτιο, «διψάς» ν ανακαλύψεις την άγνωστη χώρα μ’ όλα τα αξιοθέατα που κρύβει σαν άσσο στο μανίκι. Μήπως ξεχνάς κάτι βασικό; Κάτι από την διατροφική ταυτότητα αυτής της χώρας; Μα φυσικά τον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου. Μπορεί να σου αποκαλύψει πολλά περισσότερα απ΄ όσα φαντάζεσαι για τους άγνωστους που βρίσκονται γύρω σου. Απόλαυσε τον γεμίζοντας το πιάτο σου με ένα ζεστό pancake ή με μια σούπα miso. Καλή σου μέρα!
Αν βρεθείς μπροστά σ’ένα αγγλικό πρωινό, πολύ πιθανόν να μην πιστεύουν τα μάτια σου σ’ αυτό που θα αντικρίσεις.
Φασόλια με κόκκινη σάλτσα και τηγανιτά αυγά συνοδευμένα από μπέικον είναι κάτι γνωστό για το βρετανικό πρωινό. Προσθέστε και καπνιστή ρέγκα αλλά και τις αγγλικές πίτες με γέμιση από εντόσθια προβάτου. Από το τραπέζι δεν λείπουν φυσικά η πουτίγκα, αποξηραμένα δαμάσκηνα, δημητριακά, ψωμί με μαρμελάδες αλλά και πόριτζ. Το χυλό από νιφάδες βρόμης που έχει κερδίσει όλο τον κόσμο. Γεμίστε τα ποτήρια σας με χυμό και τα φλιτζάνια σας με καφέ ή τσάι.
Οι Τούρκοι είναι λάτρεις του πρωινού, αφού το θεωρούν σημαντικό γεύμα της ημέρας. Λένε λοιπόν πως «το πρωί πρέπει να τρως σαν βασιλιάς».
Όταν βρίσκεσαι μπροστά σ’ένα τούρκικο πρωινό, δεν ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις. Για αρχή γεμίζεις το ποτήρι σου με τσάι. Ξεχνάς τις γλυκές λυχουδιές όπως μαρμελάδες και κρουασάν και τις αντικαθιστάς με αλμυρές γεύσεις. Αυγά μάτια σε σαγανάκι με παστουρμά, σουτζούκι ή καβουρμά. Μενεμέν, η παραδοσιακή ομελέτα (κάτι σαν στραπατσάδα με λαχανικά). Άφθονη ντομάτα, αγγούρι, ελιές ξιδάτες, ποικιλίες τυριών και αφράτο ψωμί. Επίσης αξίζει να αλείψεις την φέτα σου με καιμάκι(το πιο παχύ και γευστικό μέρος του βούτυρου) και μέλι.
Αν ψάχνεις ένα πρωινό τελείως εναλλακτικό, τότε αυτό σίγουρα είναι το ασιατικό. Ένας λαός με τόσο διαφορετική κουλτούρα στο φαγητό όπως οι Ιάπωνες δεν παραλείπουν από το τραπέζι του πρωινού φασόλια σόγιας τουρσί, αποξηραμένα σαυρίδια αλλά και φύκια. Οι Απωανατολίτες δεν μπορούν να αποχωριστούν το ρύζι στον ατμό ή το χυλό ρυζιού. Γλυκές γεύσεις μην περιμένεις. Προτιμούν σαφώς καλύτερα ένα καυτερό τουρσί από τζίντζερ, παρά ένα κρουασάν ή μαρμελάδα με βούτυρο σε φρυγανισμένο ψωμάκι.
Η μέρα για τους αμερικάνους ξεκινά σχεδόν πάντα μ’ ένα μπολ δημητριακών, δυνατό καφέ και αβγά σε όλες τις εκδοχές τους. Λουκάνικα και μπέικον δεν λείπουν από τις πρωινές γεύσεις τους καθώς και φρυγανισμένο ψωμί συνοδευμένο από διάφορες μαρμελάδες. Δεν ξεχνάμε το εθνικό πιάτο pancakes με σιρόπι σφενδάμου αλλά και τα σουσαμένια μπέιγκελ (στρογγυλά ψωμάκια εβραικής καταγωγής), κομμένα στην μέση και αλειμμένα με βούτυρο ή τυρί. Σερβίρονται με ποικίλες γεμίσεις . Τέλος τα brezel σε σχήμα φιόγκου παραπέμπουν στην αμερικάνικη πολυπολιτισμικότητα αφού έρχονται από την Γερμανία. Αλμυρό κουλούρι με ηλιοκαμμένη όψη και κόκκους αλατιού πάνω του. Σίγουρα θα απολαύσεις ένα χορταστικό πρωινό.
Ένα τραπέζι αραβικού πρωινού ξεκινά με ζεστό τσάι στο φλυτζάνι ή αραβικό καφέ. Καθώς τα μπαχαρικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους, τα καυτερά μπαχαρικά zaatar πάνω σε ξεροψημένα άζυμα ψωμάκια αλειμμένα με λάδι, είναι κύριο πιάτο στο τραπέζι τους. Την ίδια στιγμή θα βρείτε και μικρά πιατάκια με ελιές, μαλακά τυριά, μέλι, αραβικό χαλβά, μαρμελάδες, αβγά ομελέτα και φρέσκο ζεστό ψωμί.