Τα καιρικά φαινόμενα του 2013

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Τα καιρικά φαινόμενα του 2013Σημαντικές μεταβολές στις κλιματολογικές συνθήκες ανά τον κόσμο διαπιστώνουν οι επιστήμονες τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα η αυγή του 2013 έφερε ορισμένα αναπάντεχα ρεκόρ θερμοκρασιών σε διάφορες χώρες.

Στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, είχαμε χιονόπτωση που έφτασε τους 20 πόντους! Οι δρόμοι έκλεισαν ενώ ήταν η μεγαλύτερη χιονόπτωση εδώ και 20 χρόνια. Αντίστοιχα στην Αυστραλία κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα. Μάλιστα οι πρώτες οκτώ μέρες για το 2013 έσπασαν κάθε ρεκόρ ζέστης, με την 7η Ιανουαρίου να είναι η μέρα με την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της Αυστραλίας. Στην Κίνα η θερμοκρασία έπεσε στο -4 σημειώνοντας ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Τα καιρικά φαινόμενα του 2013Έχει παρατηρηθεί πως η συχνότητα και η διάρκεια των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι σημάδι της κλιματικής αλλαγής. Οι ειδικοί μάλιστα παρατηρούν πως χρόνο με το χρόνο, τα καλοκαίρια θα είναι πιο μεγάλα σε διάρκεια, ενώ οι χειμώνες αν και πιο σύντομοι, θα έχουν πολλές και έντονες βροχοπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο πως στις ΗΠΑ η μέση θερμοκρασία του περασμένου έτους, ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο όλου του 20ου αιώνα.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική. Μερικοί επιστήμονες εικάζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών αλλάζει το μοτίβο των υδάτινων ρευμάτων στην Αρκτική, αυξάνοντας την πιθανότητα για ακραία καιρικά φαινόμενα σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Το θετικό είναι πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα εάν τυφώνες όπως ο Ελ Νίνιο γινόταν φέτος, όπως είχαν αρχικά προβλέψει οι μετεωρολόγοι. Ο αντίκτυπος που έχει ο Ελ Νίνιο σε χώρες πέραν του Ειρηνικού, όπως η Αυστραλία, είναι να κάνει το κλίμα πιο ξηρό και ζεστό. Ωστόσο τα πράγματα θα ήταν χειρότερα φέτος, αν δεν υποχωρούσε τόσο άμεσα το φαινόμενο.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr