Τα ΙΕΚ, μια διέξοδος στην επαγγελματική κατάρτιση

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Τα ΙΕΚ, μια διέξοδος στην επαγγελματική κατάρτισηΤα περισσότερα ιδιωτικά ΙΕΚ είναι πλέον γνωστά σε όλους μας. Η πολύχρονη εμπειρία των μεγαλυτέρων εξ αυτών στο χώρο και η πληθώρα αποφοίτων, αρκούν για να πείσουν τον κάθε υποψήφιο σπουδαστή, που έχει τις αμφιβολίες γύρω από την αξιοπιστία τους. Υπάρχουν όμως αρκετά ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες για τις σπουδές σε αυτά. Το flowmagazine.gr κατόπιν έρευνας και επικοινωνίας με επαγγελματίες του χώρου, σας παρουσιάζει όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Γιατί ιδιωτικά ΙΕΚ;

Η ιδιωτική εκπαίδευση, σε αντίθεση με το παρελθόν, έχει ιδιαίτερη απήχηση στους νέους αλλά και στην αγορά εργασίας. Το σημαντικό είναι πως πλέον, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν στις τάξεις τους απόφοιτους ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών. Τα ιδιωτικά ΙΕΚ, έχουν βρει το κοινό τους καθώς παρέχουν μεγάλη ποικιλία ειδικοτήτων και οι εγκαταστάσεις τους είναι πολύ καλές. Επίσης, «Η ύλη που διδάσκεται είναι συγκεκριμένη, ενώ οι σπουδαστές επιμορφώνονται περαιτέρω μέσω σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων, αλλά και εκπαιδευτικών επισκέψεων», επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Μακρυπλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας ΟΜΗΡΟΣ. Συγκριτικά με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, έχουν σαφώς μικρότερο κόστος σπουδών, ενώ η δυναμική τους και οι διασυνδέσεις τους στην εγχώρια αγορά εργασίας είναι αξιόλογες.

Κριτήρια για σπουδαστές

Το μόνο που προϋποθέτει την εγγραφή σας σε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ είναι η γνώση ελληνικής γλώσσας και το απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή ενός σπουδαστή είναι ένα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας καθώς και ένα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του απολυτήριου Λυκείου ή Γυμνασίου (ανάλογα την ειδικότητα). Χρήσιμο θα ήταν να έχετε μαζί σας και φωτογραφίες σας.

Προοπτικές μετά το ΙΕΚ

Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ, αφού πάρουν την πιστοποίηση στα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να βγουν απευθείας στην αγορά εργασίας. «Το δίπλωμα των ΙΕΚ είναι αναγνωρισμένο τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.», αναφέρει ο κ. Μακρυπλίδης. Αρκετά είναι και τα ιδρύματα που βρίσκουν και πρακτική άσκηση στους σπουδαστές τους, όπως για παράδειγμα στην Technografico, όπως αναφέρει σχετικά στο flowmagazine.gr η διευθύντρια σπουδων, κ. Ραλλού Βαρελά.

Δυνατότητα δίνεται και για συνέχιση των σπουδών ακόμα και στο εξωτερικό καθώς αρκετοί έχουν πάει με το φάκελό τους για Bachelor εκτός Ελλάδας.«Οι απόφοιτοι των ιδιωτικών ΙΕΚ έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο εξωτερικό για να αποκτήσουν τίτλο Bachelor ή να φοιτήσουν στο πρώτο ή το δεύτερο έτος (ανάλογα με την αναγνώριση μαθημάτων) πανεπιστημίων και κολλεγίων του εξωτερικού», λέει η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, κ. Χριστίνα Καραδήμα από τα ΙΕΚ Πετρα.

Τα ΙΕΚ, μια διέξοδος στην επαγγελματική κατάρτισηΚόστος και διάρκεια σπουδών

Η διάρκεια φοίτησης στα ιδιωτικά ΙΕΚ της χώρας είναι τέσσερα εξάμηνα, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις για ορισμένες ειδικότητες, στις οποίες η διάρκεια είναι ένα έτος. Το κόστος φοίτησης –κατά μέσο όρο- στα Ιδιωτικά ΙΕΚ, διαμορφώνεται στις 3.000 ευρώ ετησίως. Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν, θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 6.000 ευρώ, προκειμένου να λάβουν τη βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης.

Δυναμική πτυχίου

«Όπως όλες οι Βεβαιώσεις Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ), έτσι και αυτή που παίρνετε μετά τις σπουδές σε ένα ΙΕΚ, έχει ισχύ στην αγορά» αναφέρει ο κ. Θεοδωρής Διαμαντόπουλος, ιδιοκτήτης της ομώνυμης σχολής κομμωτικής. Αφού οι σπουδαστές αποφοιτήσουν και πάρουν μια ΒΕΚ, δίνουν κρατικές πανελλήνιες εξετάσεις (κοινές για όλους τους αποφοίτους δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ) από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Οι καταρτιζόμενοι εξετάζονται για τις θεωρητικές και πρακτικές τους γνώσεις, σύμφωνα με την ύλη που διδάχθηκαν στη διάρκεια των τεσσάρων εξαμήνων. Η επιτυχής συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης συνεχίζεται με την απόκτηση του Κρατικού Διπλώματος Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης. Τα παραπάνω, οδηγούν στην απόκτηση κρατικού, αναγνωρισμένου Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης – Επιπέδου 3+ αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευρύνοντας τις προοπτικές άσκησης του επαγγέλματος και τη συνέχιση σπουδών.

Η σύμβουλος εκπαίδευσης των ΙΕΚ Ξυνή, κ. Μαρία Ηλιάκη, αποκαλύπτει ένα μοναδικό προνόμιο των σπουδαστών του Ομίλου ΞΥΝΗ, καθώς: «Το πτυχίο τους αποκτά επιπλέον κύρος από τον διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα ευρωπαϊκής πιστοποίησης N.C.F.E».

Το επίπεδο των καθηγητών

Η πλειοψηφία των καθηγητών που διδάσκουν στα ιδιωτικά ΙΕΚ, είναι πανεπιστημιακού επιπέδου. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν τουλάχιστον έναν μεταπτυχιακό τίτλο. Ανάλογα βέβαια και με την ειδικότητα οι καθηγητές έχουν και τα αντίστοιχα πτυχία καθώς για παράδειγμα η ανώτερη βαθμίδα Διακοσμητικής προέρχεται από ΤΕΙ, ενώ σε περιπτώσεις όπως η κομμωτική, «δέχονται ακόμα και δικούς τους απόφοιτους», τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.

Τα ΙΕΚ, μια διέξοδος στην επαγγελματική κατάρτισηΔιασύνδεση αποφοίτων με αγορά εργασίας

Το κάθε ΙΕΚ, έχει και τις δικές του μεθόδους διασύνδεσης αποφοίτων. Όλα τα Ινστιτούτα όμως, έχουν ως όχημά τους την πολύχρονη παρουσία τους στην εκπαίδευση και το πλήθος των αποφοίτων που έχουν απορροφηθεί από κάθε επαγγελματικό κλάδο. Ο κ. Διαμαντόπουλος μας επισημαίνει την αναγνώριση της σχολής του: «Πρόκειται για το πρώτο ΙΕΚ κομμωτικής και σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία μας, μπορούμε να προωθήσουμε ευκολότερα τους αποφοίτους μας σε κομμωτήρια, που συνεργαζόμαστε».

Υπάρχουν βέβαια και τα ΙΕΚ, τα οποία οργανώνουν εξόχως μεθοδικά την προώθηση των αποφοίτων τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα ΙΕΚ Ξυνή και Όμηρος. Η κ. Ηλιάκη αναφέρει στο flowmagazine.gr: «Υπάρχει το Γραφείο Εργασίας Απόφοιτων & Σπουδαστών (ΓΕΑΣ ΞΥΝΗ), το οποίο εκτός από το συμβουλευτικό κομμάτι, πραγματοποιεί και συνεργασίες για την προώθηση της εργασίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως περισσότεροι από 255.000 απόφοιτοι του Ομίλου ΞΥΝΗ έχουν απορροφηθεί και εργάζονται σε εταιρείες της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού».

Ο κ. Μακρυπλίδης, εκτός από το Γραφείο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας επισημαίνει: «Δυνατότητες δίνονται και από τις Ημέρες Καριέρας (Career Days), κατά τις οποίες οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με Οργανισμούς κι επιχειρήσεις».

Δημοφιλείς ειδικότητες

Ιδιαίτερη άνθηση σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ΙΕΚ, που ήρθαμε σε επικοινωνία έχουν οι ειδικότητες που αφορούν στον τουρισμό. Οι ειδικότητες στις οποίες συμφώνησαν όλοι οι υπεύθυνοι είναι: Μαγειρική Τέχνη-Chef και Αρτοποιία-Ζαχαροπλαστική, παραϊατρικά επαγγέλματα (Διαιτολογία, Φυσικοθεραπεία) αλλά και η Προσχολική Αγωγή-Ειδικές Ανάγκες. Οι τάσεις όμως αλλάζουν κατά καιρούς. «Πριν 4-5 χρόνια η πληροφορική και οι παρεμφερείς επιστήμες είχαν την τιμητική τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Χριστίνα Καραδήμα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr