Τα ιδιαίτερα χωριά της αφρικανικής φυλής Ντόγκον στο Μάλι

Συντάκτης: Flowmagazine

Στο κέντρο του Μάλι, περίπου 90 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μοπτί, θα δείτε να υψώνεται ένας εντυπωσιακός βράχος από ψαμμίτη σε ένα ψηλό οροπέδιο πάνω τις σχεδόν έρημες πεδιάδες.

Η περιοχή, γνωστή ως Bandiagara Escarpment, αποτελείται από τον ιδιαίτερο αυτό βράχο. που εκτείνεται σε μια απόσταση 150 χλμ. και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως «ένα εξαιρετικό τοπίο από γκρεμούς και αμμώδη οροπέδια με μοναδική αρχιτεκτονική ομορφιά». Η περιοχή Bandiagara θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της Δυτικής Αφρικής, εξαιτίας των γεωλογικών και αρχαιολογικών χαρακτηριστικών της, καθώς και λόγω της εθνολογικής της σημασίας.

Η περιοχή κατοικήθηκε για πρώτη φορά τουλάχιστον πριν από 2.000 χρόνια. Τα τελευταία πεντακόσια χρόνια στην περιοχή έχει εγκατασταθεί μια εθνοτική ομάδα που ονομάζεται Ντόγκον. Η φυλή αρχικά ζούσε στα νοτιοδυτικά σε περιοχές όπου σήμερα βρίσκεται η Μπουρκίνα Φάσο και η Γκάνα, πριν αναγκαστεί να μετακινηθεί, λόγω επιθέσεων από άλλες φυλές.

Γύρω στο 15ο αιώνα, ή ίσως και λίγο νωρίτερα, οι Ντόγκον άρχισαν να φτάνουν στην περιοχή και εγκαταστάθηκαν στους βράχους της Bandiagara εκμεταλλευόμενοι το φυσικό καταφύγιο των γκρεμών ως άμυνα ενάντια στους δυνητικούς εισβολείς.

Όταν έφτασαν εκεί, συνάντησαν τη φυλή Τέλεμ, που είχε χτίσει κατοικίες γύρω από τις σπηλιές ή πάνω από τα βράχια. Η φαινομενικά αδύνατη πρόσβαση στα σπίτια που ήταν χτισμένα πάνω στο βράχο, έκανε τους Ντόγκον να πιστεύουν ότι οι Τέλεμ μπορούσαν να πετάξουν.

Αρχικά, οι Ντόγκον μοιράζονταν την περιοχή με τους Τέλεμ, αλλά σταδιακά οι αυτοχθόνες εκδιώχθηκαν  και εξαφανίστηκαν. Ομάδες της φυλής Τέλεμ είτε ότι εξομοιώθηκαν με τον πολιτισμό των Ντόγκον είτε μετανάστευσαν στην Μπουρκίνα Φάσο. Πολλές από τις κατοικίες και τις δομές που άφησαν πίσω τους επέζησαν για αιώνες και εξακολουθούν να υπάρχουν στην περιοχή.

Σήμερα, «η γη των Ντόγκον» εκτείνεται σε μια περιοχή πάνω από 980 τ.μ. και περιλαμβάνει περίπου 300 χωριά διασκορπισμένα κατά μήκος της Bandiagara Escarpment. Τα χωριά είναι συνήθως χτισμένα είτε στις κορυφές του οροπεδίου ή στους πρόποδες των βράχων κάτω από τις παλαιότερες κατασκευές των Τέλεμ.

Οι Ντόγκον ήταν σχεδόν ανήκουστοι στη Δύση μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν ένας Γάλλος ανθρωπολόγος, ο Μαρσέλ Γκριλ, ξεκίνησε ένα δεκαπενταετές ερευνητικό ταξίδι στη Δυτική Αφρική. Σήμερα, η περιοχή Bandiagara Escarpment και ο πολιτισμός Ντόγκον προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών στο Μάλι σε ετήσια βάση.

Πηγή: perierga.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…