Τα “γιατροσόφια” για να κατεβάσουμε τον πυρετό

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τα «γιατροσόφια» για να κατεβάσουμε τον πυρετό …Όταν το θερμόμετρο δείχνει πάνω από 38 βαθμούς… τα «γιατροσόφια» της γιαγιάς αναλαμβάνουν δράση. Με την αλλαγή του καιρού, τα κρυολογήματα και οι ιώσεις έχουν αφήσει πολλά «θύματα» πίσω τους, με τους περισσότερους να λένε: «Δεν πέφτει με τίποτα ο πυρετός»! Πέρα από τα φάρμακα που καταπολεμούν τον πυρετό, υπάρχουν και διάφοροι παραδοσιακοί τρόποι που βοηθούν αρκετά να «ρίξετε» τα επίπεδα του πυρετού…

Συμβουλές για να κατεβάσετε τον πυρετό!

Πάρτε αντι-πυρετικά φάρμακα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Τα παιδιά κάτω των 18 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα με ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη, ενώ οι ενήλικες μπορούν να πάρουν και ασπιρίνη! Προσοχή, μερικά φάρμακα προκαλούν αλλεργίες. Για αυτό απευθυνθείτε στο γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Μην τυλίγεστε με κουβέρτες ή ζεστά ρούχα, όσο και αν κρυώνετε! Η προστιθέμενη ζέστη θα εμποδίσει την πτώση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Ντυθείτε με άνετα ρούχα… αρκεί η θερμοκρασία του δωματίου να είναι ικανοποιητική. Αν έχετε έναν ανεμιστήρα ανοίξτε τον στο πρώτο επίπεδο… αρκεί να μη χτυπάει πάνω σας!

Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο (όχι κρύο) για 15 λεπτά για να πέσει η θερμοκρασία του σώματος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ρυθμίστε το νερό ανάλογα με τον πυρετό σας (το πολύ στους 37 βαθμούς και το λιγότερο στους 28). Σκουπιστείτε με μια πετσέτα και μετά από λίγο βάλτε ξανά θερμόμετρο.

Τα «γιατροσόφια» για να κατεβάσουμε τον πυρετό …Πιείτε τσάι με φύλλα φασκόμηλου και λεμόνι. Σε βραστό νερό τοποθετήστε λίγα φύλλα φασκόμηλου και αφού βράσει, ρίξτε μέσα μερικές σταγόνες λεμόνι και λίγο μέλι. Το τσάι θα σας βοηθήσει να ιδρώσετε και να κατεβάσετε τον πυρετό.

Μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα για το μασάζ στην πλάτη ή το στέρνο, καθώς το αλκοόλ απορροφάται μέσω του δέρματος και μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Χρησιμοποιήστε καλύτερα χλιαρό νερό.

– Τοποθετήστε παγοκύστες τυλιγμένες σε μια πετσέτα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και των μασχαλών, ειδικά αν έχετε πολύ υψηλό πυρετό.

Τα «γιατροσόφια» για να κατεβάσουμε τον πυρετό …Κομπρέσες με κρύο νερό. Όταν έχετε πολύ υψηλό πυρετό, γεμίστε μια λεκάνη με κρύο νερό και ρίξτε μέσα ένα κασκόλ ή μια πετσέτα. Ύστερα, τυλίξτε το γύρω από το κεφάλι και το λαιμό σας για να επανέλθει η θερμοκρασία του σώματός σας!

Να πίνετε άφθονα υγρά. Είναι καλύτερο να πίνετε μικρές αλλά συχνές δόσεις νερού, παρά ένα ολόκληρο ποτήρι μια φορά την ημέρα. Μη φοβηθείτε να πιείτε όσους χυμούς επιθυμείτε για να αισθανθείτε καλύτερα.

Για το σκάσιμο των χειλιών… η βαζελίνη κάνει θαύματα. Βάλτε λίγη ποσότητα πάνω στα χείλη σας κατά τη διάρκεια του πυρετού και για αρκετές ημέρες μετά θα δείτε ότι ο πυρετός δεν θα έχει αντίκτυπο πάνω τους.

Πιείτε σκορδο και λεμόνι. Μπορεί η γεύση να μην σας ενθουσιάζει, αλλά μόνο λίγες κουταλιές μπορούν να μειώσουν τον πυρετό. Λιώστε μία σκελίδα σκόρδο σε ένα γουδί και βάλτε το μέσα σε ένα ποτήρι με λίγο λεμόνι και μια κουταλιά μέλι. Ανακατέψτε το και αραιώστε το με ένα ποτήρι ζεστό νερό. Το ίδιο μπορείτε να το κάνετε και με ένα κρεμμύδι… μόνο που πρέπει να το ψήσετε στο φούρνο και να το στύψετε πάνω στο χυμό.

Βάλτε υγρές κάλτσες στα πόδια σας. Πάρτε ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες που φτάνουν μέχρι τους αστραγάλους σας και βρέξτε τις καλά, είτε με κρύο νερό της βρύσης, είτε με νερό και ξύδι. Όταν οι κάλτσες στεγνώσουν, επαναλάβετε τη διαδικασία, ώστε να ηρεμήσετε και να ανακουφίσετε το σώμα σας.

*Εάν ο υψηλός πυρετός συνοδεύεται από δυσκαμψία του αυχένα, δυσκολία στην αναπνοή, σύγχυση, λήθαργο, σπασμούς ή παραλήρημα, ή υπερβολικό βήχα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.