Τα φυτά αυξάνουν την παραγωγικότητα στο γραφείο

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Τα φυτά αυξάνουν την παραγωγικότητα στο γραφείοΠολυάριθμες μελέτες από όλο τον κόσμο έχουν επισημάνει τα πολλαπλά οφέλη των φυτών εσωτερικού χώρου στον χώρο εργασίας. «Η ματιά σε ένα φυτό λειτουργεί ως σύντομη, αλλά ανανεωτική σύνδεση με τη φύση που ξεκουράζει τον εγκέφαλο και του δίνει ενέργεια για να συνεχίσει το έργο του» αναφέρουν οι επιστήμονες. Παράλληλα, βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα και η αισθητική και αυξάνεται το ηθικό των εργαζομένων. Η βελτίωση της παραγωγικότητας λοιπόν θα μπορούσε να είναι απλά ένα ταξίδι στο θερμοκήπιο. Μπορείτε όμως το θερμοκήπιο να το φέρετε στο γραφείο σας.

Οφέλη φυτών εσωτερικού χώρου σε ένα γραφείο

Βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Έρευνα από τη Bio-Safe Incorporated διαπίστωσε ότι ο αέρας στα γραφεία μπορεί να είναι έως και δέκα φορές πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό αέρα. Κλιματισμός χρησιμοποιείται για την κυκλοφορία του αέρα, αλλά δεν είναι φρέσκος αέρας. Παράλληλα, τα γραφεία ενδέχεται να φέρουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), όπως ρύπους από πλαστικά, συνθετικά προϊόντα, έπιπλα και διαλύτες.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι οι χώροι με φυτά έχουν 50% έως 60% λιγότερα αερομεταφερόμενα βακτήρια και μύκητες από τους χώρους χωρίς φυτά. Πράγματι, τα φυτά απορροφούν τις πτητικές οργανικές ενώσεις και το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, ενώ απελευθερώνουν οξυγόνο στο περιβάλλον.

Μείωση των ασθενειών

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα φυτά συμβάλλουν στη μείωση του συνδρόμου των άρρωστων κτιρίων και στην αύξηση της ευημερίας των εργαζομένων. Μια μελέτη στη Νορβηγία συμπέρανε ότι η εισαγωγή φυτών σε έναν χώρο εργασίας μείωσε τις απουσίες από το 15% στο 5%.

Τα φυτά αυξάνουν την παραγωγικότητα στο γραφείοΑύξηση της παραγωγικότητας

Ένα πανεπιστήμιο στην Ουάσινγκτον με επικεφαλής τον Δρ Virginia Lohr διαπίστωσε ότι οι μαθητές σε ένα εργαστήριο υπολογιστών με φυτά ήταν 12% πιο αποτελεσματικοί από ό, τι οι μαθητές που εργάστηκαν στον ίδιο χώρο χωρίς φυτά. Παράλληλα, μία άλλη έρευνα στο πανεπιστήμιο Texas A & M διαπίστωσε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ήταν πιο παραγωγικοί σε γραφεία με φυτά επιδεικνύοντας πιο καινοτόμα σκέψη με περισσότερες ιδέες και πρωτότυπες λύσεις.

Ρύθμιση της θερμοκρασίας

Το συνιστώμενο εύρος υγρασίας για την ανθρώπινη υγεία και την άνεση είναι μεταξύ 30% και 60%. Στα γραφεία, όμως, εξαιτίας του κλιματισμού ο αέρας μπορεί συχνά να είναι πολύ πιο ξηρός προκαλώντας κόπωση, αναπνευστική δυσφορία, ξηρότητα και φαγούρα στα μάτια. Το πανεπιστήμιο στην Ουάσινγκτον απέδειξε ότι τα φυτά απελευθερώνουν την υγρασία και δημιουργούν ένα επίπεδο υγρασίας που ταιριάζει απόλυτα με τα συνιστώμενα επίπεδα 30% έως 60%.

Τα φυτά μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τα επίπεδα της θερμοκρασίας σε ένα γραφείο μειώνοντας την ανάγκη για κλιματισμό και θέρμανση. Έρευνα από το The Foliage For Clean Air Council and National Academy of Science έδειξε ότι η επιλογή και η σωστή τοποθέτηση φυτών μπορεί να μειώσει το κόστος θέρμανσης του κτηρίου και ψύξης κατά 20%.

Βελτίωση της αισθητικής

Τα φυτά συντελούν στη δημιουργία ενός καλαίσθητου χώρου χωρίς να αλλοιώνουν τις σκληρές, στείρες γραμμές σε ένα περιβάλλον γραφείου. Αυτό το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευχάριστο στους εργαζομένους, ενώ δημιουργεί μία καλύτερη εικόνα κατά την επίσκεψη των πελατών. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι τα φυτά επηρεάζουν θετικά την αντίληψη των εργαζομένων, αλλά και τη μνήμη τους.

Επιπλέον, τα φυτά στον χώρο εργασίας μειώνουν την ηχορύπανση, το στρες των εργαζομένων και ενισχύουν τον πράσινο τρόπο ζωής.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…