Τα φύκια βιοκαύσιμο του μέλλοντος

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Τα φύκια και η ευρύτερη υποθαλάσσια χλωρίδα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βιοκαύσιμο στο μέλλον. Αξιοσημείωτο είναι πως θα υπερτερούν έναντι των άλλων βιοκαυσίμων όπως οι καλλιέργειες τροφίμων εξαιτίας του περιορισμού των μικρών πόρων γλυκού νερού. Οι ερευνητές λένε πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υποθαλάσσια δάση φυκιών ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως βολικές θέσεις για να αναπτυχθούν τα βιοκαύσιμα φύκια στο μέλλον θα ήταν υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Το πλεονέκτημά τους είναι πως υπάρχουν σε αφθονία στη φύση ανεκμετάλλευτα και ότι αναπτύσσονται συνεχώς και με γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ποσό της οργανικής ύλης που μπορούν να παράγουν ετησίως ανά επιφάνεια είναι περίπου 10 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σημαντικό είναι πως οι υδατάνθρακες στα φύλλα τους, μπορούν να μετατραπούν με διάφορες μεθόδους σε καύσιμα. Τα φύκια είναι πιο εύκολο να μετατραπούν σε καύσιμα καθώς δεν διαθέτουν οζώδη λιγνίνη, μια ουσία που αντιστέκεται στην αποικοδόμηση και είναι βασικό εμπόδιο στην επίτευξη επίγειων βιοκαυσίμων που παράγονται από βιομάζα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιες χώρες, όπως τη Νορβηγία, τα «άγρια» φύκια οργώνονται με κάποια μέθοδο κάθε 5 έτη. Η διαδικασία αυτή γίνεται για τη χρήση τους και την πώλησή τους ως σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές σε τρόφιμα. Όμως η ποσότητα που οργώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν αρκεί για τη χρήση τους ως βιοκαύσιμα. Η ποσότητά τους σύμφωνα με ειδικούς, είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει η πεποίθηση πωςτα φύκια μπορούν να κάνουν μεγάλη συνεισφορά στη βιομηχανία υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα, περίπου 3,7 μετρικοί τόνοι φυκιών απαιτούνται για την παραγωγή ενός βαρελιού αιθανόλης. Οι καλλιέργειες φυκιών θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα από τους ερευνητές για τις επιθυμητές ιδιότητες τους σε βάθος χρόνου, συμπεριλαμβανομένου μιας ευρύτερης καλλιεργητικής περιόδου.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr