Τα φύκια ως μία νέα πηγή ενέργειας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Τα φύκια συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα στα χωράφια, ενώ σε ορισμένες κοινότητες τρώγεται ως λαχανικό. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φύκια θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τα αυτοκίνητά μας και να ζεστάνουν τα σπίτια μας.

Τα laminaria saccharina

Ένα είδος φυκιών, τα laminaria saccharina έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον Νορβηγών επιστημόνων. Αναπτύσσεται πληθωρικά κατά μήκος των ακτών της χώρας και, όπως υποδηλώνει η ονομασία του, περιέχει πολλή ενέργεια καθώς περιλαμβάνει τρεις φορές περισσότερη ζάχαρη από τα ζαχαρότευτλα. Αυτό το καθιστά κατάλληλο για τη μετατροπή του σε τρόφιμα και καύσιμα.

Τα laminaria saccharina χρησιμοποιούν περίσσεια αζώτου στη θάλασσα, και έτσι καθαρίζουν τη ρύπανση. Ωστόσο, μπορούν να αυξηθούν τόσο γρήγορα ώστε να φράξουν τις παραλίες. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αφαιρεθούν, ώστε η εξεύρεση οικονομικής χρήσης, θα λύσει πολλά προβλήματα. Οι επιστήμονες φαίνεται να ανταγωνίζονται για τη μετατροπή τους σε καύσιμα.

Ένας από αυτούς είναι ο Fredrik Gröndahl από το Royal Institute of Technology και επικεφαλής ερευνητής του έργου Seafarm. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα φύκια πρέπει να μετατραπούν από ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε έναν πολύτιμο φυσικό πόρο. «Το γεγονός είναι ότι τα φύκια μπορούν να απορροφούν το άζωτο από το νερό τόσο αποτελεσματικά όσο ένα εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων» σημειώνει ο Gröndahl.

Φιλική προς το περιβάλλον πηγή

Τα φύκια εντοπίζονται στη Βαλτική θάλασσα κατά μήκος της νότιας ακτής της Σουηδίας προκειμένου να μετατραπούν σε βιοαέριο. Είναι μια πλούσια ακτή με φύκια, και η πόλη της Trelleborg εκτιμά ότι οι παραλίες φιλοξενούν μια περίσσεια των φυκιών που είναι ισοδύναμη με την ενέργεια από 2,8 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου.

Το πρώτα αιολικά φύκια είναι ήδη σε λειτουργία κοντά στη σουηδική πόλη Strömstad, στα νερά που χωρίζουν τη χώρα από τη Δανία. Το έργο θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της Σουηδίας. «Δημιουργούμε όλο τον χρόνο θέσεις εργασίας» σημειώνει ο Gröndahl.

Αναπτύσσονται γρήγορα

«Θα είναι ένα ενεργειακό δάσος στη θάλασσα» επισημαίνει εύστοχα ο Gröndahl. «Σχεδιάζουμε να οικοδομήσουμε μεγάλα αγροκτήματα δεδομένου ότι το ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες θα αναπτυχθεί γρήγορα, όταν περισσότεροι αγρότες και επιχειρηματίες θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

«Σε 15 χρόνια θα έχουμε πολλές μεγάλες καλλιέργειες φυκιών κατά μήκος των ακτών μας, και οι “θαλάσσιες φάρμες” θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας από την οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.»

Μια άλλη γραμμή της έρευνας, χρησιμοποιώντας το ίδιο είδος φυκιών, έχει αποκαλυφθεί από τον Khanh-Quang Tran, αναπληρωτή καθηγητή στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU).

«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι να μιμηθούμε τις φυσικές διεργασίες για την παραγωγή πετρελαίου» λέει ο Khanh-Quang Tran, τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Algal Research. «Ωστόσο, ενώ το πετρέλαιο παράγεται φυσικά σε γεωλογική κλίμακα, μπορούμε να το κάνουμε μέσα σε λίγα λεπτά.»

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…