Τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τη θνησιμότητα

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τη θνησιμότηταΣύμφωνα με «τη σημαντικότερη επιδημιολογική μελέτη, που έχει γίνει έως σήμερα» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σχετίζεται με τον αντίκτυπο των οπωροκηπευτικών στη ζωή μας, ο συνδυασμός κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, μειώνει τον κίνδυνο θνητότητας κατά 10%!

Φρούτα και λαχανικά οφείλουν να έχουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας διατροφή. Οι γιατροί φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να επισημαίνουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες για τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. Κατά συνέπεια πραγματοποιούνται έρευνες επί ερευνών για τα πλεονεκτήματά τους.

Μία τέτοια έρευνα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σχετίζεται με τον αντίκτυπο των οπωροκηπευτικών στη ζωή μας. «Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιδημιολογική μελέτη, που έχει γίνει έως σήμερα», σύμφωνα με την Maria Jose Sanchez Perez, διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ανδαλουσίας.

Η έρευνα

Το δείγμα της έρευνας ήταν 451.151 άτομα, εκ των οποίων οι 25.682 θανόντες (μεγάλα ποσοστά οφειλόταν σε καρκίνο και καρδιαγγειακές ασθένειες). Ο όγκος της όπως αντιλαμβανόμαστε, ήταν αρκετά μεγάλος και συνολικά, για να εξαχθούν σωστά τα αποτελέσματα, χρειάστηκαν περισσότερα από 13 χρόνια για την ολοκλήρωσή της.

Αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο συνδυασμός κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ποσότητας άνω των 570 γραμμαρίων τη μέρα, μειώνει τον κίνδυνο θνητότητας κατά 10%! Επίσης η αύξηση της τάξεως των 200 γραμμαρίων στην ημερήσια κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο κατά 6%.

Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα φαντάζουν απόλυτα λογικά, εάν αναλογιστούμε πως η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τις περιπτώσεις εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων κατά 10-25%. Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με καρδιαγγειακές ασθένειες και πιθανότητες ανάπτυξής τους, οι διατροφικές συνήθειες είναι από τους μεγαλύτερους ρυθμιστικούς παράγοντες.

Τα οφέλη των συγκεκριμένων τροφών είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Ωστόσο σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, ο ρόλος τους φαντάζει καίριος για την ανθρώπινη υγεία και ζωή. Στη χώρα μας εκτός των άλλων, έχουμε την τύχη να μπορούμε να απολαμβάνουμε φρέσκα πολλά από τα συγκεκριμένα προϊόντα ή ακόμα και να τα καλλιεργούμε οι ίδιοι, για να απολαμβάνουμε 100% τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Ας το επωφεληθούμε λοιπόν!

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr