Τα ευεργετικά φυτά του βουνού

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Στο βουνό η φύση εντυπωσιάζει με την απλότητα και την ομορφιά της. Σε αυτό το προστατευμένο περιβάλλον, μακριά από τη μόλυνση της πόλης, αναπτύσσονται τα φυτά του βουνού, τα οποία οφείλουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον καθαρό αέρα και στην αμόλυντη γη. Αυτά τα φυτά, τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο, στο υψόμετρο, στον αέρα και στον δυνατό ήλιο, διαθέτουν πολλά ενεργά συστατικά από τα οποία μπορούμε να επωφεληθούμε.

Η φαρμακευτική λεβάντα

Η λεβάντα αναπτύσσεται στις ηλιόλουστες πλαγιές των περιοχών της Μεσογείου, σε υψόμετρο από 700 μέχρι 1.800 μέτρα. Το αυθεντικό της όνομα Lavandula προέρχεται από το λατινικό lavare, το οποίο σημαίνει πλένω ή καθαρίζω γιατί στα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας χρησιμοποιούσαν τη λεβάντα για να αρωματίσουν το μπάνιο. Καθώς είναι πλούσια σε φαινολικές συνθέσεις και σε τερπενοειδή χρησιμοποιείται στην περιποίηση των ώριμων και ευαίσθητων δερμάτων.

Το πεύκο του δάσους

Το πεύκο του δάσους αναπτύσσεται στα δάση των ηλιόλουστων ορεινών περιοχών. Αυτό το δέντρο των 40 μέτρων με λεπτό και λυγερό κορμό, έχει αντί για αειθαλή φύλλα, βελόνες. Είναι πάντοτε πράσινο και συμβολίζει τη δύναμη και την υγεία. Οι γιατροί της αρχαιότητας το θεωρούσαν θεραπευτικό και χρησιμοποιούσαν τις βελόνες, το φλοιό, τη ρητίνη και τους καρπούς του (κουκουνάρια) για να θεραπεύσουν κάθε είδους ασθένεια. Σήμερα τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν εκχυλίσματα των βελόνων του καθαρίζουν και τονώνουν σε βάθος το δέρμα.

Η μύρτιλος

Αυτή η μπλε-μαύρη ρώγα είναι ο καρπός ενός μακρόβιου δενδρύλλιου, το οποίο αφθονεί στα λιγοστά δάση των εύκρατων ψυχρών περιοχών της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης. Αναπτύσσεται στα περισσότερα γαλλικά βουνά, μέχρι και σε 2.000 μέτρα υψόμετρο.

Η μύρτιλος είναι πλούσια σε ενυδατικά γλυκίδια, σε βιταμίνες, σε άλατα και σε αντιοξειδωτικές φαινολικές συνθέσεις, γι’αυτό συνιστάται στις περιποιήσεις ανανέωσης και αντιγήρανσης.

Η γεντιανή

Η γεντιανή είναι ένα μακρόβιο φυτό που προέρχεται από τη Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Αναπτύσσεται στα δάση και στα λιβάδια των ψηλών βουνών, σε υψόμετρο μέχρι και 2.500 μέτρων. Στην αρχαία Αίγυπτο, την αρχαία Ρώμη και στην περίοδο του Μεσαίωνα η ρίζα της γεντιανής θεωρούνταν εξόχως θεραπευτική!

Στην κοσμητική χρησιμοποιείται χάρη στις καταπραϋντικές και καθαρτικές της ιδιότητες. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των μαλλιών, γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις περιποιήσεις τόνωσης του τριχωτού της κεφαλής.

Ο αρνόγλωσσος των βουνών

Αναπτύσσεται στα βοσκοτόπια των βουνών της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης. Αυτό το μακρόβιο φυτό, το οποίο ανθίζει το καλοκαίρι, μπορείτε να το αναγνωρίσετε από μακριά, λόγω των χνουδωτών φύλλων του και της έντονα κίτρινης ανθοταξίας του.

Είναι πολύ γνωστό στη φυτοθεραπεία για τη θεραπευτική του δράση στα αιματώματα και χρησιμοποιείται στην κοσμητική για τις καταπραϋντικές και αναζωογονητικές του ιδιότητες.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.