Τα επιτραπέζια παιχνίδια σκοτώνουν την άνοια

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα επιτραπέζια τα λατρεύουμε – θα το έχετε καταλάβει. Και όπως φαίνεται έχουμε έναν ακόμα λόγο να τα αγαπάμε, μιας και κρατούν σημαντική συντροφιά στους ηλικιωμένους.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που παίζουν συχνά σκάκι, σκραμπλ, μπίνγκο και άλλα επιτραπέζια, βοηθάνε τον εγκέφαλο τους να διατηρήσει ομαλές τις λειτουργίες του, μειώνοντας την πιθανότητα άνοιας.

Στην έρευνα φάνηκε πως τα άτομα άνω των 70 ετών που τακτικά παίζουν τέτοια παιχνίδια, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά και μνημονικά τεστ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το τσιγάρο συμβάλλει στην εκδήλωση άνοιας


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντρου Άλτσουλ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεροντολογίας «Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences», μελέτησαν 1.091 ανθρώπους 70 έως 79 ετών που υποβάλλονταν ανά τριετία σε τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων συσχετίστηκαν με το αν και πόσο έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια.

Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που ήταν πιο μανιώδεις παίκτες, όσο μεγάλωναν εμφάνιζαν και μικρότερη έκπτωση γνωστικών και μνημονικών ικανοτήτων, με αποτέλεσμα να θυμούνται καλύτερα και το μυαλό τους να δουλεύει πιο γρήγορα.

Η μελέτη, φυσικά, βρήκε μόνο μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά και πάλι, ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε μια παρτίδα σκάκι με τον παππού, την γιαγιά ή τον μπαμπά και τη μαμά.

Πηγή: in2life.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…