Τα επιτραπέζια παιχνίδια “ακονίζουν” το μυαλό μας και μας φέρνουν πιο κοντά

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

O κύριος λόγος ύπαρξης των επιτραπέζιων παιχνιδιών είναι να διασκεδάσουμε, να αποκομίσουμε γνώσεις ή να εξασκήσουμε το μυαλό μας. Αν το σκεφτούμε καλύτερα όμως προσφέρουν και κάτι παραπάνω: αναπτύσσουν το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των συμμετεχόντων και δένουν την παρέα!

Κατηγορίες των επιτραπέζιων παιχνιδιών και η υγιής άμιλλα που αναπτύσσεται μεταξύ των συμμετεχόντων 

Κάθε παιχνίδι τοποθετούμενο πάνω σε τραπέζι ονομάζεται επιτραπέζιο. Τα επιτραπέζια παιχνίδια χωρίζονται σε κλασικά και σύγχρονα και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Υπάρχουν συγκεκριμένα παιχνίδια που αναγράφουν επάνω προτεινόμενο ηλικιακό όριο και αριθμό παικτών. 

Αρκετά επιτραπέζια παιχνίδια είναι βασισμένα σε μαθηματικούς τύπους, αλγόριθμους, πιθανότητες και στατιστική. Μπορείτε να επιλέξετε να παίξετε με τους φίλους, την οικογένεια σας ή την παρέα, ανάλογα το επιτραπέζιο που επιθυμείτε, ανάμεσα σε εκπαιδευτικά, σε παιχνίδια γνώσεων, σε ψυχαγωγικά, τα παιχνίδια στρατηγικής και ερωτήσεων. 

Πολύ δημοφιλή επίσης είναι και τα παιχνίδια μνήμης, τα παιχνίδια με κάρτες, με ζάρια, τα παιχνίδια λογικής, σκέψης, μπλόφας, δεξιότητας –λεπτής κινητικότητας και ισορροπίας και τα party games.

Τα επιτραπέζια μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή των παικτών φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά

Ο υγιής ανταγωνισμός ή αλλιώς ευγενής άμιλλα, μπορεί αρκετές φορές να είναι καθοριστικός στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

«Τα επιτραπέζια θα ήθελα να γίνουν κομμάτι της κουλτούρας μας. Είναι ένας πάρα πολύ ωραίος τρόπος διασκέδασης και ψυχαγωγίας, γιατί φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Πάρα πολλοί γονείς συχνά διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους είναι μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή. Με ένα επιτραπέζιο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Είναι η πιο αγνή μορφή ψυχαγωγίας», σύμφωνα με τον φυσικό– σχεδιαστή επιτραπέζιων, Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη.

Ο Βαγγέλης Μπαγιαρτάκης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει ταξίδια σε όλο τον κόσμο είναι σχεδιαστής του επιτραπέζιου παιχνιδιού: “Among the Stars”.

Με την σχεδίαση του εξαιρετικού παιχνιδιού, ο ίδιος  σημείωσε τη μεγαλύτερη του επιτυχία, πουλώντας πάνω από 20.000 κόπιες σε όλο τον κόσμο! Το “Among the Stars” είναι το πρώτο παιχνίδι που κέρδισε σε διαγωνισμό.

Τα επιτραπέζια ακονίζουν το μυαλό μας, βοηθούν στη λήψη αποφάσεων και προάγουν το ομαδικό πνεύμα 

«Έννοιες όπως μοιράζομαι, περιμένω τη σειρά μου, συνεργάζομαι, αποδέχομαι αλλά και μαθαίνω από τις αποτυχίες, επικοινωνώ, εφαρμόζω κριτική σκέψη και ανάλυση, λήψη αποφάσεων, αυτοπεποίθηση, υγιή ανταγωνισμό, επίλυση προβλημάτων, ακολουθώ κανόνες.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στα παιδιά να εξερευνήσουν αυτές τις βασικές δεξιότητες της ζωής», σύμφωνα με την εκπαιδευτικό- σχεδιάστρια επιτραπέζιων, Μαίρη Μάγκου.


Δείτε επίσης: Επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας


Επιτραπέζια: Συνδυασμός μάθησης και διασκέδασης

Τα επιτραπέζια έχουν ως βασικούς άξονες την ανάπτυξη δεξιοτήτων, «διδάσκουν» την αξία της ομαδικότητας, μέσω υγιούς ανταγωνισμού. Οι παίκτες βλέπουν στην πράξη ότι σε ένα παιχνίδι εκτός από το να επιτύχουν, μπορεί και να αποτύχουν. Έτσι, μαθαίνουν να διαχειρίζονται την αποδοχή μιας ήττας

Εφαρμογή κανόνων 

Τα οφέλη που προσφέρουν τα επιτραπέζια παιχνίδια στο παιδί είναι σημαντικά. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή ενός παιχνιδιού, είναι απαραίτητο το παιδί να εκπαιδευτεί στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων. Αρχικά, αφού το παιδί διαβάσει και κατανοήσει τις αναγραφόμενες οδηγίες, καλείται να τις εκτελέσει στην πράξη.  

Οξύνουν τη σκέψη, βοηθώντας στην επίλυση προβλημάτων 

Η ικανότητα του παιδιού στην επίλυση προβλημάτων αναπτύσσεται μέσω της αναλυτικής σκέψης. Στόχος; Η εύρεση λύσης. Μέσα από το παιχνίδι, για παράδειγμα  μπορεί να υπάρξει και κάποιος γρίφος ή κάποιο πρόβλημα, την λύση των οποίων καλείται να βρει το παιδί. Έτσι, οξύνεται και η κριτική του σκέψη. Ωστόσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες, έχει αποδειχτεί ότι το παιχνίδι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων, όπως η άνοια


Δείτε επίσης: Τα επιτραπέζια παιχνίδια σκοτώνουν την άνοια


Ενίσχυση της συγκέντρωσης

Τα επιτραπέζια παιχνίδια, δεδομένου ότι είναι βασισμένα σε κανόνες, με εφαρμογή χωρίς περισπασμούς,  ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης των παικτών.

Υπακούοντας σε κανόνες μαθαίνω να μην ξεπερνώ τα όρια 

Τα επιτραπέζια συντελούν στην εξοικείωση με την έννοια και την λειτουργία των κανόνων, έτσι ώστε να μάθουμε να μην ξεπερνάμε τα επιτρεπόμενα όρια που τίθενται. 

Ποιοτικός χρόνος με οικογένεια και φίλους 

Τα επιτραπέζια είναι ένας δημιουργικός τρόπος ανάπτυξης της φαντασίας. Θέλετε να περνάτε ποιοτικό χρόνο στο σπίτι με την οικογένεια, την παρέα και τους φίλους σας; Τέλος, μέσα από το παιχνίδι, η ψυχαγωγία με τη μάθηση, εναλλάσσονται, με τα προαναφερόμενα οφέλη τους να είναι σημαντικά.


Δείτε επίσης: Επιτραπέζια παιχνίδια για να αναπτύξετε τη φαντασία σας


Πηγή 1, Πηγή 2

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.