Τα ενεργειακά σπίτια του 2020… αλλάζουν τα δεδομένα!
Οικογένειες δοκιμάζουν τα σπίτια του μέλλοντος, που πέρα από το χαμηλό κόστος… επαναστατούν υπέρ του περιβάλλοντος, με αφορμή ένα πείραμα που άρχισε από το 2009 στην Ευρώπη! Μετακομίζουν για περίπου ένα χρόνο, χωρίς ενοίκιο, στα έξι σπίτια στη Δανία, την Αγγλία, την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Γαλλία… με τους υπεύθυνους να παρακολουθούν καθημερινά με γραφήματα τη χρήση της ενέργειας και τις εκπομπές του CO2.. Και όμως, τα γνωστά και ως «σπίτια του 2020» με πρωτοποριακό σχεδιασμό και τεχνολογία νέας γενιάς μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές και να μειώσουν σταδιακά την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Παρά τον πειραματικό χαρακτήρα τους, τα σπίτια δεν απευθύνονται μόνο σε οικονομικά ευκατάστατους, αφού έχουν κατασκευαστεί σε περιοχές εκτός πόλης και με μικρό προϋπολογισμό, διαθέτοντας παράλληλα στον κάτοχο: χαμηλούς λογαριασμούς και φωτεινά- ευάερα δωμάτια! Κάθε σπίτι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται εντελώς το φυσικό φως της ημέρας, αφού οι πόρτες του σπιτιού και τα παράθυρα είναι από γυαλί και τα ηλιακά πάνελ καλύπτουν το 50% των αναγκών ενέργειας. Όπως αναφέρει η οικογένεια Glazebrooks, που μετακόμισε το Φεβρουάριο 2013 σε ένα από τα έξι σπίτια: «Δεν είμαστε eco-πολεμιστές, απλώς θέλουμε να δούμε πως είναι η ζωή σε ένα σπίτι που δεν σπαταλά τεράστια ποσά ενέργειας. Και οι συνήθειες μας έχουν αλλάξει ευχάριστα».
Τα πρώτο πείραμα στη Δανία, με το όνομα “Home for Life” στο Aarhus” έχει ολοκληρωθεί ήδη, ενώ το δεύτερο, το γνωστό και ως “Green Lighthouse” που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εξακολουθεί να παρακολουθείται και να βελτιώνεται από τους επιστήμονες. Στη συνέχεια, ακολούθησαν τα: “CarbonLight Homes” στο Ηνωμένο Βασίλειο, “LichtAktiv Haus” στη Γερμανία και Sunlightηouse” στην Αυστρία, ενώ το τελευταίο σπίτι, το “Maison Air et Lumiere” στη Γαλλία χτίστηκε το φθινόπωρο του 2011. Πρόκειται για ξύλινες κατοικίες που προσφέρουν άνεση, μοντέρνο σχεδιασμό… και ταυτόχρονα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον!
Ωστόσο, κάθε σπίτι σχεδιάστηκε με διαφορετικές προδιαγραφές, ώστε να ανταποκρίνεται στις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε χώρας ξεχωριστά, με απώτερο σκοπό να πωληθεί μετά τη δοκιμαστική περίοδο! Για παράδειγμα, το σπίτι της οικογένειας Simonsens στη Δανία, μιας χώρας με ψυχρό χειμώνα, δεν διαθέτει ηλιακά πάνελ φωτοβολταϊκών, αλλά μόνο πάνελ για ζεστό νερό. Οι ερευνητές προγραμματίζουν τις αλλαγές στη χρήση ενέργειας ή ακόμα και ελέγχουν τα πάνελ εξ αποστάσεως, κρίνοντας την κατανάλωση ενέργειας όσον αφορά π.χ. τα φώτα το βράδυ, τη χρήση νερού ή τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Βέβαια, κάθε σύστημα που φαίνεται ότι «χάνει» στο ζήτημα ενέργειας του σπιτιού… αντικαθιστάται από τους υπεύθυνους, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό στο μέλλον!
Το έργο υποστηρίζεται από την ομάδα VELUX, σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις, τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους ερευνητές. Σκοπός τους είναι τα ενεργειακά σπίτια να ξεφύγουν από το πειραματικό στάδιο και να κυριαρχήσουν την Ευρώπη από το 2020 και μετά, κάνοντας πιο βιώσιμη την κοινωνία. «Τα έξι σπίτια αποδεικνύουν ότι μπορεί να ικανοποιηθεί κάθε ενεργειακή απαίτηση της Ε.Ε., χωρίς να διακυβεύεται ο ποιοτικός εσωτερικός χώρος του σπιτιού, δηλαδή ο φρέσκος αέρας και το φως. Άλλωστε, για αυτό υπάρχει και ο φυσικός και μηχανικός αερισμός», δηλώνει ο Lone Feifer, διευθυντής της VELUX .