Τα “Ελευσίνια Μυστήρια” στον Ιανό

Συντάκτης: Flowmagazine

«Γιατί ανάμεσα στους εξαίρετους και πράγματι θεϊκούς θεσμούς που η Αθήνα σας έχει γεννήσει και φέρει στην ανθρωπότητα, καμία, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καλύτερη από αυτά τα Μυστήρια. Γιατί μέσω αυτών αποβάλαμε το βάρβαρο και άγριο τρόπο ζωής και μορφωθήκαμε και εκπολιτιστήκαμε. Και “μύησις” καθώς αποκαλείται, πράγματι μάθαμε τις απαρχές της ζωής και αποκτήσαμε τη δύναμη όχι μόνο να ζούμε ευτυχισμένοι, αλλά και να πεθαίνουμε με μια καλύτερη ελπίδα.»

— Κικέρων, Περί νόμων, Βιβλίο Β’,36

Τα «Ελευσίνια Μυστήρια» στον ΙανόΠολλά έχουνε γραφτεί για τα «Ελευσίνια Μυστήρια» και τα Μυστήριά τους… Όμως είναι η πρώτη φορά που ετοιμάζεται ένα ολοκληρωμένο έργο γύρω από αυτά.

Με μεγάλη μας τιμή παρουσιάζεται το συγγραφικό έργο της Φωτεινής Κακογιάννου σε δύο τόμους: “Ελευσίνια Μυστήρια – Η πορεία προς την μύηση” (Εκδόσεις ΄Οστρια) στον Ιανό, την Τρίτη 29 Απριλίου στις 20:30.

Παράλληλα με την παρουσίαση του σημαντικού αυτού βιβλίου θα τρέξουν και άλλα δρώμενα. Σε μεγάλη οθόνη θα παρουσιάζονται βίντεο με σκοπό την πνευματική μας μετάβαση σε αυτή την εποχή. Απαγγελίες Υμνων (Πυθαγόρειοι, Ομηρικοί, Ορφικοί) και αποσπάσματα από το βιβλίο θα ακούσουμε στα πλαίσια της εκδήλωσης από ηθοποιούς όπως: το Χρήστο Σιμαρδάνη, Βασίλη Μαργέτη, Γεράσιμο Γεννατά, Μαίρη Μάρκου.

Και φυσικά, «Μουσικά Διαλλείμματα Ψυχής» θα αποτελέσουν κομμάτια ερμηνευμένα ζωντανά από την Αθηνά Ρούτση και τη Ρένα Ρασούλη. Στο πιάνο η Αλκηστις Ραυτοπούλου.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η ηθοποιός Μαίρη Μάρκου.

Η αναβίωση των Ελευσίνιων Μυστηρίων είναι από μόνη της μία δυνατή και μοναδική εμπειρία. Ένα ταξίδι…

Το τελετουργικό των Ελευσίνιων μυστηρίων ήταν πολύπλοκο και η κατανόησή του απαιτούσε απελευθέρωση του νου ως προς το νοητικό κατεστημένο αλλά και μελέτη εις βάθος της Ελληνικής Μυθολογίας.

Οι συγκρίσεις και οι παραλληλισμοί των έξω και των έσω θα πρέπει να θεωρούνταν ως αυτονόητα.

Με άλλα λόγια το τελετουργικό υπαγόρευε την απελευθέρωση του νου από οποιαδήποτε γήινη καταγραφή, εάν θέλουμε να το πούμε με δικά μας λόγια από την μία πλευρά και από την άλλη προέτρεπε στην έρευνα.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

1) Βίντεο: Εισαγωγή Ελευσίνια Μυστήρια

2) ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος (σύμβουλος ΜΜΕ και καθηγητής στο Derby University ,στη Σχολή του ΑΝΤΕΝΝΑ , στο Εθνιό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης). προλογίζει τη συγγραφέα Φωτεινή Κακογιάννου

3) Παρουσίαση βιβλίου από Φωτεινή Κακογιάννου:

1η θεματική: Τελετουργικό – Ιστορικά Στοιχεία

4) Μουσικό διάλλειμα: Τραγούδι: Αθηνά Ρούτση/ Ρένα Ρασούλη. Στο πιάνο η Αλκηστις Ραυτοπούλου.

5) Απαγγελία Ύμνων από Χρήστο Σιμαρδάνη

6) Συνέχιση παρουσίασης βιβλίου από συγγραφέα:Β’ Θεματική ….

7) Ζωντανό Μουσικό διάλλειμα με Αθηνά Ρούτση / Ρένα Ρασούλη. Στο πιάνο η Αλκηστις Ραυτοπούλου.

8) Απαγγελία Ύμνων από Γεράσιμο Γεννατά

9) Ζωντανό Μουσικό διάλλειμα με Αθηνά Ρούτση /Ρένα Ρασούλη. Στο πιάνο η Αλκηστις Ραυτοπούλου.

10) Απαγγελία Ύμνων από Βασίλη Μαργέτη

11) Επίλογος από Συγγραφέα βιβλίου Φωτεινή Κακογιάννου

12) Ζωντανό Μουσικό διάλλειμα με Αθηνά Ρούτση/ Ρένα Ρασούλη.Στο πιάνο η Αλκηστις Ραυτοπούλου.

13) Βίντεο Δρώμενο κλείσιμο για Ελευσίνια Μυστήρια

Ιανός

Σταδίου 24

Σύνταγμα, Αθήνα

τηλ.: 210 32 17 917

Email: as_info@ianos.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…