Τα ελαστικά και η σχέση τους με τη μόλυνση του περιβάλλοντος

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα λάστιχα μπορούν και επισήμως να προστεθούν στη λίστα των πραγμάτων που αφήνουν το στίγμα τους στο περιβάλλον.

Όπως βρήκε το ομοσπονδιακό ελβετικό ερευνητικό ίδρυμα EMPA, κάπου 200.000 τόνοι μικρο-ελαστικού, μικροσωματιδίων από την τριβή του λάστιχου, μολύνουν τον αέρα της Ελβετίας.

«Η σημασία της απελευθέρωσης του μικρο-ελαστικού είναι σε άλλο επίπεδο από αυτή των μικροπλαστικών, είναι μια εκπληκτική ανακάλυψη που μας επιτρέπει πλέον να συγκρίνουμε τα μεγέθη των δύο ροών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Bernd Nowack.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 τρόποι για να ανακυκλώσετε τα παλιά ελαστικά σας!


Η τριβή των ελαστικών ευθύνεται κατά 97% για όλο το μικρο-ελαστικό του περιβάλλοντος, όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο «Environmental Pollution». Το 75% των μικρο-ελαστικών παραμένουν εντός 5 μέτρων από τις άκρες των δρόμων, ενώ το 20% βρίσκει τον δρόμο του σε σώματα νερού. Κι ένα 5% εισχωρεί στο χώμα.

«Τα αποτελέσματα παρέχουν τη βάση για περαιτέρω μελέτη», λέει ο Nowack, καθώς πρέπει τώρα να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που αποτελεί για το περιβάλλον όλο αυτό το μικρο-ελαστικό της ατμόσφαιρας…

Πηγή: newsbeast.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…