Τα Εις Εαυτόν, του Μάρκου Αυρήλιου

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Το μοναδικό βιβλίο που μας άφησε ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν το «Τα Εις Εαυτόν». Αυτό το βιβλίο του σπουδαίου Ρωμαίου αυτοκράτορα και φιλοσόφου μπορεί να αποτελέσει για το σύγχρονο άνθρωπο έναν οδηγό προσωπικής ανάπτυξης.

Το βιβλίο «Τα Εις Εαυτόν» αποτελεί το πνευματικό ημερολόγιο του Μάρκου Αυρήλιου. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι απόψεις του για την σημασία της ζωής και του θανάτου, καθώς και στοχασμοί του αναφορικά με το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να διατηρεί την αξιοπρέπειά του σε δύσκολους καιρούς.

Ωστόσο προτού δούμε αποσπάσματα του έργου του Μάρκου Αυρήλιου,  είναι σημαντικό να αναφέρουμε μια σύντομη βιογραφία του.

Ποιός ήταν ο Μάρκος Αυρήλιος 

Ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας   από το 161 έως το 180 μ.Χ. Εθεωρείτο μάλιστα ένας από τους «Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες» της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .Πέρα από αυτοκράτορας όμως ήταν και ένας από τους σημαντικότερους στωικούς φιλοσόφους.

Ήταν αυτοκράτορας σε μια δύσκολη εποχή, καθώς η αυτοκρατορία του είχε να αντιμετωπίσει επιθέσεις γερμανικών φύλων στα δυτικά,  καθώς και την Παρθική Αυτοκρατορία στα ανατολικά.

Κατά την διάρκεια αυτών εκστρατειών του και ενώ βίωνε τη φρίκη του πολέμου,  ο Μάρκος Αυρήλιος έγραψε «Τα Εις Εαυτόν» στα ελληνικά ως πηγή για τη βελτίωση του χαρακτήρα και του πνεύματός του. Ως πηγή με άλλα λόγια για την προσωπική του ανάπτυξη.

«Τα Εις Εαυτόν»

Μέσω αυτού του βιβλίου που έγραψε, ήθελε να εμψυχώσει τον εαυτό του. Να μην «λυγίσει» από τις αντιξοότητες που βίωνε την εποχή εκείνη. Πολλές από τις σκέψεις του που είναι αποτυπωμένες σε αυτό,  είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Τα Εις Εαυτόν, του Μάρκου Αυρήλιου

Θα παραθέσουμε λοιπόν ορισμένα αξιοσημείωτα αποσπάσματα από αυτό το έργο του.

Δεν πίστευε στη μετά θάνατο ζωή.

 Έγραφε:

«Εμείς ζούμε για μία στιγμή, μόνο μετά να ξεχαστούμε σε μία τέλεια άγνοια.»

«Δες πόσοι έχουν περάσει την ζωή τους σε μίση, πάθη, υποψίες… και τώρα είναι νεκροί, είναι μόνο στάχτη.»

 «Όλα είναι εφήμερα, και η φήμη και ο φημισμένος»

«Όλα υπάρχουν για να πεθάνουν. Η διάρκεια της ζωής κάποιου δεν έχει σημασία.»

«Ένεση» αξιοπρέπειας από τον Μάρκο Αυρήλιο

«Ατιμάζεις, ατιμάζεις τον εαυτό σου, ψυχή. Και δεν θα σου μείνει πια καιρός να τον τιμήσεις. Μια στιγμή μονάχα κρατά η ζωή του καθενός, και η δική σου σχεδόν πέρασε κιόλας, και εσύ δεν σέβεσαι τον εαυτό σου, παρά αποθέτεις την καλή σου μοίρα στις ψυχές των άλλων.»

«Σαν να πρόκειται τώρα αμέσως να φύγεις από τη ζωή, έτσι να πράττεις κάθε φορά, έτσι να μιλάς, έτσι να σκέφτεσαι.»

«Πρέπει να είσαι όρθιος, όχι να κρατιέσαι όρθιος από άλλους»

«’Εχεις λογικό;» «’Εχω.» «Τότε γιατί δεν το χρησιμοποιείς; Αν κάνει τη δουλειά του, τι άλλο θέλεις;»

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…