Τα δόντια μας, σύμβολο υγείας και ομορφιάς

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Τα δόντια είναι όργανα που ανήκουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα, βρίσκονται μέσα στη στοματική κοιλότητα και είναι υπεύθυνα για τη μάσηση και κατάποση της τροφής. Στις ημέρες μας, οι παθήσεις των δοντιών είναι ιδιαιτέρως συχνές και αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη φροντίδας για αυτά. Σε ποιες ενέργειες μπορούμε να προβούμε ώστε να έχουμε καλύτερη στοματική υγιεινή;

Πόσο πολύτιμα είναι τα δόντια για τη γενικότερη υγεία μας;

Τα δόντια είναι το πρώτο μέρος του γαστρεντερικού συστήματος τα οποία δέχονται και την πολτοποιούν μαζί με το σάλιο. Η χρησιμότητά τους όμως δεν είναι μόνο πρακτική, αλλά και αισθητική; όσο περίεργο και αν φαίνεται, τα δόντια μας χαρίζουν μία ωραιότερη εμφάνιση και  μας κάνουν να φαινόμαστε περισσότερο όμορφοι!

Η καλή υγεία των δοντιών είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία της καρδιάς, του θυρεοειδούς αδένα, του ήπατος,  ενώ  αποτελούν παράλληλα  σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη διάφορων προβλημάτων υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή διάφορες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Η αμέλεια της στοματικής υγιεινής, η κατανάλωση βλαβερών τροφών και ποτών, όπως και η έλλειψη οδοντιατρικού ελέγχου είναι μερικές από τις σοβαρότερες αιτίες για την εκδήλωση προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα. Μερικές από τις σημαντικότερες παθήσεις των δοντιών είναι η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα.

Τι πρέπει να κάνω ώστε να διατηρήσω τα δόντια μου υγιή;

Οι σημαντικότερες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ένα άτομο, είναι:

  • Τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο: Μία φορά το χρόνο συνίσταται και είναι απαραίτητη.
  • Διακοπή κατανάλωσης πολλών γλυκών και αναψυκτικών: Τα γλυκά και τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες για την εμφάνιση τερηδόνας. Καλό είναι να μειωθεί η κατανάλωσή τους και να περιοριστεί αρκετά.
  • Τακτικό βούρτσισμα των δοντιών: Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται καθημερινά, τουλάχιστον το πρωί και απαραιτήτως το βράδυ. Το βράδυ τα δόντια είναι πιο επιρρεπή σε διάφορα βακτήρια τα οποία ζουν μέσα στο στόμα και δραστηριοποιούνται περισσότερο τις βραδινές ώρες, όπως και στην κακοσμία, καθώς το στόμα ξηραίνεται και μένει αδρανές σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.
  • Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα βλαβερό και για τα δόντια, καθώς τα κιτρινίζει και έχει ως αποτέλεσμα αυτά να χάσουν το άσπρο και κανονικό τους χρώμα. Η διακοπή ή έστω ο περιορισμός του καπνίσματος όσο γίνεται περισσότερο, είναι απαραίτητος.

Η καλή υγεία των δοντιών είναι απαραίτητη για τη γενικότερη υγεία μας, όπως και για την αισθητική μας εμφάνιση. Ας τους δώσουμε λοιπόν την απαραίτητη προσοχή, το αξίζουν. Είναι περισσότερο πολύτιμα από όσο πιστεύουμε.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…