Τα διαχρονικά αινίγματα

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Το αίνιγμα είναι ένα μικρό πρόβλημα που συνήθως διατυπώνεται με τη μορφή ερώτησης και ωθεί τον αναγνώστη να βρει τη λύση. Χρησιμοποιούνται συχνά μεταφορές και παρομοιώσεις και είναι ένας πολύ δημιουργικός τρόπος να ερμηνεύσει κανείς περίεργους γρίφους.

Όλα τα αινίγματα για να λυθούν χρειάζονται πολλή σκέψη και φαντασία. Ενδείκνυνται για όλες τις ηλικίες, καθώς έχουν πολλά οφέλη για κάθε μία από αυτές. Για τα παιδιά ειδικά, αποτελεί έναν από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους μάθησης για πολλά χρόνια. Για τους μεγαλύτερους, βοηθάνε το πνεύμα και είναι ικανά να τους κάνουν μέχρι και πιο σοφούς.

Με το πέρασμα των χρόνων κάποια αινίγματα απέκτησαν διαχρονικότητα, λόγω της αυξανόμενης χρήσης τους. Τα περισσότερα από αυτά αν και ιδιαίτερα απλά και εύκολα, χαράχτηκαν στο μυαλό των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούσαν σε μαζώξεις παρεών παράλληλα με άλλους γρίφους και επιτραπέζια. Ένα από τα πιο γνωστά αινίγματα είναι το εξής:

Από πάνω σαν τηγάνι, από κάτω σαν βαμβάκι και από πίσω ψαλιδάκι. Τι είναι;

(Απ: Το χελιδόνι)

Τα περισσότερα αινίγματα τελειώνουν με τη φράση που αναφέρθηκε πάνω, «τι είναι;». Αυτό εντείνει το μυστήριο και δελεάζει τον αναγνώστη/ακροατή να βρει τι είναι ακόμα πιο πολύ.

Επίσης, υπάρχουν αινίγματα που προέρχονται από τη μυθολογία και έχουν χαραχτεί στο μυαλό μας. Το πιο γνωστό από όλα είναι το αίνιγμα της Σφίγγας, το οποίο έλυσε ο Οιδίποδας. Λέγεται ότι ο Οιδίποδας είχε μάθει για τον γρίφο στον ύπνο του για αυτό και κατάφερε να τον λύσει.

Ποιο ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία;

(Απ: Ο άνθρωπος)

Υπάρχουν και αινίγματα που χρησιμοποιούν ομοιοκαταληξία, άλλα παιχνιδιάρικα και άλλα που θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα μέσα από αυτό που λένε. Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά από αυτά παρακάτω. Είστε δυνατοί λύτες;

Τι είναι εκείνο, που το βάζουμε στο τραπέζι, το κόβουμε, το μοιράζουμε, μα δεν το τρώμε;

(Απ: Η τράπουλα)

Για να με κρατήσεις, πρέπει να με δώσεις πρώτα. Τι είμαι;

(Απ: Η υπόσχεση)

Είμαι, είμαι, μα τι είμαι. Σαν με πεις παύω να είμαι. Τι είναι;

(Απ: Το μυστικό)

Χωρίς να σε κόψω σε κάνω διπλό.

(Απ: Ο καθρέφτης)

Όσο μεγαλώνει τόσο λιγότερο το βλέπουμε. Τι είναι;

(Απ: Το σκοτάδι)

Αν είμαι νέος, μένω νέος. Αν είμαι γέρος, μένω γέρος. Τι είμαι ;

 (Απ: Η φωτογραφία)

Όποιοι έρχονται και πάνε, απ’ το χέρι την κρατάνε. Τι είναι;

(Απ: Η πόρτα)

Ανεβαίνει, κατεβαίνει και στην ίδια θέση μένει. Τι είναι;

(Απ: Η σκάλα)

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…