Τα βήματα για να αλλάξετε επιτυχώς καριέρα

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τα βήματα για να αλλάξετε επιτυχώς καριέραΊσως εργάζεστε ως δικηγόρος ή ως τραπεζίτης αλλά όνειρό σας είναι να γίνετε σεφ ή δάσκαλος! Πολλοί βλέπουν την αλλαγή της καριέρας, ως μια εναλλακτική που «ανοίγει» το δρόμο προς ένα συναρπαστικό μέλλον. Άλλοι τρομάζουν μπροστά στη σκέψη ότι θα ξεκινήσουν μια νέα πορεία, ειδικά όταν τα έσοδά τους είναι ικανοποιητικά. Όμως η αγάπη για το επάγγελμα μπορεί να φέρει ευτυχία, ενθουσιασμό και ικανοποίηση! Επειδή όμως η αλλαγή καριέρας συνήθως συνοδεύεται από επένδυση χρόνου και χρημάτων, πρέπει να είστε ενημερωμένοι ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας…

5 λόγοι για να αλλάξετε καριέρα

Πολλές φορές η αλλαγή της σταδιοδρομίας δεν είναι συνειδητή και μπορεί να σας απογοητεύσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Όμως αν η ζωή σας χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω έξι στοιχεία, καλό είναι να εξετάσετε σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο…

  • Η τωρινή ζωή σας δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της δουλειάς σας. Για παράδειγμα, η οικογένεια είναι δύσκολο να συμβαδίζει με τα συχνά επαγγελματικά ταξίδια.
  • Οι αλλαγές στην οικονομία και οι ευκαιρίες απασχόλησης έχουν επηρεάσει σοβαρά το επάγγελμά σας.
  • Η εργασία σας συνοδεύεται από απεριόριστο άγχος, ενώ ταυτόχρονα έχει κλονιστεί η ψυχική και σωματική υγεία σας.
  • Το επάγγελμά σας έχει καταντήσει βαρετό και ανιαρό μετά από χρόνια εργασίας και ρουτίνας.
  • Δεν καλύπτεστε οικονομικά πια από το επάγγελμά σας λόγω της υπερβολικής μείωσης μισθού.

Τα βήματα για να αλλάξετε επιτυχώς καριέραΤα βήματα για σωστή επιλογή επαγγέλματος

Αξιολογήστε τον εαυτό σας

Καλό είναι να είστε ρεαλιστές και να αξιολογείτε σωστά την οικονομική σας κατάσταση και τα ταλέντα σας. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας, για παράδειγμα, αν όντως θα λατρεύετε τη νέα δουλειά σας ή αν θα είστε πάλι δυστυχισμένοι. Πρέπει να κρίνετε τις αξίες, τις ικανότητές την προσωπικότητα και τα συμφέροντα σας αντικειμενικά. Μερικοί άνθρωποι οδηγούνται σε συμβούλους σταδιοδρομίας, ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα δωρεάν τεστ σταδιοδρομίας στο διαδίκτυο.

Εξερευνήστε τη λίστα των επαγγελμάτων

Δημιουργήστε μια λίστα όλων των επαγγελμάτων και καταλήξτε σε μια μικρότερη από 5 έως 7 επαγγέλματα που σας ενδιαφέρουν πραγματικά. Για κάθε επάγγελμα στη λίστα σας, πρέπει να ενημερωθείτε κατάλληλα για τις θέσεις εργασίας, τις εκπαιδευτικές ανάγκες, τα κέρδη και τις προοπτικές εργασίας. Μέσα από την έρευνα, η λίστα θα μικρύνει ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, ίσως να μην είστε πρόθυμοι να εργάζεστε για 12 ώρες την ημέρα ή τα επερχόμενα κέρδη της εργασίας να μην φτάνουν για την προσωπική ζωή σας.

Τα βήματα για να αλλάξετε επιτυχώς καριέραΠροσδιορίστε τους στόχους σας

Ο ορισμός των στόχων πριν την επιλογή ενός επαγγέλματος αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο για την αλλαγή καριέρας. Σκεφτείτε πως θα μπορέσετε να τους προσεγγίσετε και πόσο βραχυπρόθεσμοι χαρακτηρίζονται. Άλλοι επιθυμούν να είναι αφεντικό του εαυτού τους και να λειτουργούν ως επιχειρηματίες, ενώ άλλοι δεν αντέχουν τον κίνδυνο αποτυχίας και στρέφονται προς τις υπηρεσίες. Πάντως, στα πρώτα στάδια της έρευνάς σας καλό είναι να επικοινωνήσετε με ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα ή έχουν παραπάνω εμπειρία από εσάς.

Αξιοποιήστε την εμπειρία σας

Η εμπειρία σας από προηγούμενα επαγγέλματα αποτελεί το πιο σημαντικό «ατού» στην αλλαγή καριέρας! Εκμεταλλευτείτε τα χρόνια εργασίας σας και χρησιμοποιείστε τα στο βιογραφικό προς όφελός σας. Εξοικειωθείτε με τα online εργαλεία, όπως το LinkedIn και τα άλλα social media. Παράλληλα, προσπαθήστε να δικτυωθείτε στο χώρο, είτε μέσα από την παρακολούθηση συνεδριάσεων, είτε ερχόμενοι σε επαφή με ανθρώπους που έχουν χρόνια στο επάγγελμα.

Τα βήματα για να αλλάξετε επιτυχώς καριέρα Λάθη που πρέπει να αποφύγετε!

Κάθε αλλαγή στη ζωή κρύβει λάθη που ορισμένες φορές δεν χαρίζονται με ευκολία. Καλό είναι λοιπόν να αποφύγετε οριστικά τις παρακάτω επιλογές:

  • Η απουσία σχεδίου στην αλλαγή σταδιοδρομίας ίσως είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε! Χρειάζεται στρατηγική και λεπτομέρεια, κυρίως στα οικονομικά και τα εκπαιδευτικά ζητήματα, ώστε να πάρετε τις ιδανικές αποφάσεις!
  • Μην αφήνετε κανέναν να επηρεάσει τις επιλογές σας, όσον αφορά το επάγγελμα, γιατί θα είστε δυστυχισμένοι για μια ζωή.
  • Αν επιλέξετε μια δουλειά με βάση μόνο το μισθό, αργά ή γρήγορα μπορεί να σας γυρίσει «μπούμερανγκ». Τα χρήματα σίγουρα δεν αγοράζουν την ευτυχία!
  • Μην προσπερνάτε την έρευνα και την αυτοαξιολόγηση που χρειάζεται πριν την απόφαση της αλλαγής καριέρας. Έτσι παίρνετε ένα μεγάλο ρίσκο που μπορεί να σας εκθέσει καθοριστικά.

Μην επιλέξετε τη σταδιοδρομία σας με βάση την επιτυχία των άλλων και ανεξάρτητα από την εμπειρία και την εκπαίδευσή σας.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.