Τα αποδεδειγμένα οφέλη ενός κρύου ντουζ

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Πολλά είναι τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό που μπορούν να προκύψουν από ένα μπάνιο με κρύο νερό. Το κρύο νερό επιδρά ευεργετικά στο σώμα και το μυαλό. Το να πλένεται βέβαια κανείς αποκλειστικά με κρύο νερό θεωρείται δύσκολο ακόμη και για τους πιο σκληροτράχηλους. Το ιδανικό λοιπόν είναι μία τακτική εναλλαγή στη θερμοκρασία του νερού του μπάνιου.

Έτσι, κάνοντας κάποιος τακτικά ντουζ με κρύο νερό…

  1. «Ξυπνά» μυαλό και σώμα

Η αίσθηση του κρύου νερού που πέφτει στο σώμα, το θέτει αυτόματα σε μία κατάσταση άμεσης επαγρύπνησης. Η αρχική αντίδραση που προκαλεί το κρύο νερό είναι η διακοπή σχεδόν της ανάσας. Αν παραμείνει όμως κάτω από το κρύο νερό και ξεκινήσει σταδιακά να ανασαίνει κανονικά, το πρώτο ήπιο σοκ ξεπερνιέται και, μυαλό και σώμα, αρχίζουν να αφυπνίζονται για τα καλά. Ο λόγος είναι η καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου και των υπόλοιπων οργάνων του σώματος. Ο καρδιακός ρυθμός αρχίζει να αυξάνει απελευθερώνοντας άφθονο αίμα και οξυγόνο στο σώμα. Ωστόσο είναι σχεδόν ακατόρθωτο να καθιερώσει κάποιος τη συνήθεια ενός κρύου ντουζ κάθε πρωί. Εάν περάσετε μία ανάστατη ή κουραστική νύχτα αϋπνίας, η στρατηγική του κρύου μπάνιου είναι πάντοτε αποτελεσματική.

  1. Αποκτά καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων του

Το κρύο μπάνιο θωρακίζει την υγεία του μυαλού και τονώνει την ψυχολογία. Αυτό συμβαίνει καθώς το σημείο του εγκεφάλου που ρυθμίζει την ορμόνη νοραδρεναλίνη, η οποία ορίζει την ευεξία, ενεργοποιείται με το κρύο νερό. Παράλληλα, το κρύο έχει έντονη επίδραση στους υποδοχείς του δέρματος, τους νευρώνες. Έτσι, το νευρικό σύστημα ισορροπεί και τα επίπεδα του άγχους μειώνονται. Αν ένα αποκλειστικά κρύο ντουζ μοιάζει βασανιστικό, μπορείτε να ξεκινήσετε με μέτρια θερμοκρασία νερού και σταδιακά να την ελαττώνετε προς το ψυχρότερο.

  1. Τονώνει τη δύναμη της θέλησης

Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι οι πολεμιστές Σαμουράι και οι αρχαίοι Έλληνες λουζόντουσαν με κρύο νερό προκειμένου να επιτύχουν εξυγίανση του πνεύματος και του σώματος. Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ντουζ με κρύο νερό αυξάνει την αντοχή απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση του σώματος στο ψυχρό ερέθισμα, ενώ αυξάνει  τη γλουταθειόνη, μία αντιοξειδωτική ένωση που συμβάλλει στη βέλτιστη λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό. Ως εκ τούτου, το κρύο ντουζ ενισχύει την αποφασιστικότητα και την ισορροπία του ανθρώπου.

  1. Μειώνει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης

Μικρές, σοκαριστικές δόσεις κρύου νερού στο σώμα οδηγούν στη μακροπρόθεσμη απαλλαγή του από τα επιβαρυντικά αποτελέσματα του άγχους και της κατάθλιψης. Μέσω των νευρικών απολήξεων, το κρύο νερό που πέφτει επάνω στο δέρμα στέλνει σημαντικό αριθμό σημάτων προς τον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου δραστικό με τη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…