Τα αντισυλληπτικά χάπια για την επίμονη ακμή

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Τα αντισυλληπτικά χάπια για την επίμονη ακμήΕάν πάσχετε από ενοχλητικά σπυράκια και μαύρα στίγματα, πιθανώς να έχετε δοκιμάσει τα πάντα. Τώρα μία νέα μελέτη έρχεται να αποδείξει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά με άλλες μεθόδους για τον καθαρισμό του δέρματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι αντιβιώσεις και τα αντισυλληπτικά ήταν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία της ακμής από εικονικά φάρμακα (καμία έκπληξη μέχρι εδώ). Άξιο αναφοράς είναι το εξής: Στους τρεις μήνες, τα αντιβιοτικά ήταν πιο αποτελεσματικά από τα αντισυλληπτικά στη μείωση της ακμής. Ωστόσο, στους έξι μήνες, τα αντισυλληπτικά ήταν ακόμα καλύτερα στη θεραπεία της ακμής, ενώ οι αντιβιώσεις δεν επέφεραν καλύτερο αποτέλεσμα μετά τον τρίτο μήνα.

Σύμφωνα με τη γυναικολόγο Alyssa Dweck τα αντισυλληπτικά αυξάνουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στο αίμα. Αυτή δεσμεύει την τεστοστερόνη, και όσο λιγότερη τεστοστερόνη έχετε στο αίμα σας τόσο πιο καθαρό γίνεται το πρόσωπό σας.

Αν και συνήθως αυτή η μέθοδος για την καταπολέμηση της ακμής είναι ασφαλής για όλους, δεν ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, αλλαγή στην έμμηνο ρύση, ευαισθησία στο στήθος και ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλή αρτηριακή πίεση και θρόμβους στο αίμα.

Μην λαμβάνετε αντισυλληπτικά για την ακμή, αν:

  • Γεννήσατε πριν από έναν μήνα.
  • Είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.
  • Δεν έχετε φθάσει στην εφηβεία.
  • Είστε άνω των 35 ετών, παχύσαρκοι, καπνίζετε ή έχετε υψηλή πίεση αίματος ή ημικρανίες.
  • Έχετε ιστορικό ημικρανιών.
  • Έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου.
  • Έχετε ιστορικό καρκίνου του μαστού, της μήτρας ή καρκίνο του ήπατος.
  • Έχετε ιστορικό θρόμβων στο αίμα.

*Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό American Academy of Dermatology.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…