Τα αναψυκτικά, μια από τις αιτίες για διαβήτη τύπου 2

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Τα αναψυκτικά, μια από τις αιτίες για διαβήτη τύπου 2Τα αναψυκτικά και τα σακχαρώδη ποτά εκτός από επιβλαβή για τα δόντια και το σωματικό βάρος, φαίνεται πως μπορεί να είναι υπεύθυνα και για πιο σοβαρά ζητήματα της υγείας μας. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ένα ή περισσότερα αναψυκτικά σε ημερήσια βάση, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

Σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή η παραγόμενη ινσουλίνη δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της. Σύμφωνα με ευρωπαίους επιστήμονες, ένα κουτάκι αναψυκτικού σε ημερήσια βάση, μπορεί να αυξήσει κατά ένα πέμπτο (1/5) τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη ασθένεια, σε σύγκριση με ένα κουτάκι ανά μήνα.

Η τελευταία έρευνα, πραγματοποιήθηκε σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία και Ολλανδία. Το δείγμα των 350.000 ατόμων που ερωτήθηκαν σχετικά με τη διατροφή τους είναι εξαιρετικά υπολογίσιμο.

Τα αναψυκτικά, μια από τις αιτίες για διαβήτη τύπου 2Φιλανθρωπικές οργανώσεις για το διαβήτη, προτείνουν ευρύτερα τη μειωμένη κατανάλωση τροφίμων και ποτών με ζάχαρη, καθώς έχουν πολλές θερμίδες και προκαλούν αύξηση βάρους. Η κατανάλωση τέτοιων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη και κατά συνέπεια όσο περισσότερα καταναλώνετε, τόσο αυξάνεται το ρίσκο. Οι επιστήμονες, ανέφεραν πως λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κατανάλωσης αναψυκτικών στην Ευρώπη, υπάρχουν σαφή μηνύματα σχετικά με επιβλαβή επίδραση στην υγεία, που πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλους. Ακόμα και αν δεν είναι ξεκάθαρο πως προκαλούν διαβήτη, η κατανάλωσή τους πρέπει να προσεχθεί μιας και επηρεάζει το σωματικό βάρος.

Αναλογικά ωστόσο, υπάρχει βάση για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, καθώς η διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους είναι το σημαντικότερο, που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο.

Για τον πληθυσμό του Ην. Βασιλείου, πιθανότητες για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 έχει περίπου το 4% του ενήλικου πληθυσμού. Ο ειδικός σε στατιστικές βρετανός καθηγητής, Πάτρικ Γουλφ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ανέφερε πως τα ζαχαρώδη ποτά είναι μόνο ένα μέρος των παραγόντων συνολικού ρίσκου για το διαβήτη. Ωστόσο η μείωσή τους μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την υγεία.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr