Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναζωπυρώνονται από την κλιματική αλλαγή

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Είναι δύσκολο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, αλλά επιστήμονες έρχονται να βεβαιώσουν τη σύνδεση σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στο Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας. Η έκθεση περιλαμβάνει 22 μελέτες από 20 ερευνητικές ομάδες που αξιολογήθηκαν 16 διαφορετικά καιρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα το 2013.

Πιο ειδικά, η έκθεση τονίζει ότι η αιτία και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα σαφή στις περιπτώσεις των κυμάτων του καύσωνα, όπως οι θερμοκρασίες – ρεκόρ στην Αυστραλία το 2013. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αλλαγή του κλίματος επιφέρει καύσωνες και οι καύσωνες γίνονται ολοένα και πιο έντονοι. Πέντε άλλες ερευνητικές ομάδες τόνισαν ξεχωριστά ότι τα αέρια του θερμοκηπίου ήταν η βασική αιτία των θερμοκρασιών που κατέκαψαν την Αυστραλία, σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους και δεκάδες χιλιάδες νυχτερίδες.

Ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο μετεωρολόγος Peter Stott, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσαν να προκύψουν τέτοιες θερμοκρασίες σε έναν κόσμο χωρίς την αλλαγή του κλίματος».

Να σημειωθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση της Αυστραλίας υπό τον πρωθυπουργό Tony Abbott έχει στραφεί καθαρά σε ενεργειακές πρωτοβουλίες για την κατάργηση του φόρου του άνθρακα και στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές.

Οι καύσωνες στη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα βρέθηκε ότι είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το κύμα θερμότητας κατά τους θερινούς μήνες το 2013 στην Κορέα ήταν δέκα φορές πιο πιθανό να συμβεί αν συνυπολογίζονταν η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εν τω μεταξύ, οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση διαπίστωσαν μια λιγότερο σαφή σύνδεση μεταξύ της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος και των καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις στο Κολοράντο τον Σεπτέμβριο του 2013, τον Ιούνιο του 2013 πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδία λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, τον Οκτώβριο του 2013 χιονοθύελλα στη Νότια Ντακότα και την παρατεταμένη ξηρασία στην California. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι οι παραπάνω φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν να έχουν προκύψει από φυσικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Τρεις μελέτες προχώρησαν σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με το εάν η ξηρασία στην Καλιφόρνια είχε τις ρίζες της στην αλλαγή του κλίματος. Επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, ο επιστήμονας Stephanie Herring του Εθνικού Κέντρου των κλιματικών δεδομένων, εξέτασε την επίδραση των θερμότερων θερμοκρασιών στους ωκεανούς και ο ίδιος δεν μπόρεσε να εξάγει κάποιο συμπέρασμα και να πει με βεβαιότητα ότι υπήρχε σύνδεση, ενώ μια τρίτη μελέτη τόνισε ότι ο καύσωνας θα μπορούσε να είναι η αιτία των χαμηλών βροχοπτώσεων.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…