Τα αιθέρια έλαια που βοηθούν στις αλλεργίες της άνοιξης

Συντάκτης: Ελίζα Γεωργιάδου

Σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε το Royal College of Physicians για λογαριασμό του National Asthma & Allergy Campaign στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι περίπου 18.000.000 άνθρωποι -σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας- θα αναπτύξουν μια αλλεργία/αλλεργική αντίδραση κάποια στιγμή στη ζωή τους, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προληφθεί με το σωστό «καθαρισμό» του αέρα που αναπνέουν. Στη χώρα μας το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί το θέμα εδώ και δεκαετίες, εντοπίζοντας το πρόβλημα στη μολυσμένη ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει και ιδιαίτερα στη συγκέντρωση αζώτου, όζοντος και αιωρούμενων σωματιδίων. Οι συγκεντρώσεις τους σημειώνουν σημαντικές υπερβάσεις, επιβαρύνοντας αισθητά τον αέρα που αναπνέουμε, όχι μόνο έξω αλλά ακόμα και μέσα στο χώρο που κινούμαστε καθημερινά. Ο αέρας αυτός χαρακτηρίζεται σαν πραγματικό δηλητήριο, λόγω του νέφους, του κακού εξαερισμού, του καπνού από το τσιγάρο, των διαφόρων μικροβίων και βακτηριδίων, των κατοικιδίων, του νέφους, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και άλλων παραγόντων.

Οι αλλεργίες είναι κάτι συνηθισμένο αυτή την εποχή και παραμένουν το βασικότερο αίτιο επίσκεψης στο ιατρείο. Τα πιο συχνά συμπτώματα τους είναι ο πονοκέφαλος, το συνάχι, ο ξηρός λαιμός, τα δακρυσμένα μάτια, ο βήχας και το φτέρνισμα ως αποτέλεσμα της υπερευαισθησίας του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος που ονομάζονται αλλεργιογόνα, όπως η γύρη. Χαρακτηρίζονται ως αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, άσθμα, κνίδωση, αναφυλαξία, δερματίτιδα, ακόμα κι ένας συνδυασμός τους.

Τα φάρμακα της κλασσικής ιατρικής, τα σκευάσματα της ομοιοπαθητικής και τα θεραπευτικά αιθέρια έλαια προσφέρουν ανακούφιση και σε κάποιες περιπτώσεις σταδιακή ίαση. Ειδικά τα αιθέρια έλαια βοηθούν όχι μόνο στην καταπολέμηση, αλλά και στην πρόληψη εφόσον μπορούν να συμβάλλουν στον ¨καθαρισμό¨ του αέρα που αναπνέουμε. Συγκεκριμένα η λεβάντα και ο ευκάλυπτος είναι από τα πιο γνωστά αιθέρια έλαια γι’ αυτή τους την ιδιότητα, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται με τις ειδικές συσκευές αρωματοθεραπείας. Ας γνωρίσουμε και τα υπόλοιπα:

EUCALYPTUS – Ευκάλυπτος

Ιδανικός για ανακούφιση από ημικρανία, άσθμα, βήχα.

LAVENDER – Λεβάντα

Κατάλληλη για αντιμετώπιση άγχους, έντονου stress, πονοκεφάλου, αϋπνίας. Ηρεμεί, καλμάρει, βοηθά στη μελαγχολία/κατάθλιψη/αϋπνία/παθήσεις δέρματος & αρθρώσεων

ORANGE – Πορτοκάλι

Καταπολεμά την κατάθλιψη, νευρική ένταση, διαταραχές στομάχου, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου

SANDALWOOD – Σανταλόξυλο

Ισχυρό χαλαρωτικό, ηρεμιστικό.

GREEN TEA – Πράσινο τσάι

Καθαρίζει την ατμόσφαιρα, ιδανικό για γραφείο

TEA TREE – Τεϊόδεντρο

Ευεργετικό για το άσθμα & κάθε είδους αλλεργία

CLARY SAGE – Ιεροβότανο

Προσφέρει τόνωση & συναισθηματική αποφόρτιση

CINNAMMON – Κανέλλα

Καταπραΰνει & τονώνει

ROSE – Τριαντάφυλλο

Έντονο άρωμα που επιδρά άμεσα στον ψυχισμό τονώνοντας τα θετικά

συναισθήματα

JASMINE – Γιασεμί

Κατάλληλο για αντιμετώπιση άγχους, έντονου stress, πονοκεφάλου, αϋπνίας.

Ισχυρό Αναζωογονητικό & ηρεμιστικό

YLANG-YLANG – Υλάνγκ-υλάνγκ

Γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Υπέροχο χαλαρωτικό άρωμα.

Συντάκτης: Ελίζα Γεωργιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.