Τα 7 αξεσουάρ που πρέπει να φοράτε για εργασίες συγκόλλησης με ασφάλεια

Συντάκτης: Flowmagazine

Η συγκόλληση είναι μια αρκετά επικίνδυνη εργασία, η οποία, πέρα από εξαιρετική συγκέντρωση και προσοχή, απαιτεί 7 απαραίτητα αξεσουάρ για εργασία με τον μέγιστο βαθμό προστασίας

Αν, λοιπόν, είστε επαγγελματίας, βρείτε εξειδικευμένα προϊόντα προστασίας συγκολλητή και δώστε μεγάλη προσοχή, καθώς παρακάτω θα σας ενημερώσουμε σχετικά με τον εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτετε, προκειμένου να προστατευτείτε από τις εργασίες συγκόλλησης.

Πάμε αμέσως να δούμε τα επτά αντικείμενα που χρειάζεται να έχετε για τη μέγιστη δυνατή προστασία σας!

 1. Κράνος με προστασία για τα μάτια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι το κεφάλι και τα μάτια σας, που είναι από τα σημαντικότερα μέρη του ανθρώπινου σώματος.

Γι’ αυτό χρειάζεται να εξοπλιστείτε με ένα κράνος ή μια ηλεκτρονική μάσκα που θα μπορεί να φοριέται σε όλο το κεφάλι προστατεύοντας από σπίθες, ακτινοβολία, σκωρία, θραύσματα κ.λπ.

Είναι γενικά αρκετά εύκολο να πεταχτεί κάποιο επικίνδυνο «προϊόν» της συγκόλλησης και να σας προκαλέσει κάποια σημαντική ζημιά, στην περίπτωση της ελλιπούς προστασίας. Έτσι, ένα κράνος ή μάσκα για όλο το πρόσωπο μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό και κυριολεκτικά σωτήριο αξεσουάρ ασφάλειας.

Υπάρχουν, βέβαια, και επιπλέον επιλογές προστασίας για κεφάλι και μάτια, καθώς μπορείτε να προμηθευτείτε ξεχωριστά κράνος ασφαλείας ή προστατευτικά γυαλιά.

 1. Γάντια συγκόλλησης

Το επόμενο μέσο ατομικής προστασίας που χρειάζεστε είναι εκείνο που θα κρατά απόλυτα ασφαλή τα χέρια σας. Μιλάμε φυσικά για τα ειδικά γάντια συγκόλλησης, τα οποία προσφέρουν την απαιτούμενη προστασία από πολύ συνηθισμένα σε τέτοιες εργασίες ατυχήματα, όπως είναι τα εγκαύματα.

Τα γάντια πρέπει να είναι κατασκευασμένα από κάποιο αρκετά σκληρό και ανθεκτικό υλικό, όπως χοντρό δέρμα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να είναι θερμομονωμένα και να είναι μακριά επίσης, προκειμένου να καλύπτουν σημαντικό μέρος των χεριών, να φτάνουν δηλαδή αρκετά πάνω από τον καρπό, μέχρι και το μέσον του πήχη.

Ακόμα, φροντίστε τα γάντια να σας δίνουν το ελεύθερο να κινείτε άνετα τα χέρια σας αλλά και να εφαρμόζουν ικανοποιητικά είτε πάνω είτε κάτω από τα μανίκια σας.

 1. Γιλέκο εργασίας

Έχετε δει ποτέ κανέναν συγκολλητή να εργάζεται με τα καθημερινά του ρούχα; Φυσικά και όχι, καθώς τα ρούχα μπορεί να είναι επαρκή για να μας προστατεύουν, για παράδειγμα, από το κρύο, ωστόσο δεν είναι φτιαγμένα για εργασίες υψηλών απαιτήσεων, όπως η ηλεκτροσυγκόλληση ή η οξυγονοκόλληση. Γι’ αυτό, είναι παραπάνω από αναγκαίο να προμηθευτείτε ένα ειδικό γιλέκο προστασίας, ιδανικά με αντοχή στη φωτιά (βραδύκαυστο), καθώς οι σπίθες καραδοκούν.

Προσέξτε ώστε το προστατευτικό γιλέκο να έχει το κατάλληλο μέγεθος, ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα μανίκια του δε θα σας εμποδίζουν κατά την εργασία σας.

 1. Παντελόνι εργασίας

Προχωρώντας προς τα κάτω, απαραίτητο προστατευτικό μέσο είναι και ένα παντελόνι εργασίας. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του παντελονιού σας είναι να είναι βραδύκαυστο, προκειμένου να καθυστερήσετε τις επιπτώσεις της φωτιάς σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος, αλλά και να διαθέτει θήκες για επιγονατίδες.

Επιπρόσθετα, τα μπατζάκια του παντελονιού που θα πάρετε καλό θα είναι να μην έχουν ρεβέρ, δηλαδή τα εξωτερικά διπλώματα που βρίσκονται στο κάτω μέρος. Και αυτό διότι μέσα σε αυτά μπορεί εύκολα να παγιδευτεί κάποιος ανεπιθύμητος σπινθήρας.

 1. Ωτοασπίδες εργασίας

Ένα από τα πλέον ενοχλητικά κομμάτια των εργασιών συγκόλλησης είναι οι έντονοι θόρυβοι. Για την προστασία της ακοής σας από αυτούς, μπορείτε να πάρετε ειδικές ωτοασπίδες εργασίας υψηλών θορύβων. Αυτές, βέβαια, δεν προστατεύουν μόνο από τους υψηλής έντασης ήχους αλλά και από το ενδεχόμενο να πεταχτεί κάτι προς τα αυτιά σας, καθώς τα καλύπτουν ολόκληρα.

Υπάρχει επιπλέον και η επιλογή των πιο συμβατικών ωτοασπίδων ή ωτοβυσμάτων, τα οποία μπαίνουν μέσα στην κοιλότητα των αυτιών, χωρίς, όμως, να τα προστατεύουν ολόκληρα.

 1. Μπότες προστασίας

Κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης, μπορεί να τύχει να έρθετε αντιμέτωποι με φωτιά ή με ηλεκτρικό ρεύμα. Για να προστατέψετε τα πόδια σας, θα χρειαστεί να εφοδιαστείτε με ειδικές μπότες εργασίας που θα εξασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξει κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Για την καλύτερη δυνατή θωράκισή σας από κάθε πιθανό κίνδυνο (εγκαύματα, ηλεκτροπληξία, θραύσματα κ.ά.), οι μπότες εργασίας σας πρέπει να είναι:

 • Δερμάτινες
 • Αδιάβροχες
 • Αντιστατικές (εμποδίζουν τη δίοδο του στατικού ηλεκτρισμού)
 • Αντιολισθητικές
 • Με θερμομονωτικό πάτο
 • Με ατσάλινη προστασία δακτύλων και πέλματος
 1. Μάσκες προστασίας αναπνοής

Η συγκόλληση συνοδεύεται πολύ συχνά από επικίνδυνα αέρια, τα οποία είναι πολλές φορές αόρατα, όμως οι επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σοβαρές και επικίνδυνες.  Γι’ αυτό, μπορείτε να πάρετε μάσκες μισού (ή και ολόκληρου) προσώπου με φίλτρα για χρήση σε οργανικά αέρια, καπνούς και σκόνες. Έτσι, εσείς και οι πνεύμονές σας θα παραμείνετε πλήρως ασφαλείς και υγιείς και θα κάνετε τις εργασίες σας χωρίς προβλήματα.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…