Τα 6 στοιχεία που κάνουν μια σχέση να ανθίζει

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Μία σχέση μπορεί να ανθίσει όταν υπάρχουν κάποια βασικά συστατικά που δημιουργούν καλές και υγιείς συνθήκες και για τις δύο πλευρές.

Δεν προσπαθεί ο ένας να αλλάξει ή να διορθώσει τον άλλον

Όταν κάποιος ξεκινάει την προσπάθεια να αλλάξει το ταίρι του, αυτό είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση, αλλά και στο πώς το πρώτο άτομο βιώνει την κατάσταση της διαφορετικότητας του άλλου. Φυσικά, αν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα και ο άλλος δεν αλλάζει, τότε θα πρέπει να αλλάξετε εσείς και να αποφασίσετε αν θα μείνετε ή θα φύγετε από τη σχέση. Αν μείνετε στη σχέση σας, που δεν έχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα, θα πρέπει να δεχτείτε ότι οι διαφωνίες, οι διαφορές χαρακτήρα και προσωπικότητας και στάσης ζωής πάντα θα είναι εκεί. Οπότε, θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με αυτές, με σεβασμό, με ειρηνικό τρόπο και εξισορρόπηση.

Αποδοχή, όχι υποταγή

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε μία σχέση είναι η αποδοχή. Το να μπορεί κανείς να δεχτεί τον άλλον με τη διαφορετικότητά του, το να μπορεί να συμφωνήσει ότι θα υπάρξουν και πολιτισμένες διαφωνίες και να αφήσει χώρο με σεβασμό είναι απαραίτητο για να επιβιώσει μια σχέση.

Τα 6 στοιχεία που κάνουν μια σχέση να ανθίζει

Προσωπική ανάπτυξη

Όταν η σχέση σας είναι υγιής, βελτιώνετε συνεχώς τον εαυτό σας. Αποκτάτε νέους φίλους, έχετε μια καλύτερη δουλειά και χτίζετε την καριέρα σας. Ο σύντροφός σας θα σας υποστηρίζει πάντα, δεν ζηλεύει τα επιτεύγματά σας και δεν ισχυρίζεται ότι ξοδεύετε όλο το χρόνο σας στην δουλειά και δεν τους προσέχετε.Εάν η σχέση σας είναι ανώριμη, θα παρατηρήσετε ότι έχετε λιγότερους φίλους, η καριέρα σας δεν προχωράει, η ζωή σας είναι αφιερωμένη στον σύντροφό σας και στα ενδιαφέροντά του.

Και τα δύο μέλη του ζευγαριού θεωρούν τη σχέση τους σημαντική

Επενδύουν σε αυτή, κάνουν πράγματα μαζί, βελτιώνονται μέσα στη σχέση τους και σχεδιάζουν το μέλλον τους μαζί. Ακόμα και όταν κάνει καθένας κάτι χωριστά, το συζητάει με τον/τη σύντροφό του, ενημερώνει τον άλλον και έρχονται σε συμφωνία. Επίσης, θέλουν και οι δύο να είναι μαζί. Έτσι απλά, επειδή ο ένας δίνει αξία στον άλλον, επειδή περνάνε όμορφα, επειδή μοιράζονται πράγματα, επειδή είναι ωραία να είναι μαζί. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρίτα πρόσωπα, δεν υπάρχει απιστία, ούτε φυσική ούτε μέσω διαδικτύου.

Τα 6 στοιχεία που κάνουν μια σχέση να ανθίζει

Αυτοαντίληψη

Μια ώριμη σχέση είναι μια σχέση μεταξύ 2 ώριμων ενηλίκων, όπου κανείς δεν προσπαθεί να αντισταθμίσει τα δικά του μειονεκτήματα χρησιμοποιώντας το άλλο άτομο. Εάν μια σχέση βασίζεται στην επιθυμία ενός ατόμου να προσβάλει ή να υποτιμήσει τον σύντροφό του, δεν θα είναι μακροχρόνια και ευτυχισμένη.

Το ισχυρό «εμείς»

Προκειμένου να αναπτυχθεί μια ισχυρή σχέση η οποία θα εξελίσσεται συνεχώς με το πέρασμα των χρόνων αντί να οδηγείται στην τελμάτωση, είναι καλό ο κάθε σύντροφος να διατηρεί την ατομικότητά του. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι διαφορές ανάμεσα σε σένα και το σύντροφό σου δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να είσαι μαζί με κάποιον που ενστερνίζεται όλες τις απόψεις σου ή που έχει ακριβώς τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα. Όταν ο κάθε σύντροφος διατηρεί την ατομική του ταυτότητα και τα “θέλω” του, ενώ παράλληλα προσαρμόζεται, στο μέτρο που μπορεί δίχως να καταπιέζεται, και στις ανάγκες του άλλου του μισού, τότε το “εγώ” της μιας πλευράς ενώνεται με το “εγώ” της άλλης και δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό “εμείς”.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.