Τα 6 “πράσινα” ρούχα στην ντουλάπα σας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Τα  6 “πράσινα” ρούχα στην ντουλάπα σαςΗ ποιότητα των υφασμάτων των ρούχων μπορεί να βλάψει το περιβάλλον και την υγεία μας. Υπάρχουν μερικές φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις. Ρούχα από μπαμπού, οργανικό βαμβάκι, κάνναβη, κασμίρ, tencel και μάλλινο ύφασμα πρόκειται να δημιουργήσουν μία πράσινη ντουλάπα. Πείτε όχι στα συνθετικά υφάσματα, ντύστε το σώμα σας με οικολογικά ρούχα και κρατήστε τα παλιά σας ρούχα σαν φυλαχτό.

1. Μπαμπού

Το μπαμπού είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και καλλιεργείται με ένα μικρό ποσοστό χημικών εισροών. Το ύφασμα έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αφήνει το δέρμα να αναπνέει και είναι βιοδιασπώμενο. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο χρησιμοποιούνται τοξικές χημικές ουσίες για να το μετατρέψουν σε ύφασμα.

2. Οργανικό βαμβάκι

Περισσότερο από το 25% των φυτοφαρμάκων στον κόσμο χρησιμοποιούνται στη συμβατική παραγωγή βαμβακιού. Το οργανικό βαμβάκι καλλιεργείται χωρίς τοξικές συνθετικές χημικές εισροές. Αναζητήστε φυσικές χρωστικές ουσίες για να μειώσετε περαιτέρω το ποσοστό των χημικών που καταλήγουν στο οικοσύστημά μας.

3. Βιομηχανική κάνναβη

Η κάνναβη είναι ταχέως ανανεώσιμη, απαιτεί μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων, μεγαλώνει χωρίς λίπασμα, απαιτεί ελάχιστη προσοχή, δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και είναι εύκολη στη συγκομιδή.

4. Κασμίρ / μετάξι

Αυτά τα υφάσματα είναι κατασκευασμένα από την πρωτεΐνη ινών σόγιας. Μάλιστα, τα αμινοξέα της σόγιας είναι συγγενικά με τα αμινοξέα του ανθρώπινου δέρματος με αποτέλεσμα το δέρμα να αγκαλιάζεται με φυσικό τρόπο και να αναπνέει.

5. Tencel

Τα tencel είναι κατασκευασμένα από φυσική κυτταρίνη και είναι πλήρως βιοδιασπώμενα. Χρησιμοποιείται πιστοποιημένος πολτός ξύλου και ελάχιστες ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών κατά την επεξεργασία τους.

Τα  6 “πράσινα” ρούχα στην ντουλάπα σας6. Μάλλινο ύφασμα

Το μάλλινο ύφασμα είναι ένα ανανεώσιμο υλικό, ανθεκτικό στη φωτιά και δεν χρειάζεται χρήση χημικών. Το οργανικό μαλλί είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμο, ενώ παράγεται με τη χρήση βιώσιμων πρακτικών καλλιέργειας.

Τα πράσινα ρούχα και οι επιπτώσεις τους

Ακόμα και αυτές οι επιλογές δεν είναι ξεκάθαρες, τονίζει η οργάνωση The Nature Conservancy. Αυτοί οι τύποι των υφασμάτων μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της μόλυνσης του πλανήτη, αλλά σε γενικές γραμμές έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως είναι οι εξής:

Τοξικές χημικές ουσίες: Φυτοφάρμακα, χρωστικές ουσίες, λεύκανση και χημική επεξεργασία χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία μπαμπού ή ρεγιόν.

Οικόπεδα: Οι φυσικές ίνες απαιτούν μεγάλες εκτάσεις για την παραγωγή, ενώ οι συνθετικές συνήθως απαιτούν πετροχημικές ουσίες.

Νερό: Σχεδόν όλα τα υφάσματα απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της παραγωγής, με το βαμβάκι να απαιτεί την περισσότερη.

Και αναρωτιόμαστε… Ποια να φορέσω τελικά;

Φορέστε τα ρούχα σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή αγοράστε μεταχειρισμένα ρούχα. Επιπλέον, ανακυκλώστε τα ή επιδιορθώστε τα.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…