Τα 5 χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη

Στις ημέρες μας οι σχέσεις έχουν μετατραπεί σε ένα must be ταμπού. Γύρω σου βλέπεις ζευγάρια διαφόρων ηλικιών, άνδρες και γυναίκες να κρατιούνται χέρι με χέρι σε “μηχανικές” σχέσεις. Είναι όμως σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε το τι είναι μια υγιής σχέση! γιατί όλοι περάσαμε από τοξικές σχέσεις που μας τραυμάτισαν και ίσως μας έκοψαν τα φτερά. Όμως, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να το βάζουμε κάτω και να χάνουμε ελπίδα! Ιδού τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά μιας ζωτικής σχέσης!

Τα 5 χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης

#1 Συζήτηση

Η συζήτηση και η επικοινωνία είναι ένα βασικό συστατικό μέρος μιας μακροχρόνιας σχέσης. Είναι ζωτικής  σημασίας να επικοινωνούμε τα όσα νιώθουμε και σκεφτόμαστε μέσα στο στενό χώρο του μυαλού μας, είτε αυτά έχουν να κάνουν με γενικά θέματα της ζωής μας, είτε φυσικά με τη σχέση μας με τον/την σύντροφο μας. Η συζήτηση μπορεί να φέρει μόνο υγεία. Μια συζήτηση με αγαθές προθέσεις για ένα καλύτερο αύριο στη σχέση μας. Μην ξεχνάς! Η επικοινωνία θα πρέπει να γίνεται κάτω από ήρεμες συνθήκες και με διάθεση εξήγησης του εσωτερικού μας κόσμου, ώστε να γίνουμε κατανοητοί στην απέναντι πλευρά και να μην πληγώσουμε κανέναν!


Διαβάστε Επίσης: Η διεκδικητική επικοινωνία ως δίαυλος προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών δεξιοτήτων


Τα 5 χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης

#2 Σεξ

Η χημεία στο σεξ σαφέστατα καθορίζει την ποιότητα της σεξουαλικής μας ζωής. Το σεξ είναι γνωστό πως μας βοηθά να έχουμε μια σωματικά και ψυχικά υγιή καθημερινότητα. Εκκρίνει στον εγκέφαλο μας την ορμόνη της χαράς, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την καλύτερη γυμναστική. Ωστόσο, για να φτάσει στην κορύφωση του, θα πρέπει να μας προσφέρει απόλαυση. Η τέρψη θα μπορούσαμε να πούμε, πως αποτελεί το άλφα και το ωμέγα. Οπότε, είναι βαρύνουσας σημασίας να ταιριάζουμε σε αυτό το κομμάτι με τον/την σύντροφο μας. Δεν θα πρέπει να καταπιεζόμαστε εάν δεν θέλουμε τα ίδια πράγματα στο κρεβάτι με το ταίρι μας! Αντίθετα, θα χρειαστεί να εκφράσουμε αυτά που επιθυμούμε και να ανακαλύψουμε εάν έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να απολαύσουμε το σεξ με το ίδιο πάθος.

Τα 5 χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης

#3 Ενδιαφέροντα

Εκτός λοιπόν από τη συζήτηση και την χημεία του σεξουαλικού κομματιού, τι άλλο χρειάζεται μια υγιής σχέση; Μα φυσικά, κοινά ενδιαφέροντα! Προσοχή όμως, όταν αναφερόμαστε σε αυτό το τρίτο μπούλετ, δεν πρέπει να νομίζουμε πως κάνουμε λόγο για μια πλήρη ταύτιση ενδιαφερόντων! Κάθε άλλο! Οι διαφορές ανάμεσα σε ένα ζευγάρι έως έναν βαθμό φυσικά, μπορεί να δέσει και να εξάψει το ενδιαφέρον. Όμως, ο κοινός ενθουσιασμός για διάφορα ενδιαφέροντα το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι ένα ισχυρό δέσιμο ανάμεσα στο ζευγάρι που αγάπη και πόθο μπορεί να δώσει. Ανακαλύψτε ο ένας τον άλλο, γιατί πάνω από όλα είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιος είναι ο/η σύντροφος μας!

Τα 5 χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης

#4 Ενσυναίσθηση

Τι είναι στα αλήθεια η ενσυναίσθηση; Είναι σίγουρα μια λέξη που ακούμε συχνά, όμως ο όρος αυτός καθαυτός είναι πολύ συγκεχυμένος στο μυαλό μας. Η ενσυναίσθηση λοιπόν, αποτελεί έναν ακόμα βασικό όρο προκειμένου μια σχέση να κρατήσει στον άξονα του χρόνου. Πολλές φορές οι καθημερινοί ρυθμοί, η κούραση και η αποδοτικότητα στις εργασιακές σχέσεις, στην επαφή με άλλους ανθρώπους και πολλά άλλα, μας κρατά μακριά από το να αφιερώσουμε χρόνο στο άλλο μας μισό. Αλλά αν σκεφτούμε πως ίσως ο σύντροφος μας ή η γυναίκα μας χρειάζεται ένα ζεστό μπάνιο μετά τη δουλειά ή μια βόλτα σε ένα καλό εστιατόριο το Σαββατοκύριακο, μπορούν να μας οδηγήσουν σε κινήσεις που σίγουρα θα κάνουν το ταίρι μας να νιώσεις διαφορετικός/η γεμάτο αγάπη και κατανόηση.

Τα 5 χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης

#5 Δεν ανατρέχουμε στο παρελθόν

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε νιώσει πως οι πληγές μας είναι τόσο βαθιές και έντονες που το μόνο που μπορούν να μας προσφέρουν είναι πόνο και καχυποψία τα οποία καθρεπτίζονται λανθασμένα στο πρόσωπο του/της συντρόφου μας. Μην πέσετε πότε σε αυτή τη λούπα! Είναι πάρα πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε πως απέναντι μας έχουμε έναν νέο άνθρωπο που πάνω από όλα δεν μας έχει πληγώσει και δεν μας έχει πονέσει με κανέναν τρόπο. Επομένως, κάντε ένα βήμα πίσω, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ζήστε ένα νέο ταξίδι με έναν συνοδοιπόρο που πρόκειται να σας προσφέρει πολλή αγάπη και φροντίδα, ώστε να κλείσουν όλες οι πληγές σας και να μπορέσετε να προσφέρετε και εσείς όλο τον εσωτερικό σας κόσμο, την πολύτιμη ψυχή σας!

Αυτές ήταν οι πιο σημαντικές συμβουλές που θα μπορούσαμε να δώσουμε σχετικά με το πώς να καταλάβουμε εάν ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα μας είναι ο σωστός και φυσικά πως μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να εξελίξουμε τη σχέση μας και να οδηγηθούμε σε ένα όμορφο ταξίδι έρωτα και αγνής αγάπης!

Καλή τύχη!


Διαβάστε Επίσης: 9 τρόποι για να καταλάβεις ότι ο σύντροφός σου αξίζει

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.